به گزارش روز دوشنبه شهرداری تهران، هدف از برگزاری این رویداد ارتقای کیفیت زندگی شهروندان و توسعه دامنه ارتباطات و تعاملات بینالمللی، بهبود توانمندیها در زمینه گسترش زیرساختهای شهری و نیز معرفی و بهرهبرداری مطلوب از تجارب اجرای پروژههای برتر شهرهای کشور و دیگر شهرهای جهان است و انتظار میرود منجر به تبادل موثر اطلاعات و دانش فنی و مشارکت در اجرای پروژههای مهم شهری شود.
سومین دوره جایزه خشت طلایی تهران در سال ۱۳۹۵ برگزار شد و حالا پس از وقفهای دو ساله قرار است چهارمین دوره آن به همراه ۲ پنل تخصصی «شهر هوشمند» و «تاب آوری شهری» برگزار شود.
این جایزه، جایزهای جهانی- محلی برای مدیریت شهری و یک طرح جامع، علمی و غیرانتفاعی است که به طور تخصصی در زمینه معرفی و حمایت از پروژههای برتر مدیریت شهری بینالمللی و تبادل تجارب برتر مدیریت شهری فعالیت میکند.
این جایزه امسال در محورهای هفتگانه مدیریت و توسعه شامل تاب آوری، زیستپذیری و توسعه پایدار شهری، مشارکت شهروندان و توسعه فرهنگی و اجتماعی شهر، معماری، شهرسازی، میراث فرهنگی و باز آفرینی شهری، شهر هوشمند و خلاق انسان محور، تامین منابع، سرمایهگذاری، کارآفرینی، اشتغال و اقتصاد شهر، توسعه زیرساختها، حمل و نقل عمومی و خدمات شهری و ارتقای حکمروایی محلی و برنامهریزی و مدیریت شهری برپا میشود.
در سال ۲۰۱۳، مجمع عمومی سازمان ملل براساس پیشنهاد کمیته اقتصادی و سرمایهگذاری آن سازمان، تصمیم به برگزاری «روز جهانی شهرها» به صورت هرساله در ۳۱ اکتبر گرفته و این رویداد را به تمام کشورهای عضو سازمان ملل متحد، سازمانهای بینالمللی وابسته، جوامع مدنی و همه ذینفعان مربوطه ابلاغ کرده است.
سازمان ملل، برنامه اسکان بشر (UN-HABITAT) را به عنوان محور و هماهنگ کننده برنامههای روز جهانی شهرها تعیین و معرفی کرد. نخستین شهری که در دنیا اقدام به برگزاری مراسم گرامیداشت روز جهانی شهرها کرد، تهران بود که در آبانماه سال ۹۳ مراسم ویژهای را با مشارکت دفتر تهران اسکان بشر سازمان ملل متحد و حضور مقامات محلی، ملی و بینالمللی برگزار کرد و طی آن از جایزه خشت طلایی به عنوان جایزه جهانی تهران برای مدیریت شایسته شهری در جهان رونمایی شد.
امکان شرکت در جایزه جهانی خشت طلایی تهران برای تمام شهرها، مناطق شهری و دولتهای محلی از سراسر جهان وجود دارد، البته پروژهها و تجارب برتر شهری برای ورود به این مسابقه باید دارای شرایط و معیارهاییاز جمله، اجرای یک پروژه یا تجربه اجرا را داشته و به پایان رسانده باشند، محل اجرای پروژه یا وقوع تجربه در درون یا حریم شهرها باشد، دارای الگوی تجاری و یا تجربی در یکی از محورهای فراخوان باشد، به طور مستقیم توسط شــهرداریها و سازمانهای محلی و یا با مشارکت موثر آنها توسط بخشهای خصوصی، عمومی و یا دولتی اجرا شده باشد و از زمان اتمام و یا بهره برداری پروژه نباید بیش از پنج سال گذشته باشد.
به طور میانگین در هر دوره از این رویداد چیزی نزدیک به ۱۰۰ شهر داخلی و بیش از ۴۰ شهر از کشورهای دیگر حضور دارند.
در سومین دوره این رویداد شهردار رشت موفق شد برای مدیریت شهر رتبه برتر جایزه خشت طلایی را کسب کند، پروژه «عتیق» شهرداری تبریز از میان محورهای هشتگانه در قالب محور «نوآوری و خلاقیت شهری برای زندگی بهتر» نیز اینجایزه را به خود اختصاص داد و در زمره بیست و چهار طرح برگزیده شهری در سطح جهان قرار گرفت، این پروژه توانست از میان حدود ۳۰۰ پروژه ارسال شده از شهرهای سراسر جهان، خشت طلایی را از آن خود کند.
در آن دوره همچنین به ۹ پروژه شهری پایتخت مانند دریاچه شهدای خلیج فارس به عنوان پروژه برتر شهرداری منطقه ۲۲، باغ موزه قصر (تبدیل زندان به یک مرکز فرهنگی)، نگارخانهای به وسعت یک شهر و جشنواره شاهدان شهر پروژه سازمان زیباسازی، طراحی و اجرای نیمه شمالی خط ۳، مدیریت پسماند، فن بازار و پارک فناوری شهری طرح مرکز مطالعات و برنامهریزی شهری، طرح خانه به خانه ارتباطی و شبگردی ارتباطی تهران به عنوان طرح مرکز ارتباطات و امور بین الملل، همچنین طرح توانمندسازی بانوان و اشتغالزایی و ایجاد شبکه کار و مهمان تهران و طرح گردشگری خلاقانه تهران به عنوان پروژه سازمان رفاه تعلق گرفت، پروژه میدان امام علی (ع) در شهر اصفهان هم به عنوان یکی از طرحهای جامع، علمی و غیرانتفاعی کشور، جایزه جهانی خشت طلایی تهران را به اختصاص داد.
همچنین پروژههای بازسازی منطقه قدیمی شهر بعلبک لبنان و بازسازی میدان جمهوری پاریس تندیس جایزه جهانی خشت طلایی تهران را در محور معماری و شهرسازی و حفاظت از میراث فرهنگی به خود اختصاص دادند.
در محور توسعه پایدار و محیط زیست شهری پروژههای برگهای پاییزی را جمع نکنیم از ایلام، سامانه مدیریت و پیش بینی آلودگی هوا از تهران، امحا دریاچه شیرابه پسماندهای ٤٠ ساله آرادکوه تهران لوح تقدیر گرفتند که پروژه امحا دریاچه شیرابه موفق به دریافت تندیس سومین دوره جایزه جهانی خشت طلایی تهران شد. در محور تأمین و توسعه زیرساختها، امکانات و خدمات ضروری هم شهر پارک سوپر کی لن از کپنهاک دانمارک موفق به دریافت تندیس این سومین دوره شد.
همچنین در محور شهر هوشمند و دولت الکترونیک نیز تندیس خشت طلایی به پروژه برنامه شهر در حال تحول کرایسچرچ نیوزلند اختصاص یافت.