به گزارش خبرنگار ایرنا مستقر در دماوند، داستان اعتراض به فروشگاه های زنجیره ای زمانی بیشتر اوج گرفت که یکباره طی چند وقت اخیر تعداد این نوع فروشگاهها در این شهرستان افزایش یافت.
گلایه سوپر مارکتی ها و کسبه خرده پا از همین جا آغاز شد و کار به جایی رسید که مسئولان دماوند اعلام کرده اند بدون مجوز نهادهای شهرستان، حتی اگر استان هم مجوز داده باشد، راه اندازی فروشگاههای زنجیره ای ممنوع است.

**شهروندان مخالف و موافق
صادق کریمی یکی از شهروندان دماوندی در این خصوص معتقد است: وجود فروشگاه های زنجیره ای گرچه در برخی موارد مطلوب است ولی در هر صورت باید با مطالعه دقیق انجام شود.
وی به وسعت جغرافیایی منطقه و جمعیت شهرستان اشاره و تاکید کرد: با توجه به اینکه در سطح شهر دماوند شاهد فروشگاه ها و کسبه های خرد به صورت سنتی و مدرن هستیم، به نظر می آید بدون مطالعه رشد قارچ گونه اینگونه مکان ها در منطقه، برای کسبه نگرانی به همراه دارد.
این شهروند دماوندی ادامه داد: از سوی دیگر برخی از این فروشگاه های زنجیره ای، در مکان مناسب مستقر نشده و به دلیل نداشتن پارکینگ مشکلاتی برای شهروندان ایجاد می شود؛ من در روزهای اخیر برای خرید از یک فروشگاه زنجیره ای در محل حاضر شدم ولی به دلیل نبود مکان مناسب پارک، با خودرویی دیگر تصادف کردم.
وی ادامه داد: از سوی دیگر شاهدیم که فروشگاه های زنجیره ای در تمامی مناطق مختلف شهر مستقر نیست و در یک منطقه متمرکز شده است که همین امر نیز دسترسی شهروندان را سخت تر می کند.
این نوع اظهارات در حالی است که از سوی دیگر برخی شهروندان نیز از خرید در فروشگاه های زنجیره ای استقبال می کنند و دلایل آن را دسترسی آسان به کالاها، خدمات رسانی بهتر و ارائه تخفیف می دانند.
حسین موسوی در این خصوص گفت: فروشگاههای زنجیره ای تخفیف می زنند و می تواند برای شهروندان مناسب تر باشد.
این شهروند دماوندی با اشاره به تاثیرات فعالیت فروشگاههای زنجیره ای معتقد است: برخی سوپرماکت ها که کالاهای خود را گران تر می فروشند، به دلیل بی میلی مردم مجبور به کم کردن سودهای شخصی می شوند و کمتر شاهد گران فروشی و کم فروشی خواهیم بود.
وی ادامه داد: همچنین فروشگاه های زنجیره ای موجب رقابت بین کسبه های خرد شده و آنان نیز برای حفظ شغل، طرح ها و تخفیف هایی ارائه می دهند.

**مرجع صدور مجوز کجاست؟
اما آنچه این روزها بیشتر مورد توجه مسئولان دماوند قرار دارد مرجع صدور مجوز فروشگاههای زنجیره ای است؛ فروشگاه‌های زنجیره‌ای به بهانه اینکه دفتر مرکزی آنها در تهران مستقر است مجوز را از آنجا می گیرند.
این درحالی است که مسئولان شهرستان می گویند چون این فروشگاهها می خواهند در دماوند فعالیت کنند باید از اینجا مجوز بگیرند و روال اداری صدور مجوز، بررسی های مترتب بر فعالیت آنها و نیز ظرفیت های موجود مرتبط با این موضوع باید توسط متولیان شهرستان مورد توجه قرار گیرد بعد مجوزها صادر شود.

**اعتراض مسئولان صنفی
محمد امینی رئیس اتحادیه خواروبار فروشان دماوند در گفت و گو با ایرنا با اشاره به وضعیت کسبه و خرده فروشان بعد از افزایش فروشگاه های زنجیره ای بیان کرد: پس از افزایش تعداد فروشگاه های زنجیره ای علاوه بر تجمع و اعتراض کسبه و خرده فروشان بیش از 150 مورد شکایت نیز داشته ایم.
وی افزود: پس از اعتراض و شکایت های متعدد مقرر شد از دوم بهمن ماه امسال مجوز بهره برداری و راه اندازی فروشگاه زنجیره ای صادر نشود.
این مقام مسئول ادامه داد: در یکی از جلسات کمیسیون مقرر شد فروشگاه هایی که پس از تاریخ مذکور فعالیت خود را آغاز کرده اند، غیرقانونی تلقی و از فعالیت آنها جلوگیری و پلمپ شوند که اکنون پنج فروشگاه زنجیره ای پلمپ شده است ولی پس از یک روز مجدد فعالیت خود را آغاز کردند.
امینی خاطرنشان کرد: از زمان آغاز فعالیت فروشگاه های زنجیره ای در شهرستان 26 خرده فروش و سوپر مارکت که در محدوده این فروشگاه ها قرار داشتند فعالیتشان متوقف و تعطیل شد و بزودی شاهدخواهیم بود که فروشندگان مواد غذایی نیز با مشکل مواجه شوند.
رئیس اتحادیه خوار و بار فروشان دماوند تاکید کرد: تمامی کسبه به فعالیت این فروشگاه های زنجیره ای معترض هستند.

**فعالیت 19 فروشگاه زنجیره ای در دماوند
این درحالی است که رضا میرزا کریمی رئیس اتاق اصناف دماوند نیز در گفت و گو با ایرنا در خصوص فعالیت فروشگاه های زنجیره ای بابیان اینکه به ازای هر 100 هزار نفر جمعیت از هر برند یک فروشگاه اجازه فعالیت دارد اظهارداشت: 19 فروشگاه زنجیره ای در این شهرستان فعال است که از این تعداد 9 فروشگاه در 6 ماه اخیر افتتاح و راه اندازی شد.
وی افزود: 22 فروشگاه بزرگ و غیر زنجیره ای و 450 فروشگاه خوار و بار کوچک در پنج شهر و 70 روستای شهرستان فعال است.
این مقام مسئول ادامه داد: پنج فروشگاه زنجیره ای که اخیرا راه اندازی شده اند تعهد داده اند در اسرع وقت مدارک لازم برای اخذ پروانه کسب را تکمیل و ارائه کنند و در صورت نگرفتن پروانه، نسبت به پلمپ آنها پس از مهلت مقرر اقدام خواهد شد.
میرزا کریمی در خصوص ساز و کار فعالیت فروشگاه های زنجیره ای نیز بیان کرد: این فروشگاه ها از اتحادیه کشوری مجوز می گیرند، اما با توجه به مصوبه کمیته تنظیم بازار مقرر شد استعلام های محلی نیز اخذ کنند.
رئیس اتاق اصناف دماوند تصریح کرد: به ازای هر یک نفر که در این فروشگاه ها مشغول به کار می شود سه نفر در خرده فروشی ها بیکار می شوند.
وی در خصوص رضایت یا نارضایتی مردم از فعالیت فروشگاههای زنجیره ای نیز خاطرنشان کرد: آنچه در این فروشگاه ها مشاهده شده حاکی از رضایت مردم است، اما بعضا مشاهده می شود به دلیل اطلاع نداشتن کافی مصرف کننده از موارد کمی و کیفی برای آنان مقوون به صرفه نیست.
این مقام مسئول تاکید کرد: اینک حق امتیاز فروشگاه های زنجیره ای به افراد بومی واگذار می شود، اما صاحب امتیاز اصلی همان مالکان فروشگاه ها هستند.
رئیس اتاق اصناف دماوند خاطرنشان کرد: فعالیت سوپرمارکت ها پس از افزایش شعبه های فروشگاه های زنجیره ای سیر نزولی داشته و اغلب سوپر مارکت هایی که در محدوده فروشگاه ها بودند اعلام و اقدام به تعطیلی کرده اند.
میرزا کریمی تاکید کرد: به منظور جلوگیری از تعطیلی سوپرمارکت ها باید عزم همگانی در شهرستان به لحاظ اداری صورت گیرد تا شاهد حذف سوپرمارکت ها در سطح شهرستان نباشیم.

**نظارت بر فعالیت فروشگاه های زنجیره ای
مجید صفری فرماندار دماوند نیز در این زمینه گفت: باتوجه به اینکه شهرستان باوجود وسعت منطقه‌ای از جمعیت محدودی برخوردار است و پراکندگی جمعیت شهری نیز کم است، لذا باید احداث فروشگاه های زنجیره‌ای با مدیریت همراه باشد.
وی ادامه داد: علاوه بر این، از یک جهت ما مشتاقیم که این فروشگاه ها بخاطر رفاه حال مردم برقرار شود ولی از جهتی برای اینکه به مشاغل خرد و کسبه های قدیمی صدمه نزنیم، باید نظارت درستی صورت گیرد.
این مقام مسئول بیان کرد: این بدین معناست که ما موافق احداث فروشگاه های زنجیره‌ای بزرگ هستیم ولی محل استقرار و تعداد آنها باید ظرفیت سنجی شود.
صفری ادامه داد: در این زمینه تمامی فروشگاه های زنجیره ای که اقدام به فعالیت در شهرستان می کنند علاوه بر مجوز استان، باید مجوزهای محلی را نیز بگیرند زیرا علاوه بر ظرفیت سنجی، موضوعاتی همچون ترافیک، امنیت بهداشتی، امنیت اجتماعی، امنیت غذایی و... باید در حوزه عملکردی این فروشگاه ها مدنظر قرار گیرد.
وی افزود: باوجود آنکه به قوانین و مقررات بالادستی احترام می گذاریم ولی از آنها خواستیم که مجوزهای محلی را نیز بگیرند و با نظارت اصناف شهرستان این موضوع انجام شود.
نماینده عالی دولت در شهرستان دماوند خاطرنشان کرد: ما نیز در بحث جانمایی به اصناف ابلاغ کردیم که محله های پرجمعیت و دارای مصرف کننده‌ بیشتر، فروشگاه های زنجیره ای مستقر شوند ولی بعضی محله ها که محدودترند و مردم رغبت خرید در فروشگاه های بزرگ را ندارند، فروشگاه های کوچک مان را تقویت کنیم.
صفری ادامه داد: اکنون این سیاست ابلاغ شده و توسط اصناف در حال ساماندهی است تا کنترل عرضه کالا از دست شهرستان خارج نشود؛ هدف ما حمایت از کسبه های خرد است تا فعالیت خودشان را ادامه دهند؛ از سوی دیگر در اغلب فروشگاه های زنجیره ای ما افراد بومی فعالیت می کنند.
وی با اشاره به اینکه فعالیت فروشگاه های زنجیره ای علاوه بر گردش اقتصادی در شهرستان موجب اشتغال نیز خواهد شد بیان کرد: یکی از اولویت های این شهرستان در بخش اشتغال، بومی سازی است یعنی حمایت از مشاغل خانگی و مشاغل بومی که در این زمینه با هماهنگی های انجام شده، این ساماندهی اتفاق افتاده و بزودی هم نهایی می شود.
این مقام مسئول همچنین در خصوص کسب مجوزهای شهرستانی در کنار مجوز از استان برای فروشگاههای زنجیره ای تصریح کرد: گرچه استان به شهرستان مجوز می دهد اما شهرستان نیز یک منطقه است که جمعیت و قابلیت های خود را دارد که طی جلسه ای با حضور استاندار تهران، وزیر صنعت، معدن و تجارت و رئیس صمت استان در این خصوص صحبت و مقرر شد علاوه بر مجوز استان، مجوز شهرستان نیز کسب شود.
فرماندار دماوند با تاکید بر اینکه مدیریت امور از سیاست های شهرستان است خاطرنشان کرد: سیاست های کلان مرتبط با شهرستان باید با مدیریت عالی همان منطقه هماهنگ شود که می توان به موضوعاتی همچون فروشگاه های زنجیره ای، واگذاری زمین، واگذاری امتیاز و دیگر خدمات اشاره کرد.

**توضیح متولیان فروشگاههای زنجیره ای
مدیر اجرایی اتحادیه کشوری فروشگاه های زنجیره ای که اخیرا به موضوع اعتراض ها به فعالیت این فروشگاهها در دماوند واکنش نشان داده بود بیان کرد: استقبال مردم از فروشگاه های زنجیره ای موید کارآمدی و رقابت اصولی و قانونی این صنف است.
سعید صرافی اقدم افزود: ایجاد محدودیت در توسعه فروشگاه های زنجیره ای خلاف قانون برنامه ششم توسعه و مغایر با مقررات رفع موانع کسب و کار است.
وی با طرح این پرسش که آیا می توان مانع استقبال مردم و خریداران کالا و خدمات شد، تصریح کرد: تجربه نشان داده به لحاظ مزیت خدمات فروش و کالاهای فروشگاه های زنجیره ای به مشتریان، مردم از دورترین نقاط به منظور رفع نیازهای خود به فروشگاه های زنجیره ای مراجعه می کنند.
مدیر اجرایی اتحادیه کشوری فروشگاه های زنجیره ای گفت: واحدهای سنتی نیز به مرور خود را کارآمد و خدمت رسان کرده اند و میزان اشتغال در فروشگاه های زنجیره ای بسیار بالا و انکار ناپذیر است.
وی تصریح کرد: توسل به اعتراض چند واحد صنفی سنتی که دلایل آن در هیچ جا ارائه نشده، نوعی اطاله روند توسعه فروشگاه های زنجیره ای و خلاف قانون برنامه و لزوم افزایش سهم این فروشگاه ها در اقتصاد کشور است.
شهرستان دماوند در شمال شرق استان تهران قرار دارد.

گزارش از الهام حیدری
تهرام/7246/ 1008
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.