به گزارش ایرنا، حمید رضا داداشی روز چهارشنبه در گفت و گو با ایرنا از هیات تشخیص به عنوان نخستین مرحله از فرآیند رسیدگی به اختلافات کارگری و کارفرمایی در اداراه کار نام برد و گفت: چنانچه کارگری با کارفرمای خود اختلاف داشته باشد و اختلاف آنها در کارگاه مربوطه حل نشود، کارگر به اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی مربوطه مراجعه و دادخواست خود را تنظیم و ثبت می کند.
وی افزود: کارگر پس از حضور در اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی مربوطه، ابتدا به واحد مشاوره تنظیم دادخواست مراجعه و پس از کسب اطلاعات و آگاهی های لازم به تنظیم و ثبت دادخواست خود اقدام می کند.
به گفته داداشی از ابتدای امسال تاکنون 2 هزار و 587 مورد پرونده و دادخواست شکایت به هیات های تشخیص و حل اختلاف کارگر و کارفرما وارد شده که با تعدادی از پرونده هایی که از سال گذشته نیز وجود داشته در مجموع 3 هزار و 18 رای توسط هیات های تشخیص و حل اختلاف صادر شد.
وی در ادامه هیات حل اختلاف را دومین مرحله رسیدگی به اختلافات کارگری و کارفرمایی عنوان کرد و گفت: پس از آنکه رای هیات تشخیص صادر و به طرفین پرونده ابلاغ شد، هر یک از طرفین کارگر و کارفرما 15 روز از تاریخ دریافت رأی فرصت دارند نسبت به آن اعتراض کنند و در این مرحله پرونده به هیات حل اختلاف ارجاع داده می شود.
به گفته رئیس اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی ری از ابتدای امسال تاکنون تعداد 644 رای توسط هیات حل اختلاف داده شده است که 315 تا به سازش انجامید.
1970/6003
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.