امام خمینی (س) درهفتم بهمن ماه 1357 گفت وگویی با خبرنگاری فرانسوی دردهکده نوفل لوشاتو درحومه شهرپاریس ودرکشورفرانسه انجام داد.خبرنگاردراین مصاحبه درمورد اوضاع آینده ایران پس ازانقلاب اسلامی وموضع امام با غرب پرسش هایی مطرح کرد که پاسخ کامل امام به این سوالات به شرح زیراست:
رفتن شما به تأخیر افتاد. تظاهرات دیروز با خشونت کوبیده شد و به نظر مىرسد که رفتن شاه تعیینکننده نیست. آیا شما در استقرار حقوق اسلامى به تردید افتادهاید؟
آن طور که ما در نظر داریم باید شاه و رژیم سلطنتى و حکومت منصوب شاه- تمام- بروند؛ و با استقرار حکومت اسلامى وضع تثبیت خواهد شد. آنچه وضع را متزلزل مىکند دولت و بعضى از ارتشیان دست نشانده اوست. من بارها گفتهام که ارتش با ماست. تمام این خشونتها از تنى چند فرماندهان است که ناچار با شکست روبه هستند.
در محدوده یک جمهورى اسلامى قشون چه خواهد شد؟ آیا کما کان از مدرنترین وسایل برخوردار خواهد شد؟
البته ما ارتش لازم داریم، و با استقرار جمهورى اسلامى باید ارتش قوى باشد اما به نفع مردم. ارتش باید در خدمت ملت باشد و نه در خدمت اجانب و براى سرکوبى ملت. تا کنون ارتش را طورى انتخاب کرده بودند که کارش سرکوبى ملت بود. تنى چند فرماندهان خائن به سود اجانب عمل مىکردند؛ اینان که کنار بروند ارتش در خدمت ملت در خواهد آمد و از مدرنترین وسایل برخوردار خواهد بود. البته از وسایل مدرنى که به درد ارتش بخورد نه اینهایى که فعلًا به درد مستشاران امریکایى مىخورد و بس.
چه رفتارى در برابر سرمایه گذاریهاى فرانسه و قراردادهایى که با فرانسه امضا شده است اتخاذ خواهید کرد؟
این امور راجع به دولت آینده است. البته قراردادهایى که به نفع ملت باشد محترم [است] و آنچه به ضرر ملت باشد ملغى خواهد شد. فکر نکنید که چون من در فرانسه هستم.قدمى به نفع فرانسه که به ضرر ملت خودمان باشد بردارم. فرانسه هم مثل سایر کشورهاست. من به مبارزه خود در هر کجا که باشد ادامه مىدهم؛ فرانسه و جاى دیگر ندارد. البته فعلًا از فرانسه- شخصاً- متشکرم.
آقاى تهرانى که از شوراى سلطنت استعفا کرده است آیا نمىتواند نقش واسطه مفیدى را میان شما و ارتش و بختیار ایفا کند؟
دولت بختیار، دولت غیر قانونى [است] و وساطت با او هیچ معنى ندارد؛ و ارتش هم مقامى نیست که بتوان با او وارد مذاکره شد و تفاهم نمود.
چرا پیشنهاد بختیاررا درباره دادن امکان انتخاب به ملت- میان جمهورى اسلامى و یک رژیم دیگر- قبول نمىکنید؟
بختیار غیر قانونى است و ملت با او مخالف است. او از نظر من یک فرد خائن است.
شما با اسرائیل مخالفید و از یاسر عرفات حمایت مىکنید. رفتار شما در بحران خاورمیانه چه خواهد بود؟
این امور مربوط به دولت آتیه است و من فعلًا نمىتوانم در این باره اظهار نظر کنم. البته به محض آمدن یک حکومت مردمى روى کار، با اسرائیل قطع رابطه خواهیم کرد؛ چون غاصب است.
آیا شما این فرض را مورد بررسى قرار دادهاید که خود مسئولیت جمهورى اسلامى را بر عهده بگیرید؟ در چه حدود و با چه شرایطى؟
خیر؛ من مسئولیت ریاست جمهورى را به عهده نمىگیرم. کار من هدایت آنهاست.
شما در پنجشنبه گذشته احتمال حوادث وخیمى را هنگام ورود خود به تهران دادید. حوادث ساعات اخیر مؤید این بیم هست؟
تا این رژیم هست و تا این دولت غاصب سرِ کار است این احتمالها را مىدهم. وقتى این دولت برود اوضاع آرام مىشود. شخص من مطرح نیست. من از خدا مىخواهم تا دربرابر ملتم به شهادت برسم و در کنار آنها کشته شوم. من بارها گفتهام که من با یک شخص عادى یکى هستم.
جمهورى اسلامى، آن طور که شما در نظر دارید، بر پایه چند حزبى خواهد بود؟ و آیا گرایشهاى مذهبى دیگر و غیر مسلمان، محترم شمرده خواهد شد؟
همه احزاب در ایران آزاد خواهند بود مگر آنکه مخالف با مصالح ملت باشد؛ در آن صورت از فعالیت آنها جلوگیرى مىشود. لکن اظهار عقاید آزاد است. اقلیتهاى مذهبى نیز همه محترم هستند و حقوق آنان در اسلام و جمهورى اسلامى محفوظ است.
هیچ کس نقش «سیا» را در استقرار رژیم شاه و نگاه داشتن و حفظ دولت بختیار انکار ندارد. در این شرایط چگونه مىتوان مانع یک عمل نظامى قهرآمیز تحت رهبرى امریکا شد؟
به همان ترتیب که شاه از بین رفت اراده ملت بر همه مشکلات غلبه خواهد کرد. و ارتش، غیر از چند نفر از سران آن، از مردمند و با ما هستند.
شما از حمایتهاى خارجى برخوردارید؟
هیچ حمایتى از ما نشده است. گاهى لفظاً اظهار حمایت شده است لکن حمایت عملى به هیچ وجه وجود ندارد؛ و ما محتاج هیچ حمایتى نیستیم. ملت ایران اراده کرده است تا پیروز شود و حتماً پیروز خواهد شد.
وقتى حکومت بختیار برود چه تدابیر اقتصادى فورى باید اتخاذ کرد؟
براى نجات اقتصاد کشور ما علماى اقتصاد داریم؛ آنان را به کار وامىداریم تا اولویتها را معین کنند. ما مىدانیم که اقتصاد کشور منهدم شده است و بعد از پیروزى با بحرانهاى اقتصادى عظیمى روبه هستیم. چون شاه براى آرامش خیالى ایران، پولى در بانکها نگذاشته است و افراد خائن پولهاى گزافى از کشور خارج کردهاند. ولى ما اشخاصى داریم که مىتوانند راه حلها را بیابند. و چون ملت همه از جمهورى اسلامى پشتیبانى مىکنند، امیدواریم بتوانیم بر مشکلات غلبه کنیم و جهات مادى و معنوى خود را سامان بخشیم، و به امید خدا ایران را از نو بسازیم. ولى باز باید اقرار کنم که مشکلات بزرگ اقتصادى در پیش است.
آیا شما امشب مىروید؟ چه خواهید کرد اگر فرودگاه بسته باشد؟ گفته شده از راه دیگرى خواهید رفت؛ چه راهى؟
تا فرودگاه بسته باشد نخواهم رفت؛ و به محض باز شدن، خودم را به هم میهنانم خواهم رساند تا در کنار آنان یا پیروز شوم و یا کشته.
بعضى مىگویند شما غرب را به لرزه درآوردهاید. آیا ما غربیها حق داریم از شما بترسیم؟
اما اینکه مىگویید غرب به لرزه درآمده، اگر از این لحاظ است که ما مطلب حقى گفتهایم و بدین مناسبت قلب مردم غرب را به لرزه انداخته است، مایه ترس نیست؛ مایه امید است. غرب باید امیدوار باشد که ملتى براى گرفتن حق خود، این چنین قیام کرده است. بله، ممکن است دولتهاى غربى که احتمال مىدهند منافعشان به خطر افتاده است خوف داشته باشند لکن اگر با عدالت رفتار کنند خوفشان بیجاست. ایران هم با آنان به عدالت رفتار خواهد کرد.
برخى از رسوم اسلامى مانند حجاب اجبارى رها شده است. آیا در جمهورى اسلامى از نو اجبارى خواهد شد؟
حجاب به معناى متداول میان ما، که اسمش حجاب اسلامى است، با آزادى مخالفتى ندارد؛ اسلام با آنچه خلاف عفت است مخالفت دارد. و ما آنان را دعوت مىکنیم که به حجاب اسلامى رو آورند. و زنان شجاع ما دیگر از بلاهایى که غرب به عنوان تمدن به سرشان آورده است به ستوه آمدهاند و به اسلام پناهنده شدهاند.
منظور از قیمت عادلانه نفت چیست؟ و با چه معیارى تعیین مىگردد- همان قیمتى که اوپک تعیین مىکند؟
قیمتى است که بر اساس تفاهم میان دولت ما و دولتهاى دیگر برقرار مىشود. به طورى که نه به آنها اجحاف شود و نه به ما. ما هر گز حاضر نیستیم زیر عنوان اوپک منافعمان را غارت کنند.
به چه دلیل دولت بختیار را غیر قانونى مىدانید؟
به دلیل مخالفت همه مردم. بختیار را شاه نصب کرده است و مردم همه با شاه مخالفند و اورا عزل کردهاند. و در تظاهرات و راهپیماییهاى مکرر این معنى را ثابت کردهاند. دولت قانونى باید از مردم و براى مردم باشد نه مخالف مردم.
ما غربیان مادى هستیم؛ بالاخره بر این اساس با ما چگونه رفتار خواهد شد؟
من متأسفم که شما غربیها معنویات را فداى مادیات کردید و مصالح مادى را بر معنویات مقدم داشتید. همین امر موجب این بدبختیهاست. آنچه بشر را مترقى مىکند معنویات است. معنویات مىتواند بشر را سعادتمند کند و آرامش ایجاد کند. مادیات است که بشر را به جان هم انداخته. من توصیه مىکنم که شما غربیها به معنویات توجه کنید. شما مدعى هستید که مسیحى هستید؛ ببینید سیره حضرت مسیح چه بوده است. سیره حضرت مسیح را روش خود قرار دهید تا سعادت براى شما حاصل شود. ما مىخواهیم رژیمى ایجاد کنیم که روش حضرت مسیح در آن مورد توجه است.
صحیفه امام، ج5، ص: 538 تا 542
- کدخبر: 16547
پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران -تهران
کپی شد