حضرت زهرا شجاعانه در خطبه اش فرمود: "سمل جلباب الدین" دین بین شما کهنه شده . وقتی دین در میان مردم کهنه شود و دیگر کسی به آن اهمیت نمیدهد و همان دین در دست حاکمان بازیچه میشود!
از مهم ترین ویژگی های حضرت زهرا که امام خمینی به آن به عنوان مهمترین فضیلت حضرت زهرا اشاره کرده این است که جبرئیل بر حضرت نازل گردیده.
به گزارش جماران حجت الاسلام و المسلمین هادی سروش در شب شهادت حضرت زهرا (س) در هیئت محبان الزهرا ورامین با اشاره به دیدگاه امام خمینی درباره حضرت زهرا گفت: خصوصیت فاطمه(س) این است که درعین اینکه پیامبر اصطلاحی و مصطلح نبود اما به پیرو رسالت پدرش پیامبری داشت و به شنیدن صدای پای جاهلیت در امت اسلام گوشزد کرد و خطر بازگشت به جاهلیت را شجاعانه بیان کرد.
استاد حوزه گفت: فاطمه(س) وجودی اعجازگونه دارد که باعث شده کمالات او در عالم تا قیامت دیده شود.
بعضی از شاخصه ها و کمالات او منحصری است و او را کسی در آن کمال مشارکت نمی کند مانند سوره کوثر که اختصاص به حضرت دارد و این انقدر روشن است که علما ی اهل سنت بدان تصریح کرده اند.
یکی از نمونه های از کارها برای حضرت زهرا(س) این است که دو شخصیت یکی در اوج معنویت و عصمت یعنی امیرالمومنین و دیگری برای شیعیان انسان غیر قابل قبول که از بزرگان اهل سنت است به یک سخن مشترک تصریح کردند و آن این بود که به فاطمه خطاب کردند "یا بقیةالنبوة"
این "بقیه النبوه" دو معنی دارد ؛
اول یعنی فاطمه یادگار مقام شامخ پیغمبر است.
اما این معنا در عین حال که قبول است اما با توجه به مقام حضرت زهرا(س) به معنای ادامه نبوت است ، یعنی ؛ فاطمه زهرا پیامبری کرد همانطوریکه از امیرالمؤمنین تا امام دوازدهم امامت کردند.
وی افزود: از مهم ترین ویژگی های حضرت زهرا(س) که امام خمینی به آن به عنوان مهمترین فضیلت حضرت زهرا اشاره کرده این است که جبرئیل بر حضرت نازل گردیده.
سروش در ادامه در توضیح اینکه نبوت دارای معنای دیگری نیز میباشد گفت : در عرفان نظری نبوت دو نوع است که یکی "نبوت تشریعی" است به آوردنِ دین و شریعت شناخته میشود ، و دیگری "نبوت اِنبائی"است. در این سنخ از نبوت وپیامبری ؛انسان هایی هستند که در نقطه ای از اوج کمال و قرب قرار میگیرند که میتوانند اخباری از عالم غیب تلقی کرده و آن را در صورت مصلحت یا ارائه کنند.
در آثار مهم عرفانی مانند فصوص که امام راحل عظیم الشان آن را در محضر آیت الله شاه آبادی خواند و در نامه به گورباچف که صدر هیات رییسه شوروی سابق بود از او نام برده ، آمده ؛ نبوت با پیامبر اسلام تمام شد و دیگر پیامبر نخواهد بود اما نبوت عامه که همان نبوت اِنبایی است در میان صالحان ممتاز قرار دارد و از اخبار غیبی باخبر هستند و کار پیامبری میکنند.
دعایی جناب سید ابن طاووس از حضرت زهرا (س) نقل کرده است به این عبارت: "اللهم استعملنی لما خلقتنی له" خدایا مرا برای اون جایگاه و نقشی که بر عهده دارم قرار بده .
این چه نقطه ایست که حضرت در آن قرار دارد ؟
آن جایگاه پیامبری و حجت خدا بودن است .
سروش گفت ؛ پیامبری کردن و حجت خدا بودن به یک قرب الهی براساس عبودیت صِرف ، و نیز به یک شجاعت مثال زدنی بستگی دارد.
در مقام قربی که فاطمه(س) پیدا کرد این روایت ما را کفایت میکند که پیامبر به او فرمود : " ان الله یسلمکِ السلام .. دخترم خدا به شما سلام رساند! و میفرمایند که هرچه از من میخواهد مطالبه کند . یعنی مستجاب دعوه شدی. فاطمه(س) پاسخ میدهد ؛ من چنان در لذت خدمت حضرت حق تعالی هستم که وقت حاجت خواهی برای خودم قائل نیستم. این مقام معنوی و عرفانی برای هرکسی میسور نیست. این خیلی مهم است که فاطمه بگوید من حاجتی مهم تر از این ندارم که خدا راهی برایم باز کند که من نظر به وجه الله بکنم .
کسی که این مسیر را طی میکند میتواند پیامبر کند . چه زیبا امام خمینی فرمود: فاطمه اگر مرد بود بجای رسول الله بود.
اما سوال این است که فاطمه در چه بُعدی پیامبری کرد و حجت خدا شد؟ ما وقتی به سوره مبارکه شعرا مراجعه میکنیم تمرکز پیامبران بر نقاط خاصی دیده میشود. مثلا موسی علیه السلام دربرابر فرعون که میگفت تمام هستی شما دست من است! ایستاد و ربوبیت خدا دفاع کرد. بعد از ابراهیم (ع) در مساله عبادت است پیامبری خاص خود را نشان داد و در رابطه با نوح (ع) هم این است که مبارزه با تبعیض بود در مقابل حرف کسانی که میگفتند شما بین ما و آنها یی که از ما در جهت مال و فرزند پست تر اند فاصله ای بگذار!. و هود وصالح نقطه مبارزه شان دربرابر مرفهین و اسراف کنندگان بود. نقطه پیامبری پیغمبر اکرم (ص) مبارزه با جاهلیت و رفع جاهلیت است. و طبعا پیامبری کردن در شعاع پیامبر اسلام در این نقطه است و فاطمه زهرا در این نقطه دست به یک مبارزه نفس گیر با حاکمیت زد و صریحا گفت : آیا شما میخواهید به جاهلیت برگردید ؟!
جاهلیتی که پیامبر و بعد فاطمه با آن به مبارزه پرداخت ، یعنی ؛ قوم گرایی ، یعنی ؛ قدرت طلبی ، یعنی ؛ تسلط زورمند بر مظلوم ، یعنی ؛ سکوت و یا تشویق حاکمیتی که بر حق کُشی تیغ می کشد.
استاد حوزه گفت : حضرت زهرا شجاعانه در خطبه اش فرمود؛ "سمل جلباب الدین" دین بین شما کهنه شده . وقتی دین در میان مردم کهنه شود و دیگر کسی به آن اهمیت نمیدهد و همان دین در دست حاکمان بازیچه میشود!
ابن ابی الحدید در شرح نهج البلاغه می نویسد ؛ بخاطر زیبایی ، جوانی را موی سرش را تراشیدند و دست آخر او از شهر بیرون کردند تا عفت در شهر آسیب نبیند! این یعنی بازی با دین ، بازی با اخلاق ، بازی با عفت و حجاب و بازی با حقوق انسانها!!
این ، نمونه ای از جاهلیت است که فاطمه قبل ورود آن به جامعه دید و اعلام خطر کرد.
اینجاست که حضرت فاطمه فریاد برآورد ؛ "یا ایها الناس ما هذه الرعه! ای مردم این چه حالت مُردگی و بی خاصیتی است که در برابر خطر شما را گرفته؟!"
این ها گوشه ای از حجت بودن و پیامبرگونه بودن فاطمه (س) است که با شجاعت به بازگشت جاهلیت در شکل جاهلیت اسلامی که در آن دین بازیچه قرار میگیرد و حقوق تضییع میشود ، اعلام خطر نمود.