بنا بر روایتی 75 روز و بنا بر روایتی دیگر 95 روز پس از رحلت حضرت ختمی مرتبت محمد مصطفی صلی الله علیه و اله و سلم، دختر بزرگوارشان حضرت صدیقه کبری سلام الله علیها به شهادت رسیدند.

به گزارش خبرنگار جماران، درباره تاریخ شهادت حضرت صدیقه طاهره سلام الله علیها اختلاف هایی وجود دارد در برخی روایات 75 روز و در برخی دیگر 95 روز بعد از رحلت حضرت رسول مکرم اسلام صلی الله علیه و آله و سلم ذکر شده است. در مطلب زیر به این مهم اشاره شده و همچنین به علت برگزاری ایام فاطمیه نیز پرداخت شده است:

 

فلسفه ایام فاطمیه چیست؟

در مورد فلسفه ایام فاطمیه و تاریخ دقیق آن بین اهل سنت و شیعه اختلاف نظرهایی وجود دارند. طبق آنچه از اسناد و مدارک دینی حاصل شده، بعد از آنکه حضرت محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحلت فرمودند، عده‌ای به خانه دختر ایشان فاطمه زهرا سلام الله علیها یورش بردند. در این یورش و حمله، علاوه بر آتش زدن منزل دختر نبی اکرم(ص)، به ایشان نیز آسیب وارد کردند و مدتی حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها و آله و سلم در بستر بیماری بودند.

به دلیل شدت جراحات، بعد از مدتی حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها به شهادت رسیدند. طبق آنچه که وصیت فرموده بودند، پیکر ایشان شبانه به وسیله حضرت امیر سلام الله علیه به خاک سپرده شد. از مزار آن حضرت هیچ اطلاعی در دسترس نیست. همچنین در مورد زمان شهادت بانوی بزرگ اسلام اختلاف نظرهایی وجود دارد.

در مورد شهادت حضرت فاطمه سلام الله علیها و اینکه ایام فاطمیه چه زمانی است، روایت‌ های مختلفی وجود دارد که عده‌ ای ۴۰ روز و عده دیگر ۷۲، ۷۵ و حتی ۹۵ روز بعد از رحلت حضرت محمد صلی الله علیه و آله و سلم را تاریخ شهادت دختر ایشان می‌ دانند. حتی در برخی از روایات به ۶ ماه بعد از رحلت حضرت محمد صلی الله علیه و آله و سلم اشاره شده که دخترشان نیز به شهادت رسیدند. موثق‌ترین منبعی که شیعیان به آن باور دارند تاریخ ۳ جمادی‌الثانی در سال ۱۱ هجری قمری است. با این وجود، دو دهه برای شهادت حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیه و آله و سلم در نظر گرفته شده است که شیعیان این دو دهه را با عزاداری، احترام به این بانوی مقدس و ادای دین برای رشادت‌ها و فداکاری‌هایشان سیاه پوش می‌شوند.

 

علت وجود دو دهه برای ایام فاطمیه

ایام فاطمیه به آن روزهایی اطلاق می‌ شود که شیعیان در سراسر جهان برای شهادت بانوی دو عالم عزاداری می‌ کنند. بین تمام تاریخ‌ هایی که برای ایام فاطمیه در نظر گرفته شده است، تاریخ ۱۳ جمادی‌الاول و ۳ جمادی الثانی از همه موثق تر است. از این رو به طور کلی می‌ توان روزهای ۱۱، ۱۲ و ۱۳ جمادی اول و روزهای ۳، ۴ و ۵ جمادی الثانی را به عنوان ایام فاطمیه در نظر گرفت؛ یعنی در کل به ۶ روز ایام فاطمیه اطلاق می‌ شود.

با این وجود، شیعیان به نظراتی که در این باره وجود دارد احترام می‌ گذارند و دو دهه برای ایام فاطمیه در نظر می‌ گیرند. در بین علما و نیز روایت‌هایی که نقل شده است برخی از افراد ۴۰ روز و برخی حتی تا ۶ ماه بعد از رحلت حضرت محمد صلی الله علیه و آله و سلم را به عنوان تاریخ شهادت دخترشان می‌دانند.

رحلت حضرت محمد صلی الله علیه و آله و سلم در تاریخ ۲۸ ماه صفر است. بنابراین اگر ما روایت افرادی که می گویند ۷۵ روز بعد از رحلت حضرت محمد صلی الله علیه و آله و سلم دخترشان به شهادت می‌ رسند، بنابراین تاریخ ۱۳ تا ۱۵ جمادی‌الاول برای ایام فاطمیه در نظر گرفته می‌شود.

چنانچه بخواهیم به روایتی که ۹۵ روز بعد از رحلت حضرت محمد صلی الله علیه و آله و سلم را روز شهادت حضرت زهرا سلام الله علیها می‌ دانند، استناد کنیم باید به تاریخ ۳ تا ۵ جمادی الثانی توجه کنیم.

حال چرا این تاریخ تقریبی سه روز در نظر گرفته می‌ شود؟ چون بر اساس تقویم قمری سه ماه ۲۹ روزه و چهار ماه ۳۰ روزه می‌ تواند پی در پی قرار بگیرد و این بازه سه روزه به همین دلیل است.

با تمام این‌ها در عرف ایام فاطمیه ۱۰ روز در نظر گرفته می‌شود که اغلب علمای اهل شیعه و سنت این بازه زمانی را برای شهادت حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها قبول دارند.

منبع: رادیو خدمتگزاران

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
3 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.