وزیر خارجه ترکیه به شدت از کنگره آمریکا که در کنترل جمهوری خوان است انتقاد کرد اما در عین حال تأکید کرد که کشورش از قرارداد خرید سامانه موشکی اس400 روسیه عقب نیشنی نمی کند قرادادی که در پاسخ به مخالفت واشنگتن برای فروش موشک های پاتریوت به کشورش(ترکیه) در زمانی که به شدت به آنها نیاز داشت اتخاذ شد.

 

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران،«عبدالباری عطوان» نویسنده و تحلیلگر مشهور عرب در سرمقاله روزنامه رأی الیوم به اختلاف های جدید و جدی میان آمریکا و ترکیه پرداخت و نوشت: ایالات متحده آمریکا فشارهای زیادی بر متحد ترک خود وارد می آورد تا مجبورش کند از گام برداشتن در قرارداد خرید سامانه موشکی«اس 400» ساخت روسیه چشم پوشی کند و «اندرو برونسون» کشیش دستگیر شده به اتهام تروریسم را آزاد کند. تصمیم کنگره آمریکا در روز دوشنبه برای توقف فروش سلاح به ترکیه به ویژه توقف فروش هواپیماهای شبح از نوع«اس35» و بالگردهای «کبرا» و موشک های ضد موشک و ضد هوایی«پاتریوت»که با اکثریت 85 رای موافق در مقابل فقط ده رای مخالف به تصویب رسید در همین زمینه صورت گرفته است.

آمریکا تصمیم به توقف این قرارداد با ترکیه گرفته است تا وزارت دفاع این کشور(پنتاگون) طی 60 روز گزارشی درباره روابط آمریکا و ترکیه ارائه کند و اعلام کند که آیا این روابط ائتلافی به گونه ای است که اجازه می دهد این سلاح های پیشرفته به ترکیه فروخته شود یا نه؟

این تصمیم آمریکا به مثابه شوکی به دولت«رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه است زیرا فقط پنج روز پیش از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی کشور صورت گرفته است که مهمترین انتخابات در تاریخ ترکیه به شمار می رود.همچنین این تصمیم احتمالا بستر و مقدمه ای برای پایان ائتلاف و مشارکت استراتژیک میان آمریکا و ترکیه را شکل دهد و چه بسا باعث شود ترکیه از پیمان«ناتو» شود که ترکیه یکی از کشورهای مهم موسس آن در اوایل دهه پنجاه قرن گذشته و در اوج جنگ سرد بود.

«مولود چاووش اوغلو» وزیر خارجه ترکیه به شدت از کنگره آمریکا که در کنترل جمهوری خوان است انتقاد کرد اما در عین حال تأکید کرد که کشورش از قرارداد خرید سامانه موشکی اس400 روسیه عقب نیشنی نمی کند قرادادی که در پاسخ به مخالفت واشنگتن برای فروش موشک های پاتریوت به کشورش(ترکیه) در زمانی که به شدت به آنها نیاز داشت اتخاذ شد. همچنین گفت که جایگزین های دیگری در حال بررسی هستند. وی این را در اشاره به آمادگی ترکیه برای خرید جنگنده های پیشرفته «سوخو57» روسیه، نگین تاج صنایع هوایی نظامی روسیه، مطرح کرد.

زمان وقوع این بحران یعنی پیش از انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی ترکیه و در حالی که نیروهای ترکیه جنگ های سختی در کوه های «قندیل» در شمال عراق علیه اهداف پ.ک.ک جدایی طلب به راه انداخته، و در «عفرین» و «منبج» نیز درگیر هستند و به زودی جنگی در «عین العرب»(کوبانی) در شمال شرق سوریه به راه می اندازند، هدفی جز سردرگم کردن اردوغان و حزب« عدالت و توسعه» به رهبری وی ندارد و چه بسا واکنشی است به تصمیم اردوغان برای جلوگیری از استفاده پایگاه هوایی«انجرلیک» در جنوب شرق ترکیه توسط آمریکاست.

برای ما بسیار دشوار است که حد و مرز این تنش و چه بسا قطع روابط  که این بحران به آن منتهی می شود را پیش بینی کنیم اما مساله قطعی این است که آمریکا اردوغان را بین دو گزینه قرار داده است: یا در اردوگاه ما قرار بگیر و همه خواسته های ما را از جمله توقف انتقاد از رژیم اسرائیل و تحریم ایران برآورده کن یا اردوگاه روسیه و همپیمانانش قرار بگیر.این را نیز باید مورد توجه قرار داد که گزینه سومی نیز وجود دارد که مطرح نشده است و آن جمع میان دو اردوگاه زیر چتر منافع ترکیه است.

این یک سردرد از نوع حاد و دردناکش برای اردوغان است که هرگز نیاز به آن ندارد آن هم در حالی که با ائتلافی از بیشتر احزاب ترکیه رو به روست که حول و حوش یک هدف جمع شده اند و آن سرنگونی وی و دولتش و پایان دادن به سلطه حزبش بر پارلمان.

گزینه ترکیه به نظر ما باید روی آوردن به سمت شمال یعنی به سمت مسکو و به سمت شرق یعنی عراق ، ایران و سوریه و خزانه اسلامی بزرگ باشد که تا مرزهای چین امتداد پیدا می کند.


 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.