جنبه سیاسی و استراتژیک سفر شاهزاده بن سلمان به مسکو مهمتر از جنبه فوتبالی آن است و به شکل واضح تری در اهدافی بازتاب پیدا می کند که رئیس جمهور روسیه تلاش می کند در اتاق بسته نشست ها با میهمان سعودی و حاکم کنونی عربستان مطرح کند

 

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، «عبدالباری عطوان» نویسنده و تحلیلگر مشهور عرب در تحلیلی در روزنامه رأی الیوم به سفر بن سلمان به مسکو پرداخت و نوشت: بی تردید دستورالعمل کاری سفر شاهزاده«محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان سعودی به مسکو شلوغ خواهد بود و محدود به حضور در بازی افتتاحیه میان تیم ملی کشورش و روسیه نخواهد بود؛مراسمی که با حضور«ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه میزبان وی و تعداد زیادی از رهبران دعوت شده از سراسر جهان از جمله شیخ«حمد بن خلیفه آل ثانی» امیر پدر قطر که نماینده کشورش در این جشن است، برگزار می شود.

بعید است که دست دادنی میان ولیعهد عربستان و امیر سابق قطر ببینیم. امیر سابق قطر پشت برنده شدن کشورش برای برگزاری جام جهانی آینده در سال 2022 است و این برنده شده یکی از بارزترین دلایل غیرمستقیم و غیر قابل توقع برای بحران کنونی خلیج فارس میان کشورش و چهار کشور تحریم کننده (عربستان، امارات، مصر و بحرین)به رهبری عربستان است اما این بحران یکی از مسائل اساسی مورد بحث میان شاهزاده جوان عربستان و رئیس جمهور روسیه در اتاق های دربسته در حاشیه جشن افتتاحیه خواهد بود.

بیشتر توضیح می دهیم و می گوییم که سه محور اصلی در دستورالعمل رایزنی ها وجود دارد که نمی توان آنها را به هیچ عنوان  نادیده گرفت زیرا قطر در دو محور از آنها به شکل مستقیم یا غیرمستقیم حاضر خواهد بود.

اول: رایزنی درباره تمدید توافق نفتی که سال 2017 به آن رسیده شد و دسامبر کنونی به پایان می رسد و به موجب آن تولید نفت سازمان اوپک و روسیه به میزان 1.8 میلیون بشکه در روز کاهش پیدا می کند. این توافقنامه منجر به توقف سقوط بهای نفت و آغاز بازگشت آن به سیر صعودی شد.برخی می گویند که روسیه این توافقنامه را مجانی و بدون آن که در مقابل چیزی دریافت کند، تمدید نمی کند.

دوم:رایزنی درباره قرارداد موشک های«اس 400» است که شاهزاده محمد بن سلمان برای خرید آن در سفر قبلی اش به مسکو به عنوان وزیر دفاع رایزنی کرد و اخباری منتشر شده است مبنی بر اینکه دولت آمریکا در لغو آن پس از وارد آوردن فشارهای زیاد به عربستان موفق شد.

سوم: هشدار عربستان سعودی به روسیه از طریق فرانسه درباره فروختن این موشک های پیشرفته به قطر است.این مساله را روزنامه لوموند فرانسه که هشدار را منتشر کرد، نوشت؛ هشداری که برای «امانوئل ماکرون» رئیس جمهور فرانسه اراسال شد و شامل تهدید حمله به این موشک ها در پایگاه های نظامی قطر در صورت تحویل عملی آنها توسط عربستان می شود زیرا خطری مستقیم برای امنیت ملی عربستان به شمار می رود.

سرهنگ«کنستانتین سیوکوف» رئیس آکادمی علوم موشکی و توپخانه ای روسیه همه را از جمله ما غافلگیر کرد زمانی که در مصاحبه با برنامه «قصاری القول» که «سلام مسافر» همکار رسانه ای ما در شبکه «روسیا الیوم»دولتی روسی ارائه می کند گفت که عربستان سعودی به فشارهای آمریکا تن داده و از خرید سامانه موشکی اس 400 چشم پوشی کرد.

سرهنگ سیوکوف همچنین در همین مصاحبه تأکید کرد که ترکیه در معرض فشارهای مشابهی توسط آمریکا قرار گرفت اما «رجب طیب اردوغان» حاضر به تسلیم شدن، نشد و تصمیم گرفت که برای دستیابی به این موشک ها گام بر دارد اما درباره درخواست قطر برای خرید آنها، تأکید کرد که روسیه با فروش یک گردان از این موشک ها فقط به دلیل کوچک بودن حجم مساحت قطر موافقت کرده است زیرا فروش چند گردان بیشتر از آن یعنی ورود مساحت های وسیعی از اراضی عربستان در چارچوب فعالیت این موشک هاست امری که پروازها میان دو کشور را تهدید می کند به دلیل آن که عربستان پایگاه های هوایی دارد که در چارچوب فعالیت سامانه موشکی قطری از این نوع موشک ها قرار می گیرند.

چیزی که می توان از این گفته های سرهنگ سیوکوف نتیجه گرفت این است که پوتین رئیس جمهور روسیه که از نظر دشمنانش و همپیمانانش زیرک توصیف می شود این«برگه برنده قطری» را طی رایزنی هایش با میهمان عربستانی اش به خوبی استفاده می کند و تلاش می کند که بیش از یک گل را در دروازه اش بزند همزمان با گل های احتمالی که مهاجمان تیم ملی فوتبالش در بازی افتتاحیه با عربستان سعودی وارد دروازه عربستان می کنند.

رهبران عربستان سعودی  می خواستند که سامانه موشکی بسیار پیشرفته روسیه را پس از آن بخرند که فهمیدند موشک های آمریکایی از نوع«پاتریوت»در مقابله با موشک های بالستیک حوثی ها که به پایتخت عربستان و فرودگاه بین المللی اش و نیز به فرودگاه های غیرنظامی و نظامی دیگر در شهرهای «جده»،«طائف» ،«ابها»،«جازان» و «خمیس مشیط» رسیدند،ناکام شدند.

گزارش های نظامی موثق تأکید می کند که جنبش انصار الله حوثی بیش از 120 موشک بالستیک را به اهدافی در عربستان شلیک کردند که بیش از 500 موشک از نوع پاتریوت برای مقابله با آنها شلیک شد که هزینه هر موشک پاتریوت نیز به هفت میلیون دلار می رسد.این مبلغ بسیار زیاد است آن هم با توجه به آن که موشک های اس 400  کم هزینه تر و کارآمدتر به شمار می روند و می توانند با این موشک ها بلافاصله پس از شلیک شان در فاصله 300 کیلومتری مقابله کرده و در برخی موارد پیش از ورودشان به اراضی عربستان آنها را سرنگون کنند.به همین دلیل ترکیه در خرید این نوع موشک ها گام برداشته و فشارهای آمریکا و هشدارهای پیمان«ناتو» را زیر پا گذاشت.

آمریکا ترکیه را تهدید کرد که فروش هواپیماهای شبح از نوع«اف35»را که به جز نیروی هوایی آمریکا فقط رژیم اسرائیل به آنها دست یافته را متوقف می کند اما اردوغان را این گونه تهدیدها نمی ترساند و به این تهدید با نشان دادن قصدش برای خرید هواپیمای سوخوی روسیه از نوع«سوخو57» که به لحاظ قدرت و کارآیی مانند اف 35 است واکنش نشان داد.

جنبه سیاسی و استراتژیک سفر شاهزاده بن سلمان به مسکو مهمتر از جنبه فوتبالی آن است و به شکل واضح تری در اهداف و گل هایی بازتاب پیدا می کند که رئیس جمهور روسیه تلاش می کند در اتاق بسته نشست ها با میهمان سعودی و حاکم کنونی عربستان مطرح کند.پوتین بی تردید گل زنی است که مهارت خود را در چند ورزشگاه از جمله سوریه، اوکراین ثابت کرده است؛ورزشگاه اوپک نفتی که دیگر جای خود دارد.

سامانه موشکی اس400 یکی از عناوین دفاعی برجسته خواهد بود و قراردادهایش با عربستان، قطر و ترکیه و چه بسا ایران در آینده برگه برنده های مهم روسیه در معادلات قدرت در منطقه خاورمیانه در مرحله آینده خواهد بود. 

 

 

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.