بعید نیست که اسد با این تهدیدهای رک و بی پرده برای استفاده از زور برای بازپس گیری مناطق تحت کنترل نیروهای دموکراتیک سوریه می خواست پیام دوگانه به آمریکایی و برخی از کشورهای حاشیه خلیج فارس و به طور مشخص عربستان سعودی بدهد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، «عبدالباری عطوان» نویسنده و تحلیلگر مشهور عرب در سرمقاله روزنامه رأی الیوم به آخرین تحولات سوریه با توجه به گفت و گوی رئیس جمهور این کشور با یک شبکه تلویزیونی روسی پرداخت و نوشت: این نکته در سخنان«بشار اسد» رئیس جمهور سوریه در گفت و گو با شبکه تلویزیونی«روسیا الیوم» که امروز صبح پنجشنبه پخش شد، جالب توجه بود که برخلاف گفت و گوهای سابق اش خالی از هر گونه حمله ای به کشورهای حاشیه خلیج فارس و به طور خاص عربستان سعودی و قطر بود که از گروه های مسلح حمایت کردند.اسد همچنین در این گفت و گو از انتقاد کردن از ترکیه و درخواست برای خروج نیروهای ترک از شمال غرب سوریه اجتناب کرد و در درجه نخست به نیروهای دموکراتیک سوریه با اکثریت کردها که در شرق فرات و شهر«الرقه» در اراضی سوریه و نیز نیروهای آمریکایی (دو هزار نیرو) حامی آنها تمرکز کرد.
واقعیت را نمی دانیم و نمی دانیم که آیا این کار عمدی بوده است یا دلیلش مطرح نکردن پرسش هایی در این زمینه توسط گفت و گو کنندگان است لیکن چیزی که با توجه به گفت و گوهای سابق رئیس جمهور سوریه به خوبی می دانیم این است که وی از فرصتی که در این گفت و گوها به وجود می آید، برای رساندن پیام های مشخص و سخن گفتن از مسائل و دغدغه های طرف سوری یا ارسال پیام به داخل سوریه یا خارج از آن یعنی به جامعه بین المللی استفاده می کند. وی همچنین در این گفت و گو درباره عدم حضور نیروهای ایرانی در اراضی سوریه بلکه حضور افسران ایرانی در ارتش سوریه سخن گفت و نیر تأکید کرد که دولت سوریه عناصر گروه های مسلح تندرو را به منطقه «ادلب» نفرستاده است بلکه آنها خودشان بودند که این منطقه را به دلیل وجود بستر مناسب برای آنها، انتخاب کردند.اسد با گفتن این دو نکته نیز می خواست پیام هایی مشخص بدهد.
اجتناب اسد از سخن گفتن درباره جنوب سوریه و به طور خاص«درعا» و «القنیطره» حکایت از آن دارد که بازپس گیری این دو منطقه توسط ارتش سوریه تقریبا قطعی شده است چه از طریق تفاهم ها میان روس ها و آمریکایی ها چه از طریق حمله ارتش سوریه به آنها در صورت نرسیدن به راه حل.
آن چه می توان از فحوای سخنان اسد در این گفت و گو و پاسخ هایش بر اساس متن رسمی که میان رسانه های جمعی توزیع شد، نتیجه گرفت این است که می توان گفت نبرد شرق فرات علیه نیروهای دموکراتیک سوریه برای بازپس گیری مناطق تحت کنترل آنها به ویژه در شرق «دیرالزور»، همان جایی که ذخایر بزرگ نفت و گاز وجود دارد در مرحله آینده در صدر اولویت های ارتش سوریه قرار دارد. و اما تأکید بر اینکه نیروهای آمریکایی همانطور که عراق را ترک کردند سوریه را نیز ترک می کنند حکایت از آن دارد که طرحی وجود دارد که برای رسیدن به این هدف تدوین شده است و خلاصه آن راه اندازی جنگ چریکی است که نیروهای آمریکایی را هدف قرار می دهد و دستگاه امنیتی سوریه مهارت های زیادی در این چارچوب دارد؛ جنگ چریکی باعث فرسایش نیروهای اشغالگر آمریکایی در عراق و مجبور شدن شان به خروج از این کشور به منظور کاهش تلفات بشری و مادی شد، حالا آیا این سناریو در سوریه تکرار می شود؟
بعید نیست که اسد با این تهدیدهای رک و بی پرده برای استفاده از زور برای بازپس گیری مناطق تحت کنترل نیروهای دموکراتیک سوریه می خواست پیام دوگانه به آمریکایی و برخی از کشورهای حاشیه خلیج فارس و به طور مشخص عربستان سعودی بدهد زیرا عربستان سعودی می خواهد از نیروهای مشترک کرد و عرب در منطقه با هدایت آمریکا در مثلث مرزی سوریه،عراق و ترکیه در چارچوب ایجاد مناطق مستقل کرد و عشیره ای خارج از کنترل دولت مرکزی در دمشق، حمایت کند.
بی تردید رئیس جمهور سوریه پس از بازپس گیری منطقه «غوطه شرقی»، اردوگاه«الیرموک» و منطقه «حجر الاسود» توسط نیروهایش و تأمین امنیت پایتخت سوریه به طور کامل، قوی تر از گذشته است و چشم به شرق سوریه همان جایی که نفت و گاز وجود دارد و درآمدهای ضروری برای آغاز مرحله بازسازی پیش روی دارد.
در پایان می گوییم که بند قوی تر در این گفت و گو «خودداری»رئیس جمهور سوریه از پاسخ به «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا بود که وی را «حیوان» توصیف کرده بود؛ اسد گفت: «این ادبیات من نیست، بنابراین، من نمیتوانم از چنین ادبیاتی استفاده کنم. این ادبیات اوست. این ادبیات نماینده اوست.»