در حال حاضر مقامات آمریکا و مقاماتی از کره شمالی سرگرم مذاکرات مخفیانه هستند و در این میان نباید نقش چین را نادیده گرفت.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش داد: همانطور که دیدار آمریکا و کره شمالی نزدیک می شود، سیاست فشار حداکثری دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا بر کره شمالی ممکن است - به لطف چین - به نتیجه برسد.
بر اساس آخرین اطلاعات تجاری ارائه شده از سوی چین، به نظر می رسد که پکن توانسته به خوبی به تحریم های سازمان ملل نسبت به همسایه خود (کره شمالی)، جامه عمل بپوشاند و کل واردات خود را از کره شمالی در دو ماه اول سال جاری به میزان 78.5 و 86.1 درصد بر حسب ارزش کاهش دهد؛ کاهشی که در اواخر سال 2017 آغاز شد. صادرات این کشور به کره شمالی نیز در هر ماه حدود 33 تا 34 درصد کاهش یافته است.
این ارقام نشان می دهد در حالی که «کیم جونگ اون» رهبر کره شمالی در حال مانور دیپلماتیک تعجب آور خود با سئول و واشنگتن بود، چین نیز در گوشه ای دیگر نقش فعالی داشت و موضع گیری سرسختانه اش در قبال پیونگ یانگ در زمینه تجارت، یکی از عوامل اصلی بود که کیم را مجبور به تسلیم کرد.
تجارت با چین برای بقای کره شمالی امری کاملا حیاتی است. این تجارت، بزرگ ترین سهم مبادلات کره شمالی با دنیای خارج را تشکیل می دهد و بسیاری از ملزومات پیونگ یانگ به این کشور بستگی دارد؛ در غیر این صورت اقتصاد آن از بین می رود. برآوردها متفاوت هستند، اما بسیاری از اطلاعات نشان می دهد که تقریبا نیمی از تمام معاملات در اقتصاد کره شمالی با ارزهای خارجی انجام می شود و یوانِ چین، رایج ترین آنها است.
این مسئله بسیار به نفع پکن است؛ گرچه به دلایل سیاسی و ملی این کشور به طور کلی از فشار بیش از حد به پیونگ یانگ اجتناب می ورزد.
بنابراین آمار را باید با احتیاط پذیرفت. هیچ کشوری به شفافیت سازی در تعهداتش شناخته شده نیست.
به گفته «الکس ولف» اقتصاددان ارشد بازارهای نوظهور در موسسه «سرمایه گذاری های استاندارد آبردین»، «در حالی که نقش چین طی چند ماه گذشته اغلب نادیده گرفته شده و یا درک کمی از آن صورت گرفته است، به نظر می رسد که یک استراتژی ممکن است در حال ظهور باشد: چین می خواهد نقش مهمی در حل این بحران داشته باشد، اما می خواهد این کار را با توجه به شرایط خود انجام دهد. به طور فزاینده ای روشن است که فشار چین یک نیروی محرکه است و چین نقش مهمی در هر مذاکراتی در آینده ایفا خواهد کرد.»
کیم در سخنرانی سال نوی خود اعلام کرد که برای کاهش تنش در شبه جزیره کره، به کره جنوبی می رود. سپس او موافقت کرد که در تاریخ 27 آوریل با «مون جائه این» رئیس جمهور کره جنوبی، و پس از آن با ترامپ دیدار داشته باشد. اما در کمال تعجب بسیاری از افراد، کیم ماه گذشته به طور ناگهانی برای دیدار با «شی جینپینگ» رئیس جمهور چین به پکن رفت و با این کار خود نشان داد، روابط با چین از اولویت های روابط خارجی کره شمالی است.
«لو چائو» مدیر موسسه مطالعات مرزی در آکادمی علوم اجتماعی «لیائونینگ» خاطر نشان کرد که چین تقریبا 80 درصد از تجارت کل کره شمالی را به خود اختصاص می دهد، به این معنی که مسئولیت اجرای تحریم های سازمان ملل متحد به طور عمده به وسیله پکن تحقق یافته و فشار زیادی بر کره شمالی وارد کرده است.
او گفت، «بدون شک زمانی که بحث تحریم ها مطرح می شود، چین بیش از هر کشور دیگری نقش ایفا می کند.» وی افزود محدودیت در فروش محصولات نساجی و غذاهای دریایی به کره شمالی که در پاییز گذشته توسط چین اعمال شد، ضربه بزرگی به این کشور وارد کرده است.
وی گفت: «چین نقش مهمی در پیشبرد تغییرات فعلی در این کشور ایفا کرده است.»
کاهش تجارت فقط مسئله ای سیاسی نیست.
اقتصاد چین همچنین با تولید بیش از حد در بسیاری از صنایع مواجه است و تقاضای آن برای واردات کره شمالی پایین است. تلاش های انجام شده در پروژه های مشترک در بخش توسعه از بین رفته است و مشکلاتی که برای شرکت های چینی در کره شمالی - به خصوص مشکلات مربوط به پرداخت ها - اشتیاق ها برای تجارت بین المللی را افزایش داده است.
اما کسری بودجه یک تنگنای واقعی برای دولت کیم محسوب می شود: دولت پیونگ یانگ هرچه بیشتر ذخایر خارجی خود را کاهش می دهد، پول کمتری برای خرید مایحتاج اش به دست می آورد. به طور معمول این امر منجر به تورم و حتی تورم شدید خواهد شد زیرا واردات کاهش پیدا می کند و افرادی که استطاعت این کار را دارند، ترجیح می دهند به سمت ارزهای مطمئن تری چون دلار و یوآن بروند.
«ویلیام براون» اقتصاددان دانشگاه «جورج تاون» گفت که وی معتقد است که کسری حساب جاری کره شمالی، از زمان تشدید تحریم ها در ماه نوامبر گذشته به طرز چشمگیری افزایش یافته است.
در حال حاضر برنامه ریزی برای دیدار آینده ترامپ و کیم جونگ اون از جمله محورهای مذاکره مخفیانه آمریکا با کره شمالی است و مقامات دو کشور در حال بررسی محل احتمالی برگزاری این مذاکرات هستند.
برخی منابع در دولت آمریکا گفته اند مقامات این کشور و مقاماتی از کره شمالی سرگرم مذاکرات مخفیانه هستند.
براون در تازه ترین مطلب خود در وبلاگش نوشت: «چرا کیم در حال حاضر خودش پیشنهاد مذاکره داده است؟ تصور من این است که او از تحریم های چین آسیب جدی دیده است.»