به نظر می رسد که پرونده مهمتری که ولیعهد عربستان خود را نه فقط در دیدار با مسئولان اروپایی بلکه در خیابان ها و میدان های عمومی پیش روی خود می بیند« جنگ در یمن» است زیرا بسیاری از فعالان حقوقی- به گفته رسانه های انگلیسی- بن سلمان را مهندس آن جنگ می دانند؛ جنگی که منجر به بدترین فاجعه انسانی در جهان در عصر کنونی شده است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران،الجزیره در گزارشی نوشت: با امیدهایی زیاد و ترس هایی که کاملا به چشم می آید شاهزاده جوان«محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان خرامان خرامان به سمت قاره پیر می رود آن هم در اولین سفر دوره ای خارجی پس از تعیین اش به عنوان ولیعهد عربستان سعودی در پی برکناری شاهزاده «محمد بن نایف» سلف وی.
به نظر می رسد که این سفر و اهدافش بیش از سفر برای ارائه «اعتبارنامه» و کمتر از«سفر به یک کشور» در سطح رسمی است.همچنین از زاویه دیگر آزمونی برای میزان حساسیت اروپا در قبال مسائل حقوق بشر و امتحانی برای توانایی رهبرانش برای جمع میان گفتمان اصول و مقتضیات منافع است.
نخستین سفر دوره ای خارجی بن سلمان در مقام جدیدش یک ایستگاه و آن قاهره است و دو ایستگاه اروپایی یعنی لندن و پاریس شامل می شود و پس از آن روی به واشنگتن می کند یعنی ایستگاه مهمی که طرف عربستانی امیدهای سیاسی و اقتصادی بسیار مهمی به آن دارد.
از آن جایی که سیاست و اقتصاد دوقولوهای جداناشدنی هستند بنابراین سفر این مرد نیز دو مساله را با هم جمع می کند؛ آن هم در سایه آن چه ناظران بن بست سیاسی توصیف می کنند؛ بن بستی که سیاست عربستان به حکم بحران های داخلی مرتبط با آشکار شدن نزاع بر سر کرسی حاکمیت و نزاع های شدید با طرف های تأثیر گذار در منطقه به لحاظ سیاسی و اقتصادی، با آن رو به روست.این جدای از تأثیر شدید و پر سر و صدای کاهش بهای نفت بر اقتصاد عربستان سعودی است.
به گفته ناظران هدف از سفر دوره ای بن سلمان به اروپا و ایالات متحده آمریکا این است که وی در سطح سیاسی به دنبال این است که خودش را به عنوان همپیمان غرب تثبیت کند؛ غربی که سال های طولانی با بن نایف ولیعهد پیشین وی ائتلاف عمیقی ایجاد کرده بود. وی همچنین تلاش می کند- در چارچوب طرح رسیدن به کرسی پادشاهی- آثار و پیامدهای سیاسی بازداشت و پیگرد شماری از شاهزاده ها،وزرا و مسئولان و نیز تاجران بلندپایه و مشهور عربستانی را از بین ببرد؛بازداشت هایی که باعث ایجاد بحران شکاف عمیق داخل خاندان حاکم و نیز در میان طبقه تاجران و سیاستمداران داخل کشور شد.
شاهزاده جوان سعودی همچنین تلاش می کند تا دولت های انگلیس و فرانسه را درباره موضع گیری اش در قبال بحران با قطر قانع کند و تلاش می کند آنها را به نفع این موضع گیری اش با خود همراه کند؛ و این ماموریتی است که دشوار است اگر نگوییم محال است آن هم با توجه به اینکه این کشورها منطق تنش زایی را رد می کنند و خواستار کاهش تنش و حل بحران به شیوه سیاسی هستند حتی در اوایل بحران که «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا در پرداختن به بحران احتیاط کمتری به خرج نمی داد و از چهار کشور محاصر کننده قطر جانبداری می کرد.
از بارزترین پرونده هایی که بن سلمان طی دیدار با مسئولان انگلیسی مطرح می کند به مزایده گذاشتن احتمالی بخشی از سهام شرکت نفتی غول پیکر عربستان یعنی«آرامکو» است و این در سایه اصرار دولت«ترزا می» نخست وزیر انگلیس مبنی بر ارائه مزایده در بورس لندن صورت می گیرد.
به نظر می رسد که پرونده مهمتری که ولیعهد عربستان خود را نه فقط در دیدار با مسئولان اروپایی بلکه در خیابان ها و میدان های عمومی پیش روی خود می بیند« جنگ در یمن» است زیرا بسیاری از فعالان حقوقی- به گفته رسانه های انگلیسی- بن سلمان را مهندس آن جنگ می دانند؛ جنگی که منجر به بدترین فاجعه انسانی در جهان در عصر کنونی شده است.
اصول یا منافع
انگلستان هیچ گاه به مانند اکنون در زمینه استقبال از یک مسئول عربستانی دچار اختلاف نشده بود؛ در حالی که دولت انگلیس از این سفر استقبال کرده و به همه شیوه ها تلاش می کند موفقیت آمیز باشد، طرف های دیگر در این کشور آن را محکوم کرده و «لکه ننگ» می دانند.
در همین زمینه 17 نماینده مجلس عوام انگلیس از احزاب مختلف یادداشتی را امضا کردند که از می می خواهد سفر ولیعهد عربستان را «با توجه به جنایت های خطرناکی که در کشورش و خارج از آن مرتکب می شود» لغو کند.
امضا کنندگان یادداشت بن سلمان-به عنوان وزیر دفاع- را مسئول نقض های خطرناک طی جنگی که علیه یمن به راه انداخته است، می دانند؛ جنگی که منجر به وقوع بحران انسانی بزرگی شده است. بر اساس این یادداشت بیش از 70 درصد اعدام هایی که در عربستان صورت گرفت پس از آن که ولیعهد عربستان به قدرت رسید صورت گرفت. همچنین کشور قطر نیز به محاصره در آمد.
یک یادداشت دیگر-با امضای فعالان انگلیس- در مخالفت با سفر بن سلمان منتشر شد. این فعالان گفتند که عربستان سعودی از جمله کشورهایی در جهان است که بیشترین نقض حقوق بشر در آن صورت می گیرد و در آن شکنجه و بازداشت خشونت بار در سطح گسترده رخ می دهد.در این یادداشت آمده است که فقط در سال 2017 بیش از 100 تن در عربستان اعدام شدند.
یادداشت فعالان افزود که ولیعهد عربستان سعودی به شکل مستقیم دستور بمباران یمن را داد؛ امری که منجر به کشته شدن هزاران بی گناه و زخمی شدن هزاران تن دیگر شد. همچنین در این یادداشت آمده است که جنگ یمن منجر به شیوع گرسنگی و وبا در سطح گسترده در یمن شده است.
به موازات آن در خیابان های لندن کامیون هایی ظاهر شدند که روی آنها عکس هایی قرار داده شد و جمله هایی نوشته شدند که سفر بن سلمان را محکوم می کند و روی برخی از آنها نوشته شده بود:« انگلیس نباید از محمد بن سلمان جنایتکار جنگی استقبال کند».
در مقابل اقدامات دولت می در قبال این صداهای مخالف با سفر بن سلمان،«سایمون سیدال» نویسنده انگلیسی در مقاله ای در روزنامه گاردین از نخست وزیر این کشور خواست چاپلوسی شرم آور نظام سرکوبگر غیردموکرتیک و رهبر جوان و دیکتاتورش که اصلاحات تبلیغاتی اش فقط ظاهری است،را متوقف کند.
این نویسنده نوشت: سفر بن سلمان فرصتی به می می دهد تا مساله حقوق بشر را مطرح کند.
وی تأکید کرد که بسیاری در انگلیس و فرانسه- که سفر احتمالی بن سلمان آنها را شامل می شود- بر این باورند که حداقل بحث جدی کردن درباره مسائل ادامه سرکوب مخالفان سیاسی و فعالان در عربستان، تبعیض سازماندهی شده علیه زنان، استفاده روتینی از شکنجه و مجازات اعدام و جنگ ویرانگرش در یمن بر بن سلمان تحمیل شود.
این نویسنده انگلیسی اشاره کرد که بن سلمان نگران سفرش به لندن است به ویژه آن که قرار است گروه هایی مانند«کارزار ضد تجارت سلاح»به مناسب سفر بن سلمان تظاهراتی برگزار می کند.
فروش سلاح انگلیسی به عربستان سعودی دو برابر شده است و در سال 2015 به حوالی پنج میلیارد پوند رسیده است که بخشی از آن شامل فروش جنگنده ها می شود.