با ادامه محاصره قطر، نه تنها این کشور منزوی نخواهد شد؛ بلکه روابط دیپلماتیک و سیاسی میان بسیاری از کشورهای عربی در معرض آسیب بیشتری قرار خواهد گرفت و در نتیجه نفوذ ایران در منطقه افزایش خواهد یافت.

 

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، «گابریل کالینز» از موسسه سیاست‌ های عمومی «جیمز بیکر» دانشگاه «رایس» آمریکا در گزارشی نوشت: محاصره اعمال شده علیه قطر از سوی ائتلاف عربی به رهبری عربستان با «شکست استراتژیک» مواجه شده است. این در حالی است که احتمال می رود با گذر زمان این ائتلاف ضعیف تر هم بشود.

تبعات این محاصره در حال خاتمه یافتن است: این کشور ارتباط های تجاری را بازسازی می کند و واردات مواد غذایی از سد موانعی که توسط امارات متحده عربی و عربستان ایجاد شده، عبور می کند، و صادرات گاز طبیعی مایع پایدار می ماند، و جریان پول در این کشور ادامه دارد.

احتمال می رود هر ساله تبعات این محاصره کم تر شود زیرا که این کشور به طور فزاینده ای به سمت برقراری روابط اقتصادی با خارج از حوزه خلیج فارس پیش می رود.

بازارهای مالی قطر از لحاظ بنیادین در شرایط خوبی قرار دارند، و تاجران  روی آینده ای در قطر شرط بندی می کنند که با موفقیت در برابر محاصره مقاومت می کند.

قیمت های مبادله پیش فرض اعتباری برای صندوق پنج ساله بدهی دولتی قطر، که در اوایل ژوئیه 2017 و بلافاصله پس از محاصره افزایش یافته بود، به شدت کاهش یافته است. این مسئله نشان می دهد که سرمایه گذاران هنوز به اقتصاد قطر اعتماد دارند.

الگوهای تجاری قطر، مقاومت این کشور را در برابر محاصره تقویت می کند. در سال 2016، تقریبا بیش از 15 درصد از واردات قطر از کشورهای تحت محاصره تامین شده بود؛ سهمی که گرچه ناچیز بود اما به ایجاد شبکه های تجاری جدید برای جایگزینی واردات از دست رفته در یک زمان نسبتا کوتاه، کمک کرد.

تز «بازسازی سریع» با این واقعیت تقویت می شود که بسیاری از آنچه قطر از همسایگان خود وارد می کند - مواد غذایی و مواد اولیه - بسیار قابل تعویض هستند و می توانند از منابع بسیاری تهیه شوند.

کالاهای کمتر قابل تعویض - مانند توربین های گازی و اجزای مهم فناوری برای مایع سازی در تاسیسات گاز طبیعی مایع - در خارج از منطقه خلیج فارس عرضه می شوند و عموما فراتر از دسترسی ائتلاف ضد قطر هستند.

خریداران کلیدی گاز طبیعی مایع از قطر در خارج از منطقه خلیج فارس قرار دارند و کسانی که می توانند کالاهای پیشرفته تکنولوژیکی مانند ژاپن، چین و کره جنوبی را عرضه کنند، منافع استراتژیک قانع کننده ای را در نظر دارند که قطر همچنان یک منبع انرژی پایدار جهانی باقی  بماند.

بسیاری از کشورهای تحریم کننده قطر، همان کشورهایی هستند که یمن را نیز محاصره کرده اند و پس از گذشت بیش از دو سال هنوز با وجود استفاده شدید از قدرت نظامی نتوانسته اند در این جنگ پیروزی قابل توجهی به دست بیاورند. شواهد حاکی از آن است که حتی اگر این محاصره چندین سال به طول بیانجامد، قطر را مجبور به اعطای امتیازات مورد نظر کشورهای تحریم کننده نخواهد کرد.

قطر قادر خواهد بود تا اثر تحریم ها را تحمل کند؛ زیرا در حال تنوع بخشیدن به روابط اقتصادی خود با کشورهای دیگر است. قطر در تولید فولاد (از جمله تهیه میل گردهای مورد نیاز برای سازه های جام جهانی 2022) به خودکفایی رسیده است.

«بندر جدید حمد» - که قادر به ذخیره دانه های غلاتی که برای تامین چندین سال مصرف داخلی کافی است و می تواند بیش از 3.5 میلیون کانتینر را در سال مدیریت کند و قادر به پذیرش 1.7 میلیون تن در سال است - جایگزین تجارت وارداتی شده است که قبلا به شکل زمینی از عربستان سعودی و دریایی از امارات متحده عربی پوشش داده می شد.

هند، ایران و ترکیه در میان دیگر شرکای بالقوه، می توانند هر شکافی را که در واردات کالا در این کشور ایجاد شده است، پر کنند.

همانطور که این تحریم ادامه خواهد یافت، روابط دیپلماتیک و سیاسی میان بسیاری از کشورهای عربی به احتمال زیاد در معرض آسیب بیشتری قرار خواهد گرفت، و در نتیجه نفوذ نسبی ایران در منطقه افزایش خواهد یافت.

 

 

این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.