پیونگ یانگ پس از دو ماه نخستین آزمایش موشکی خود را انجام داد؛ اقدامی که بار دیگر تنش را به منطقه بازگرداند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، گاردین گزارش داد: دولت کره شمالی در بیانیه ای گفته است موشک جدید آزمایش شده «به سرتاسر خاک ایالات متحده می رسد» و «قادر به حمل کلاهک هسته ای است.»
در بیانیه ویژه ای تلویزیون دولتی کره شمالی اعلام کرد این کشور موشک «هواسونگ 15» که به نظر می رسد نوع پیشرفته موشک آزمایش شده در ژوئیه باشد را با موفقیت آزمایش کرده است.
این ادعا به طور مستقل قابل تایید نیست اما کارشناسان انتظار داشتند کره شمالی نشان دهد که چگونه تمامی آمریکا در تیررس موشک های آن قرار دارد؛ تحولی که به طرز چشمگیری موقعیت آن را در هر گفت و گویی با واشنگتن بر سر برنامه هسته ای اش تقویت می کند.
با این حال پیونگ یانگ هنوز اثبات نکرده است که توانایی ارسال موشکی را دارد که قادر به حمل کلاهک هسته ای به سمت هر شهری در آمریکا است.
ستاد مشترک ارتش کره جنوبی گفته است موشک بالستیک اخیر کره شمالی به ارتفاع 4500 کیلومتری رسیده و 960 کیلومتر را پیموده است تا در نهایت در آب های غربی آن کشور فرود بیاید. نخست وزیر ژاپن در جریان نشست دولت خود گفته ارتفاع موشک 4000 کیلومتر و برد آن 1000 کیلومتر بوده است.
رهبران هر دو کشور تازه ترین آزمایش موشکی کره شمالی را محکوم کرده اند.
این آزمایش که در واپسین ساعات روز گذشته صورت گرفت و کره جنوبی را در واکنش، به آزمایش موشکی واداشت، آتش تنش ها را در منطقه پس از بیش از دو ماه دوباره روشن کرد. کره جنوبی در واکنش به این آزمایش، همچون گذشته چند موشک ضدبالستیک را در سواحل این کشور به آسمان پرتاب کرده است؛ نوعی تمرین موشکی که سئول تلاش دارد با انجام آن بلافاصله پس از پرتاب های آزمایشی کره شمالی، به این کشور از آمادگی دفاعی خود خبر دهد.
این بیستمین آزمایش موشکی کره شمالی در سال جاری، و احتمالا سومین آزمایش موشک بالستیک قاری پیما پس از دو مورد مربوط به ماه ژوئیه محسوب می شود.
«مون جه این» رئیس جمهور کره جنوبی ابراز نگرانی کرد که آزمایش موشکی کره شمالی، امنیت منطقه را از کنترل خارج می کند و آمریکا را به سمت حمله پیشدستانه سوق می دهد.
این آزمایش موشکی این نگرانی را موجب شد کره شمالی به زودی کلاهک هسته ای خواهد داشت که خاک آمریکا را می تواند هدف بگیرد.
دولت ژاپن گفت هرگز ادامه رفتار تحریک آمیز کره شمالی را نخواهد پذیرفت و «شینزو آبه» نخست وزیر این کشور خواستار نشست اضطراری شورای امنیت سازمان ملل شد.
«جیمز ماتیس» وزیر دفاع آمریکا در واکنش به پرتاب موشک قاره پیمای بالستیک کره شمالی می گوید این اقدام تهدیدی علیه جهان است. پنتاگون (وزارت دفاع آمریکا) می گوید موشک آزمایش شده از نوع قاره پیما بوده و پس از طی مسیری در حدود 1000 کیلومتر در جنوب دریای ژاپن به آب افتاده است. مقام های نظامی آمریکا می گویند این موشک توانسته به لحاظ مدت زمان پرواز (51 دقیقه) و رسیدن به ارتفاع جوی (حدود 4500 کیلومتر) از پیشرفت برنامه موشکی پیونگ یانگ حکایت داشته باشد.
به گفته وزیر دفاع آمریکا برد این موشک به بالاترین سطح از دریا، در مقایسه با تمامی آزمایش های پیشین دست یافته است.
این می تواند قدرتمندترین موشک بالستیک قاره پیمایی باشد که کره شمالی تا به امروز آزمایش کرده است.
این کشور سالیان طولانی است که به موجب فعالیت های هستهای و موشکی خود هدف تحریم های کشورهای غربی و نهادهای بین المللی قرار گرفته است. دامنه تحریم های پیونگ یانگ در آخرین قطعنامه شورای امنیت به منع واردات منسوجات از آن و به کارگیری کارگران این کشور رسید و سقفی هم برای صادرات نفت به آن در نظر گرفته شد.
«دیوید رایت» عضو «اتحادیه پژوهشگران اندیشناک» که مقر آن در آمریکا است، در بیانیه ای گفت اگر این موشک از زاویه معمول برای انجام حمله احتمالی به جایی پرتاب شود، قادر است در حدود 13 هزار کیلومتر بُرد داشته باشد؛ به این معنی که می تواند به راحتی به اروپا یا استرالیا، واشنگتن و «در واقع هر نقطه ای از آمریکا» برسد. شماری از دیگر برآوردها حاکی است که بُرد بالقوه موشک تازه «بیشتر از 10 هزار کیلومتر» است. ایالت «هاوایی» آمریکا در 7500 کیلومتری کره شمالی قرار دارد.
آزمایش تازه چندی پس از آن انجام شد که آمریکا، در راستای افزایش فشارها بر پیونگ یانگ، کره شمالی را دوباره در فهرست دولت های حامی تروریسم قرار داد.
سازمان هوانوردی غیرنظامی بین المللی، وابسته به سازمان ملل می گوید پیونگ یانگ در مورد آزمایش موشکی تازه به این نهاد اطلاع رسانی نکرده بود. این تشکل بین المللی دو ماه پیش نیز در مورد آزمایش قبلی، بدون آنکه اطلاع رسانی انجام شود، و خطرات احتمالی آن برای هوانوردی غیرنظامی، «شدیدا هشدار» داده بود.
علاوه بر این، به نظر می رسد پرتاب شبانه موشک برای نشان دادن این توانایی جدید است که پیونگ یانگ قادر به پاسخ به هر گونه حمله پیشدستانه ای در هر ساعتی از شبانه روز است.
ترامپ که وقتی این موشک هنوز در آسمان بود، از پرتاب آن باخبر شد، بعدا گفت: «ما به آن رسیدگی خواهیم کرد.»
او در حساب کاربری خود در توئیتر نیز نوشته است «پس از آزمایش موشکی کره شمالی، مهم است که بودجه دولت و ارتش را تامین کرد! دموکرات ها نباید بودجه ارتش را به خاطر عفو و مهاجران غیرقانونی، به گروگان بگیرند. من قول توقف مهاجران غیرقانونی را داده بودم و به پیروزی بزرگی دست پیدا کردم. آنها نمی توانند تهدید به تعطیلی دولت بکنند تا به خواسته های خود برسند.» رئیس جمهور آمریکا در عین حال با همتای خود در کره جنوبی و نخست وزیر ژاپن نیز گفت و گو کرده است. آن گونه که کاخ سفید آمریکا می گوید در تماس تلفنی میان ترامپ و نخست وزیر ژاپن، دو طرف در مورد آزمایش موشکی گفت و گو کرده اند. دفتر ریاست جمهوری کره جنوبی نیز می گوید روسای جمهور دو کشور تاکید کرده اند لازم است به دنبال افزایش تحریم ها و فشارهای بیشتر علیه پیونگ یانگ بود.
تنها یک روز پیش، ژاپن خبر از ثبت سیگنال های رادیویی داد که گفت ممکن است ناشی از آماده سازی برای انجام آزمایش موشکی تازه باشد. کره جنوبی و آمریکا نیز گفتند در حال رصد رخدادها هستند.
«رابرت منینگ» سخنگوی پنتاگون در این خصوص گفت که بر اساس ارزیابیهای اولیه، این موشک از نزدیکی شهر «پیونگ سانگ» در کره شمالی شلیک و پیش از سقوط در دریای ژاپن، مسافتی به طول 1000 کیلومتر را طی کرده است.
چند دقیقه پس از پرتاب موشک کره شمالی، فرمانده ستاد ارتش مشترک اعلام کرد سئول تمرین نظامی را با پرتاب یک موشک انجام داد که نشان دهد آماده هر حمله ای از سوی کره شمالی است.
«رکس تیلرسون» وزیر خارجه آمریکا این حمله را محکوم، و اعلام کرد «گزینه های دیپلماتیک هنوز روی میز هستند. آمریکا همچنان به دنبال یافتن راهی مسالمت آمیز برای خلع سلاح هسته ای و پایان دادن به اقدامات خصمانه کره شمالی است.
این نخستین آزمایش موشک بالستیک کره شمالی از 15 سپتامبر تاکنون است. این آزمایش همچنین رد این ادعای روسیه است که روز قبل از آزمایش اعلام کرده بود توقف آزمایش موشکی پیونگ یانگ پس از دو ماه نشان می دهد این کشور آماده کاهش تنش هاست.
«میرا راپ هوپر» کارشناس امنیتی آسیا پاسیفیک گفت پرتاب شبانه این موشک مسئله مهمی است زیرا این اقدام در حالت اضطرار صورت می گیرد.
او افزود: «متحرک بودن لانچر پرتاب موشک هم مهم است زیرا این بدان معناست که توانایی موشکی آنها به شدت مستحکم هستند.»
شورای امنیت سازمان ملل قرار است امروز بعدازظهر، به درخواست ژاپن، آمریکا و کره جنوبی، درباره پرتاب موشک کره شمالی، یک نشست اضطراری برگزار کند.