آشوب ها و ناآرامی های داخلی و تهدید به جنگ در خارج نگرانی در کشوری را بر می انگیزد که بزرگترین صادر کننده نفت در جهان به شمار می رود و بزرگترین اقتصاد جهان عرب است اضافه بر آن که مقدس ترین مکان های اسلامی در این کشور قرار دارند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، مجله اکونومیست انگلیس در گزارشی نوشت: تحولات سریع در عربستان سعودی به ویژه تحولات مرتبط با اصلاحاتی که شاهزاده« محمد بن سلمان» ولیعهد این کشور انجام می دهد اموری مثبت است لیکن « این جوان متهور منطقه را ویران می کند».
این مجله برخی اصلاحات اخیر مانند اعطای حقوق بیشتر به زنان و گاهش نقش پلیس دینی(هیأت امر به معروف و نهی از منکر) اموری مثبت به شمار آورد آن هم در کشوری که تغییرات در آن به کندی صورت می گرفت.
با وجود این این مجله انگلیسی این ترس را مطرح کرد که محمد بن سلمان 32 ساله باعث ویرانی منطقه شود آن هم پس از آن که دست به چندین اقدام زد به ویژه در عرصه خارجی؛ اقدام هایی که از زمان ظاهر شدن در عرصه سیاسی در بیش از دو سال پیش همان زمانی که پدرش پادشاه عربستان شد، چیزی به جز زیان برایش و برای عربستان به ارمغان نیاورده است.
اکونومیست در ادامه نوشت: بن سلمان ده ها نفر از شاهزاده ها و ثروتمندان و نیز وزرا و مسئولان سابق و کنونی را در چارچوب مبارزه با فساد و جمع کردن نزدیک به 800 میلیارد دلار از دارایی هایی که از این شخصیت ها مصادره شد، را بازداشت کرده است. همچنین عربستان علنا ایران را متهم کرده است که پشت موشک بالستیکی قرار دارد که حوثی های یمن به سمت ریاض شلیک کردند.
آشوب ها و ناآرامی های داخلی و تهدید به جنگ در خارج نگرانی در کشوری را بر می انگیزد که بزرگترین صادر کننده نفت در جهان به شمار می رود و بزرگترین اقتصاد جهان عرب است اضافه بر آن که مقدس ترین مکان های اسلامی در این کشور قرار دارند.
این مجله انگلیسی در ادامه نوشت: آن چه در عربستان رخ می دهد کودتای کاخ یا چه بسا کودتای بن سلمان برای سرکوب مخالفان است و وی تبدیل به مرد قوی در عربستان از زمان ملک«عبدالعزیز بن سعود» که عربستان را تأسیس کرد، شد. چه بسا این را می توان این گونه تفسیر کرد که تلاشی برای اصلاحات عمیق اش است که نیاز به اجرای آن دارد لیکن خطر در دیکتاتوری نهفته است که یک کشور دیگر را به سمت شکست خوردن سوق می دهد.
این اصلاحات که بن سلمان به دنبال انجام آن است به ویژه اصلاحات مرتبط با اقتصاد عربستان و ضرورت یافتن جایگزین هایی برای نفت و نیز دادن حقوق بیشتر به زن در عربستان و مبارزه با فساد به علاوه کنترل جریان دینی همه اینها اصلاحاتی است که مورد استقبال جهان است لیکن شیوه ای که همه این تغییرات را بر اساس آن انجام می دهد همه تغییراتی است که نگران کننده است.
اکونومیست در ادامه نوشت: برخی از بلندپروازی های بن سلمان را تهور هدایت می کند. ائتلافی شکل داد که جنگ علیه حوثی ها در یمن به راه انداخت اما دو سال پس از آغاز جنگ به هیچ کدام از اهدافش نرسید و یک فاجعه انسانی بزرگ به وجود آورد. بن سلمان همچنین تلاش کرد که قطر همجوار و ثروتمند را منزوی کند امری که منجر به نابودی شورای همکاری خلیج فارس شد.
در آخر سر نیز شاهزاده جوان به سمت راه اندازی جنگ علیه حزب الله لبنان می رود آن هم پس از آن که نخست وزیر لبنان را مجبور به استعفا از ریاض کرد و تا کنون هیچ کس نمی داند که آیا جنگ علیه حزب الله لبنان در آینده نزدیک رخ می دهد یا نه.
منبع نگرانی دیگر که بن سلمان بر می انگیزد اقتصاد است؛ وی نیت اش درباره پایان تکیه عربستان به نفت و تنوع بخشی به درآمد و تلاش برای جذب سرمایه گذاران را اعلام کرد و ماه پیش نیز ساخت شهر سرمایه گذاری«نیوم» را اعلام کرد.
لیکن پس از کمتر از دو هفته از این واقعه که هتل«ریتز کارتلون»در ریاض میزبان آن بود، همین هتل میزبان ده ها ثروتمند از جمله شاهزاده «الولید بن طلال» بود ولی این بار به عنوان بازداشتی به طوری که هتل به طور کامل تخلیه شد؛ امری که باعث ایجاد تردید و ترس در دل سرمایه گذاران می شود.
این مجله انگلیسی در ادامه نوشت: بن سلمان باید به اصلاحاتش از طریق رایزنی و مشاوره مشروعیت بیشتری دهد و به مخالفان نیز مجال بیشتری بدهد نه آن که کارهای کنونی که انجام می دهد را انجام دهد؛ زیرا همه صداهای مخالف در حال ناپدید شدن هستند.
بسیاری پیش بینی می کنند که این اقدامات متهورانه که بن سلمان دست به انجام آنها می زند منجر به سقوط خانه سعودی ها می شود و این امری است که در صورت رخ دادنش منجر به گسترش هرج و مرج و تجزیه کشور و مسابقه بر سر دستیابی به ثروتمندهایش می شود؛ همچنین ایران نیز چندان دور نیست و دخالت خواهد کرد؛ این علاوه بر ظهور جهادی هاست که خود همین امر منجر به دخالت خارجی خواهد شد.
مجله اکونومیست در پایان نوشت: جهان امیدوار است که اصلاحات بن سلمان با موفقیت صورت گیرد لیکن در ابتدا باید «دونالد ترامپ»رئیس جمهور آمریکا باید از هل دادن بن سلمان به سمت تهور بیشتر دست بردارد و غرب نیز باید بن سلمان را نصحیت کند که با احتیاط رفتار کند و دست از بالا بردن تنش با ایران بردارد و به حیات سیاسی داخل عربستان آزادی بیشتری دهد.