یک سال پس از انتشار اوراق پاناما، بار دیگر فعالیت های مالی پنهانی و فرار مالیاتی برخی شخصیت های مهم جهان این بار در اسنادی به نام پارادایز سروصدا کرد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، دویچه وله گزارش داد: اسناد موسوم به «پارادایز» (بهشت) حدود یک سال پس از اسناد پاناما ابتدا در نشریه آلمانی «دویچه زایتونگ» منتشر شد.
افشای اسناد پارادایز از سرمایه گذاری های عجیب و فرارهای مالیاتی ثروتمندان پرده برداشته است. این افشاگری توسط یک تیم بین المللی خبرنگاران صورت گرفته که پیشتر «اسناد پاناما» را منتشر کرده بودند. این سند حاوی 13.4 میلیون سند است که عمدتا از یک شرکت فراساحل به بیرون درز کرده است.
1. طبق اسناد پارادایز، «ویلبر راس» وزیر بازرگانی آمریکا در یک شرکت پتروشیمی روس منافعی داشته است. راس اکنون متهم شده که در جلسه شنود اظهاراتش در کنگره آمریکا نتوانسته توجیهی قانع کننده در مورد ارتباطاتش با روسیه ارائه کند. راس این گونه استدلال کرده است که این کمپانی جزو کمپانی های تحریم شده از سوی آمریکا به شمار نمی رود و به همین دلیل او مجبور به افشای ارتباطاتش نیست.
این موضوع دوباره بحث ارتباط تیم ترامپ با روسیه را مطرح خواهد کرد. ریاست جمهوری ترامپ تحت تاثیر این اتهام است که تیم او با روس ها ارتباطاتی داشته تا بتوانند بر نتیجه انتخابات سال پیش ریاست جمهوری آمریکا تاثیر بگذارند. ترامپ این اتهامات را به عنوان «خبر جعلی» تکذیب کرده است.
2. دارایی های شخصی ملکه «الیزابت دوم» توسط بنیاد املاک سلطنتی «لنکستر» اداره می شوند. در اسناد پارادایز آمده است این بنیاد 10 میلیون پوند (13 میلیون دلار) از دارایی های ملکه را در صندوق های فراساحلی در برمودا و جزیره «کیمن» سرمایه گذاری کرده است. بنیاد املاک سلطنتی لنکستر گفته این سرمایه گذاری ها قانونی بوده اند.
3. نام «گرهارد شرودر» صدراعظم آلمان در سال های 1998 تا 2005، به دلیل نقش مدیریتی او در شرکت انرژی روسی - انگلیسی «تی ان کی−بی پی» در اسناد پارادایز آمده است. این شرکت که در جزایر «ویرجین» انگلیس به ثبت رسیده، یک پناهگاه مالیاتی به شمار می رود. در سال 2013 این شرکت توسط شرکت نفتی «رزنفت» غول انرژی روسیه، خریداری شد. شرودر اکنون رئیس شورای نظارت رزنفت است.
4. طبق اسناد پارادایز «استیون برانفمن» یکی از نزدیکان و حامیان «جاستین ترودو» نخست وزیر کانادا نیز به فرار از پرداخت مالیات متهم شده است. برانفمن برای ستاد انتخاباتی ترودو کمک مالی جمع آوری می کرد. ترودو پس از پیروزی در انتخابات، برانفمن را به عنوان مسئول امور مالی حزب لیبرال کانادا برگزید. این می تواند اسباب شرمساری جاستین ترودو شود که می گوید برای برچیدن پناهگاه های مالیاتی کوشش کرده است.
5. «جرج سوروس» سرمایه گذار میلیاردر آمریکایی نیز بر اساس اسناد پارادایز با کمک کمپانی اپل بی، اداره مجموعه ای از شرکت های فراساحلی را در جزایر ویرجین و برمودا بر عهده داشته است.
فعالیت این شرکت ها به نظر غیرقانونی نمی رسند، با این حال سوروس از اظهارنظر در این مورد خودداری کرده است.
6. «خوان مانوئل سانتوس» آن گونه که در اسناد پارادایز آمده، مدیر دو کمپانی فراساحلی در «باربادوس» است. سانتوس قبلا ادعا کرده بود که ارتباطاتش با این دو شرکت را در سال 2000 یعنی زمانی که وزیر دارایی شد، قطع کرده است.
7. البته همه موارد ذکر شده در اسناد پارادایز لزوما فعالیت های غیرقانونی نیستند، اما با این حال از شماری از سرمایه گذاری های عجیب و دارایی هایی هنگفت ثروتمندان پرده برداشته اند. یکی از این دارایی ها قایق تفریحی «پل آلن» یکی از بنیانگذاران مایکروسافت است. به جز مایکروسافت دیگر کمپانی های آمریکایی نظیر اپل، مک دونالد، فیس بوک و وال مارت نیز با کمپانی «اپل بی» (منبع اسناد پارادایز) در ارتباط بوده اند.
8. «کرا نایتلی» هنرپیشه نیز دارای سهام در یک شرکت املاک و مستغلات مستقر در جزیره «جرزی» در دریای مانش است.
9. «فرهاد مشیری» میلیونر ایرانی - انگلیسی و سهامدار اصلی باشگاه فوتبال اورتون نیز جزو کسانی بوده که نامش در اسناد پارادایز آمده است. اطلاعات فاش شده در این اسناد پرسش هایی را در مورد نحوه خرید سهام اورتون توسط مشیری و نقش «علیشیر عثمانف» میلیاردر روسی تبار ازبکستان مطرح کرده است.
10. «بونو» خواننده و فعال مدنی، یکی از سرشناسترین کسانی است که نامش در اسناد پارادایز به چشم می خورد. طبق این اسناد بونو در یک شرکت مالتی به نام «نود استیتس» سرمایه گذاری کرده که در یک معامله مشکوک برای خریدن یک مرکز خرید در لیتوانی دخیل بوده است. سخنگوی بونو هر گونه تخلف از سوی این خواننده را رد کرده است.
11. در اسناد پارادایز آمده است «لوئیس همیلتون» قهرمان مسابقات اتومبیلرانی فرمول یک به واسطه یک طرح استادانه فرار مالیاتی از پرداخت مالیات جت شخصی اش خودداری کرده است. سندهای فاششده نشان می دهند همیلتون در سال 2013 زمانی که جت شخصی اش به جزیره «من» (در دریای ایرلند) وارد شده، مبلغ 3.3 میلیون پوند در پرداخت مالیات صرفه جویی کرده است.