اقدام شب گذشته ولیعهد عربستان برای بازداشت 11 شاهزاده، 4 وزیر دولت فعلی و چند نفر از مقام‌ های قبلی این کشور را باید تکمیل روند کودتای پادشاه و ولیعهد کنونی علیه پادشاه پیشین دانست که با برکناری و حبس خانگی بن نایف کلید خورده بود.

 

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی نوشت: عربستان سعودی شنبه شب از بازداشت «ولید بن طلال» سرمایه گذار برجسته میلیاردر علاوه بر دست کم 10 تن دیگر از شاهزادگان، چهار وزیر و ده ها تن از وزرای سابق خبر داد.

اعلامیه های دستگیری توسط شبکه العربیه منتشر شد. بازداشت شاهزاده بن طلال مطمئنا موجی از شوک را به این پادشاهی و مراکز مالی بزرگ جهان ارسال می کند.

او شرکت سرمایه گذاری «کینگدام هولدینگ» را کنترل می کند و یکی از ثروتمندترین مردان جهان است که سهام زیادی در شرکت های نیوز کورپوریشن، سیتی گروپ، توییتر و بسیاری دیگر از شرکت های مشهور دارد. این شاهزاده همچنین شبکه های تلویزیونی ماهواره ای را که در سراسر جهان عرب برنامه پخش می کند، کنترل می کند.

اقدام گسترده بازداشت ها به نظر می رسد آخرین حرکت برای تقویت قدرت شاهزاده «محمد بن سلمان» پسر نورچشمی و مشاور ارشد ملک سلمان باشد.

محمد بن سلمان در سن پایین 32 سالگی در عرصه سیاست های نظامی، خارجی، اقتصادی و اجتماعی عربستان حرف اول را می زند و موجب کدورت در خانواده سلطنتی در این خصوص شده است که او در سن بسیار پایین قدرت شخصی بیش از حدی دارد.

پادشاه عربستان فرمان ایجاد یک کمیته قدرتمند جدید برای مبارزه با فساد به ریاست محمد را تنها چند ساعت قبل از موج بازداشت ها در این کشور صادر کرده بود.

العربیه گفت که کمیته مبارزه با فساد دارای حق تحقیق، دستگیری، ممنوعیت سفر یا بلوکه کردن دارایی هر فرد فاسدی را دارد.

هتل «ریتز کارلتون» در ریاض به عنوان هتل سلطنتی، در روز شنبه تخلیه شد و شایعاتی مبنی بر استفاده از آن برای حبس خانگی مقامات بازداشت شده، منتشر شد. فرودگاه به روی هواپیماهای خصوصی بسته شد و باعث ایجاد این گمانه زنی ها شد که ولیعهد قصد دارد مانع فرار شمار دیگری از بازرگانان ثروتمند پیش از بازداشت آنها شود.

بن طلال در ماه های اخیر مصاحبه هایی با رسانه های خبری غربی در مورد موضوعاتی مانند ارزهای رمزنگاری شده و برنامه های عربستان سعودی برای عرضه عمومی سهام در شرکت دولتی نفتی آرامکو انجام داده بود.

او همچنین اخیرا به طور علنی با «دونالد ترامپ» وارد جدال لفظی شده بود.. بن طلال بخشی از گروهی از سرمایه گذاران بود که هتل «پلازا» در شهر «نیویورک» و همچنین یک قایق بادبانی گران قیمت را از ترامپ خریداری کرد. اما این شاهزاده در یک پیام توییتری در سال 2015، ترامپ را یک رسوایی نه تنها برای جمهوری خواهان بلکه برای همه آمریکا دانست.

ترامپ هم در توییتی پاسخ داد این شاهزاده احمق، ولید طلال می خواهد سیاست آمریکا را با پول پدرش تحت کنترل درآورد.

ترامپ به عنوان رئیس جمهور، یک رابطه گرم و متقابلا حمایتی با محمد بن سلمان ایجاد کرده است؛ شاهزاده ای که در سال های اخیر بر مهمترین وظایف کشور کنترل و نظارت داشته است.

اما در عین حال افزایش قدرت او سعودی ها دچار اختلاف کرده است. بسیاری دیدگاه او را در مورد پرداختن به مشکلات اقتصادی این پادشاهی و برنامه ریزی برای فرار از وابستگی به نفت مورد تشویق قرار می دهند.

اما دیگران او را فردی «تشنه قدرت و بی تجربه» می بینند، و از او به دلیل دور زدن خویشاوندان بزرگ ترش و تمرکز بر قدرت بسیار در یک شاخه از خانواده متنفر هستند.

حداقل سه مقام ارشد کاخ سفید، از جمله «جارد کوشنر» داماد رئیس جمهور آمریکا، در ماه گذشته به عربستان سعودی سفر کرده اند و با مقامات این کشور دیدار و گفت و گو داشتند؛ دیدارهایی که در زمان خود محرمانه مانده بود.

بن طلال پیش از جدل با ترامپ، توسط «رادولف جولیانی» شهردار نیویورک علنا وارد جدال لفظی شد زیرا جولیانی از پذیرش کمک 10 میلیون دلاری طلال برای قربانیان حملات تروریستی 11 سپتامبر در نیویورک سر باز زد زیرا این شاهزاده سیاست خارجی آمریکا را نیز مورد انتقاد قرار داده بود.

طلال یک شخصیت غیرمعمول و بی نظیر در موضوعات مختلف دارد. او به طور آشکارا از رانندگی زنان پشتیبانی می کند و پیش از آنکه عربستان این حق را به زنان بدهد، او زنان را در تشکیلات خود استخدام می کرد.

در سال 2015 او متعهد به اهدای سرمایه 32 میلیارد دلاری خود به خیریه پس از مرگش شد. مشخص نیست که آیا کمیته مبارزه با فساد قصد دارد اموال او را مصادره کند یا خیر.

عربستان سعودی یک پادشاهی اجرایی بدون قانون اساسی یا نهاد مستقل دولتی مانند یک مجلس یا دادگاه است؛ بنابراین ارزیابی اتهامات مربوط به فساد کار دشواری است. مرزهای میان بودجه عمومی و ثروت خانواده سلطنتی در بهترین حالت مشخص نیست و فساد هم گسترده است.

دستگیری ها چند ساعت پس از آن آغاز شد که «خالد بن عیاف» به جای شاهزاده «متعب بن عبدالله» فرماندهی گارد ملی را بر ‌عهده گرفت. گارد ملی عربستان یکی از سه شاخه اصلی نیروهای مسلح آن کشور است و تحت نظارت وزارت ‌خانه ‌ای به ‌همین نام اداره می ‌شود.

در اوایل سال جاری پادشاه شاهزاده «محمد بن نایف» را از ولیعهدی برکنار، و تحت بازداشت خانگی قرار داد.

از آن به بعد شایعاتی در این خصوص پخش شد که پادشاه و پسر مورد علاقه او به زودی علیه شاهزاده متعب هم وارد عمل خواهد شد.

متعب بن عبدالله، آخرین عضو مستقیم خانواده ملک عبدالله، پادشاه پیشین عربستان، بود که کنترل یک بخش مهم از دستگاه رهبری عربستان را برعهده داشت.

پیش از این در تابستان گذشته خبرگزاری رویترز در گزارشی در مورد جریان تغییر ولیعهد عربستان و جابجایی قدرت از محمد بن نایف به محمد بن سلمان، به نقل از منابع سعودی گزارش داده بود تنها سه نفر با این این جابجایی مخالف کرده‌ اند؛ نماینده خانواده ملک عبدالله در راس دستگاه رهبری، شاهزاده محمد بن سعد و وزیر پیشین کشور.

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.