بعید نمی دانیم که تصمیم ها برای تغییرات نظامی و سیاسی مهم در پرونده یمن در هفته های آینده حول و حوش عقب نشینی تدریجی از بحران یمن اتخاذ شود زیرا راه حل نظامی به بن بست خورده است و همین مساله درباره ماموریت اسماعیل ولد الشیخ فرستاده ویژه سازمان ملل به یمن گفته می شود.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، «عبدالباری عطوان» سردبیر روزنامه رأی الیوم در سرمقاله این روزنامه به آخرین تحولات یمن پرداخت و نوشت: هر کسی سخنان مسئولان و مقاله های روزنامه نگاران عربستانی برجسته نزدیک به قدرت در این کشور را درباره بحران یمن و تحولات آن دنبال کرده باشد، این تصور در ذهنش به وجود می آید که اذعانی وجود دارد که جنگ یمن به شکل کنونی اش به بیشتر اهدافش پس از دو سال و نیم از آغاز «توفان قاطعیت» نرسیده است و جستجو درباره گزینه های جایگزین که بارزترین آنها جستجو برای راه حل های مسالمت آمیز است آغاز شده است و اگر به این راه حل رسیده نشد،عقب نشینی و خروج عربستان و امارات به شکل تدریجی از بحران یمن صورت می گیرد و همه چیز به طرف های یمنی واگذار می شود تا با هم آن قدر درگیر شوند تا در نهایت مجبور به توافق میان هم شوند یا یک طرف بر طرف های دیگر پیروز شود و دیدگاه و مشت آهنین خود را تحمیل کند یا گزینه سوم یعنی تقسیم یمن به بخش هایی است که شبه نظامیان بر آنها سیطره داشته باشند.
آقای«عادل الجبیر» وزیر خارجه عربستان سعودی به این نتیجه اشاره کرد زمانی که در دو روز پیش در سخنانی آن را بیان کرد و اذعان کرد که راه حل نظامی به تنهایی برای تعیین سرنوشت امور در یمن ممکن نیست و کشور از راه حل سیاسی در بحران های یمن و سوریه حمایت می کند.
این تحول زودهنگام در موضع رسمی عربستان را دو تحول اساسی تقویت می کند:
اول: علی عبدالله صالح رئیس جمهور یمن در سخنانی که در شبکه تلویزیونی«الیمن الیوم» بیان کرد فاش کرد که مراکش از ائتلاف عربی به رهبری عربستان سعودی خارج شده و پیش بینی کرده که کشورهای دیگری نیز از این ائتلاف خارج شوند و از کشورهای ائتلاف خواست که تسویه حساب های خود با ایران را خارج اراضی یمن انجام دهند.
دوم: مقاله ای که روز دوشنبه عبدالرحمن الراشد همکار رسانه ای در روزنامه الشرق الاوسط منتشر کرد. وی که به نزدیکی اش به شاهزاده محمد بن سلمان ولیعهد، وزیر دفاع و حاکم کنونی عربستان سعودی مشهور است مقاله ای تحت عنوان« روی آوردن به صعده» منتشر کرد.در این مقاله الراشد خواستار روی آوردن و رفتن جنگ به سمت شهر صعده پایتخت اصلی جریان انصار الله برای جلوگیری از هر گونه حضور ایران در مرزهای جنوبی عربستان. وی جنبش انصار الله را متهم کرد که اسب تروا هستند که در درون آن ایرانی ها مخفی شده اند!
مسئولان و روزنامه نگاران عربستانی این اقدامات احتمالی شان را برای خروج تدریجی از جنگ در یمن که باعث فرسایش مالی و بشری آنها شد و نیز باعث در تنگنا قرار گرفتن عربستان در محافل بی المللی شد را با این گفته توجیه می کنند که نیروهای به اصطلاح دولت قانونی یمن بر دو سوم یمن از جمله شهر عدن پایتخت دوم این کشور کنترل دارند و حمایت عربستان می تواند محدود به حمایت از نیروهای این دولت شود و باید بر جنگ با انصار الله در صعده تمرکز کرد و دل شیوخ قبایل در شمال را بدست آورد و از آنها در این جنگ استفاده کرد همانطور که در دهه های سابق رخ داده است.
تجربه های گذشته به ما یاد داده است که عربستانی ها مانند دیگر کشورهای عربی برای تصمیم های استراتژیک بزرگ خود با دستور دادن به نویسندگان و دستگاه های رسانه ای و مسئولان نیز هم، برای بستر سازی تدریجی از طریق مقالات و اظهارات، مقدمه چینی می کنند. ما بر این باوریم که این مقدمه چینی آغاز شده است و بعید نمی دانیم که تصمیم ها برای تغییرات نظامی و سیاسی مهم در پرونده یمن در هفته های آینده حول و حوش عقب نشینی تدریجی از بحران یمن اتخاذ شود زیرا راه حل نظامی به بن بست خورده است و همین مساله درباره ماموریت اسماعیل ولد الشیخ فرستاده ویژه سازمان ملل به یمن گفته می شود.خطرناک تر از همه اینها هزینه های دخالت نظامی است که بسیار سنگین شده و در سایه بحران مالی و افزایش انتقادهای بین المللی و وخامت اوضاع معیشتی فاجعه بار ملت یمن، دیگر قابل تحمل نیست.
ما بر این باوریم که ائتلاف بین المللی در شکل کنونی که در دو سال و نیم بود به زودی زود به ائتلاف عربی به رهبری عربستان از نظامی به سیاسی تبدیل می شود و منتظر بیانیه ای توسط عربستان سعودی در این زمینه هستیم.
سخنان علی عبدالله صالح درباره آینده ائتلاف عربی
رئیسجمهوری سابق یمن با رد اتهامها مبنی بر حمایت ایران از نیروهای یمنی، از ائتلاف عربی تحت امر رژیم سعودی خواست حسابهای خود را به دور از یمن با ایران تسویه کند.
«علی عبدالله صالح» رئیسجمهوری یمن، دو روز پیش طی اظهاراتی، از ائتلاف عربی تحت امر عربستان سعودی خواست حسابهای خود را به دور از یمن با ایران تسویه کند.
صالح با رد هرگونه حمایت ایران از نیروهای یمنی، از ائتلاف خواست این اتهامزنیهای خود را اثبات کند.
رئیس حزب «کنگره ملی» گفت: «یک اسیر، کشته ایرانی یا موشکی که ساخت این کشور باشد یا جنگندهای متعلق به ایران را به ما نشان دهید آنگاه ما مسئولیت حمایت ایران از یمن را برعهده میگیریم.»
وی همچنین از خروج مراکش از ائتلاف سعودی علیه یمن خبر داد و پیشبینی کرد که دو کشور دیگر (بدون ذکر نامشان) از این ائتلاف خارج خواهند شد.
این در حالی است که ائتلاف سعودی تاکنون عقبنشینی مراکش را اعلام نکرده است.
مراکش در نخستین عملیات موسوم به «توفان قاطعیت» علیه یمن مشارکت داشت و یکی از جنگندههایش در ۱۲ مه سال ۲۰۱۵ در استان صعده در شمال یمن سقوط کرد و خلبان آن کشته شد.