با ورود یک حزب ضد اسلامی برای نخستین بار پس از 70 سال به پارلمان آلمان، آینده مسلمانان این کشور در هاله ای از ابهام قرار گرفته است.

 

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، روزنامه واشنگتن پست در گزارشی نوشت: در طول بحران پناهندگان دو سال پیش، بسیاری از آلمانی ها فکر می کردند که روزهای صدراعظمی آنگلا مرکل به پایان خود نزدیک شده است. آغوش باز مرکل برای پناهندگان سوری، جناح اتحادیه مسیحیان دموکراتیک را ناامید کرد و با انتقاد شدید حزب ضد اسلامی و راستگرای افراطی «جایگزین برای آلمان» مواجه شد.

حزب محافظه کار آنگلا مرکل در انتخابات 24 سپتامبر میلیون ها رای را از دست داد. اما این حزب به عنوان بزرگترین حزب آلمان باقی ماند. با این حال حزب جایگزین برای آلمان اکنون به سومین حزب بزرگ این کشور تبدیل شده است.

در کشوری که از دیرباز احزاب راست افراطی را در حاشیه نگاه داشته، این نتیجه در مورد وضعیت ادغام پناهندگان در جامعه آلمان و یا در مورد نقش مسلمانان در سیاست این کشور تصویر واقعی را ارائه نمی کند.

این وضعیت بدین دلیل است که احزاب در آلمان تازه با معضلاتی که به واسطه ادغام رای دهندگان مسلمان با فراکسیون ها ایجاد شده، دست و پنجه نرم می کنند. بر اساس برآوردهای جدید، 1.5 میلیون رای دهنده واجد شرایط آلمانی را مسلمانان تشکیل می دهند.

از دیرباز چنین ادعایی مطرح بوده که از آنجایی که پناهندگان به احزاب اصلی برای پیروزی کمک می کنند، می توانند با جامعه هم ادغام شوند. اما دلایلی وجود دارد که چنین تحولاتی در آلمان و یا در غرب اروپا به طور کلی امکان پذیر نباشد.

مشکل اینجاست مشارکت سیاسی مسلمانان در احزاب اروپایی با اختلافات شدیدی رخ می دهد؛ چرا که مسلمانان یکی از گروه هایی در اروپای غربی هستند که بیش از سایر گروه ها در درجه پایین شمرده می شوند. اگر احزاب آشکارا در مورد آراء مسلمانان سخن بگویند، در معرض یک واکنش تند قرار می گیرند.

به عبارت دیگر رای دهندگانی که به طور متداول تنوع پذیر باشند، ممکن است از رای دادن به مسلمانان محافظه کار محروم شوند.

این برخورد ارزش ها در شهرهای اروپایی بسیار شدید است. در این جا، رای دهندگان مسلمان در محاصره ای قرار دارند که به ویژه محافظه کارانه است. اما رای دادن مسلمانان در شهرهای بزرگ بسیار زیاد است و می تواند بر انتخابات تاثیر گذار باشد. عدم جذب رای یک پاکستانی در شهر «بیرمنگام» انگلستان و یا یک مراکشی در شهر «بروکسل» بلژیک می تواند به شکست انتخاباتی منتهی شود.

چرا حزب راستگرا و پوپولیست آلمان به پارلمان راه یافت؟

حزب راستگرا و پوپولیست جایگزین برای آلمان موفق شد با کسب 13 درصد آرا به بوندس‌ تاگ (پارلمان آلمان) راه یابد. اما چرا این حزب چنین موفقیتی را به دست آورد؟

جامعه آلمان دستخوش تغییرات زیادی شده و گرایش بخشی از جامعه آلمان به سمت راست، یکی از این تغییرات است. کسانی که می ‌کوشند موفقیت جایگزین برای آلمان را صرفا با نارضایتی از احزاب سنتی توضیح دهند و مدعی هستند که رای ‌های داده شده به این حزب رای‌ های اعتراضی بوده، موضوع را ساده می ‌کنند. اما موفقیت جایگزین برای آلمان در اصل در بی‌اعتمادی بخشی از جامعه آلمان به سیاست و اقدامات دولت به طور مشخص ریشه دارد. موفقیت این حزب نشانه روی ‌برتافتن مردم از احزاب سنتی است.

این در حالی است که ورود نمایندگان جایگزین برای آلمان به پارلمان این کشور می ‌تواند از قبح باورهای آنها بکاهد و به تبلیغات آنها جنبه ‌ای عادی ببخشد. رهبران این حزب در هفته‌ های آخرِ پیش از انتخابات چهره و ایده‌ های راست ‌گرایانه خود را بیش از پیش در معرض دید عموم قرار دادند و از این کار خود نتیجه گرفتند. به این ترتیب، این احتمال وجود دارد که گرایش‌ های افراطی در سخنان و رفتار رهبران این حزب تشدید شود.

به عبارت دیگر، بهره ‌گرفتن از نگرانی ‌ها و ترس مردم باعث موفقیت این حزب در آلمان شد.

«آنگلا مرکل» که از هم اکنون در صدد ایجاد ائتلافی تازه برای تشکیل کابینه چهارم است و از ائتلاف با شریک سابق - حزب چپ میانه سوسیال دموکرات - ناامید شده است، می ‌گوید به هیچ وجه با حزب جایگزین برای آلمان ائتلاف نخواهد کرد. او گفت: «فکر می ‌کنم آن دسته از حزب‌ ها که قادر به شرکت در ائتلاف هستند راه حلی پیدا خواهند کرد. البته اختلاف‌ هایی در کار است، مثلا میان دو حزب دموکرات مسیحی و سوسیال مسیحی از یک سو و حزب دموکرات های آزاد و حتی حزب سوسیال دموکرات از سوی دیگر. این امر در شکل گیری ائتلاف آینده بازتاب خواهد داشت و برچگونگی شکل نهایی ائتلاف تاثیرخواهد گذاشت. با این همه، حزب جایگزین برای آلمان کمترین تاثیری بر شکل گیری ائتلاف نخواهد داشت.»

بنابراین در نهایت با توجه به اوضاع نامناسب مسلمانان در آلمان و روند ادغام نشدن آنها با جامعه آلمانی نباید انتظار داشت با تغییرات اخیر در نتایج انتخابات پارلمانی تغییر چندانی در اوضاع مسلمانان مشاهده شود.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.