نخستین سخنرانی «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا در مجمع عمومی سازمان ملل متحد با واکنش ها و انتقادات بسیاری از سوی رهبران و مقامات جهانی روبرو شد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، سخنرانی رئیس جمهور آمریکا در مجمع عمومی سازمان ملل متحد بیشتر بر محور ایران و کره شمالی تمرکز داشت.
«امانوئل ماکرون» رئیس جمهور فرانسه پس از سخنان دونالد ترامپ در مجمع عمومی سازمان ملل متحد گفت: «برجام بهترین توافق ممکن است و خروج از آن تصمیم اشتباهی است و آمریکا نباید این کار را انجام دهد.»
ماکرون همچنین از تصمیم خود برای مذاکره با ترامپ در این خصوص در حاشیه اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک و بیان اهمیت پایبندی آمریکا و سایر طرفین مذاکره با ایران به برجام خبر داد.
تنها فردی که از این سخنرانی تقدیر کرد، نخست وزیر رژیم صهیونیستی بود. «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی سخنرانی ترامپ در سازمان ملل را «شجاعانه و صریح» توصیف کرد! و دقایقی پس از سخنرانی ترامپ، در صفحه توییتر خود نوشت: «در بیش از 30 سالی که با سازمان ملل سر و کار دارم، هرگز سخنرانی ای تا این حد شجاعانه و صریح نشنیده بودم. رئیس جمهور ترامپ حقیقت را در مورد خطراتی که جهان را تهدید می کند گفت و مقابله صریح با آنها برای اطمینان از آینده بشریت را خواستار شد.»
«ریچارد هاس» رئیس «شورای روابط خارجی» آمریکا هم در صفحه توییتر خود نوشت: «سخنرانی ترامپ در سازمان ملل تکرار «محور شرارت» (جرج دبلیو بوش) بود با این تفاوت که (شمار کشورهای این محور) از سه به دو رسیده: عراق حذف شده ولی ایران و کره شمالی در این محور باقی ماندهاند.»
وزیر خارجه سوئد نیز بلافاصله پس از سخنرانی ترامپ در مصاحبه ای گفت: ترامپ سخنرانی اشتباهی را در زمانی اشتباه و برای مخاطبانی اشتباه ایراد کرد! او منشور سازمان ملل را نقض کرد.
دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل متحد، توافق هسته ای ایران را ننگین ترین معامله آمریکا نامید.
وی همچنین اعلام کرد که «معامله هسته ای با ایران یکی از بدترین معاملاتی بوده است که آمریکا تا کنون به انجام رسانده است. ما نمی توانیم این موافقت نامه را قبول کنیم که عملا به اجرای بی وقفه برنامه هسته ای خدمت می کند».
به گفته ترامپ، اجرای مفاد برجام برای آمریکا شرم آور است.
رسانه های اسرائیلی نیز نوشتند که ترامپ در سخنرانی خود یک کلمه هم درباره صلح در خاورمیانه یا درباره نزاع عرب ها و اسرائیلی به زبان نیاورد.
دولت ونزوئلا سخنان ترامپ علیه این کشور را به شدت محکوم کرد و این سخنان را تبعیض آمیز توصیف کرد.
سخنان ترامپ در مورد کره شمالی و ایران با واکنش های منفی در داخل آمریکا نیز مواجه شد. «دایان فینشتاین» سناتور ایالت «کالیفرنیا» در صفحه توییترش نوشت: «سازمان ملل محلی برای حمایت و ارتقاء صلح است. اما امروز رئیس جمهور ترامپ از این جایگاه به عنوان صحنه ای برای تهدید به جنگ استفاده کرد.»
«مارک تاکانو» سناتور دموکرات ایالت «کالیفرنیا» نیز سخنرانی ترامپ را به شکل شگفت آوری بی پروا خواند که می تواند به قیمت جان میلیون ها نفر تمام شود.
«باربارا لی» دیگر سناتور آمریکایی نیز سخنان ترامپ را مورد انتقاد قرار داد و آن را به عنوان «سخنرانی خطرناک» و اهانت به توافق هسته ای ایران توصیف کرد.
اما «میت رامنی» رقیب جمهوری خواه ترامپ در انتخابات نوامبر 2016 که زمانی منتقد او بود، سخنرانی ترامپ را سخنرانی قوی خواند که توانایی مقابله با چالش های جهانی را دارد.
کارل بیلدت» وزیر خارجه سابق سوئد نیز در پیامی توییتری از اظهارات ترامپ علیه ایران انتقاد کرد و نوشت: «به نظر می رسد ترامپ تحت فشار نتانیاهو قصد دارد آمریکا را درگیر جنگ منطقه ای با ایران کند. (در صورت وقوع چنین جنگی)، اروپا متضرر خواهد شد. همه ما متضرر خواهیم شد.»
بیلدت در پیامی دیگر نوشت: برای نخستین بار است که یکی از روسای جمهور آمریکا در سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل به مسئله فلسطین اشاره نکرد.
«جان کربی» سخنگوی پیشین وزارت خارجه آمریکا نیز در پیامی نوشت: «ترامپ فرصت بسیار خوبی را در سازمان ملل از دست داد. شرمساری واقعی اینجا است که او به جای همکاری و احترام دو جانبه، از درگیری و منازعه صحبت می کند.»
«جان بولتون» نماینده سابق آمریکا در سازمان ملل متحد نیز همراستا با نخست وزیر رژیم صهیونیستی با اعلام رضایت از سخنرانی ترامپ در پیام توییتری نوشت: «سخنرانی ترامپ بهترین عملکرد او از آغاز دوران ریاست جمهوری اش بود. او به شکلی صریح و بی پرده از کره شمالی و ایران انتقاد کرد.»
خبرنگاران رسانه های خارجی نیز در توییتر به این سخنرانی واکنش نشان دادند. خبرنگار فایننشال تایمز نوشت: ترامپ در سخنرانی خود در سازمان ملل دو جنگ را اعلام کرد و حالا دیگر سخت است باور کنیم وی از توافق هسته ای با ایران خارج نخواهد شد.
در واکنش دیگری، شبکه خبری سی ان ان نوشت: «از ترامپ هر وقت در مورد مسائل مهم می پرسند، می گوید: خواهید دید که چه اتفاقی می افتد. در سازمان ملل نگرانی های جدی درباره پایبندی آمریکا به توافق هسته ای وجود دارد.»
«نایجل فاراژ» سیاستمدار انگلیسی و رهبر سابق «حزب استقلال پادشاهی متحد» (یوکیپ) نیز در پیامی در توییتر مدعی شد این سخنرانی محبوبیت ترامپ را در میان مردم انگلیس افزایش خواهد داد.
«ایوانکا ترامپ» دختر رئیس جمهور آمریکا نیز سخنرانی پدرش را در مجمع عمومی مورد ستایش قرار داد.
«مایکل مور» کارگردان مطرح آمریکایی در توییتی نوشت: «مضمون سخنرانی ترامپ در سازمان ملل متحد را می توان این چنین کوتاه کرد: «ما بزرگترین ماشین جنگی جهان را به دست آوردیم.»
ترامپ تهدید به «نابودی کامل» کره شمالی کرد
رئیس جمهور آمریکا در بخش دیگری از سخنان خود کره شمالی را به «نابودی کامل» در صورت عدم عقب نشینی پیونگ یانگ از برنامه هسته ای اش تهدید کرد.
دونالد ترامپ همچنین «کیم جونگ اون» رهبر کره شمالی را «مردی موشکی» خواند که ماموریتی «انتحاری» دارد.
سخنان دونالد ترامپ در مجمع عمومی مستقیم ترین تهدیدی بود که تاکنون از سوی او علیه کره شمالی مطرح شده است.
رئیس جمهور آمریکا اظهار داشت: «آمریکا قدرت و صبر زیادی دارد، اما اگر مجبور به دفاع از خود و متحدانش شود، چاره ای نخواهیم داشت به جز اینکه کره شمالی را کاملا تخریب کنیم.»
هیئت نمایندگی کره شمالی در سازمان ملل تاکنون واکنشی به سخنان دونالد ترامپ نشان نداده است.