تماس تلفنی اخیر میان امیر قطر و ولیعهد عربستان گرچه با شکست مواجه شد، اما نشان داد دو طرف به دنبال حل این مناقشه سه ماهه هستند.

 

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، روزنامه صهیونیستی جروزالم پست در گزارشی نوشت: روز جمعه امیر قطر در تماس تلفنی با ولیعهد عربستان برای مذاکره اعلام آمادگی کرد. مقا‌م‌ های عربستان ازاین پیشنهاد استقبال کردند، اما ساعتی بعد هر گونه تماس و مذاکره با قطر به صدور بیانیه‌ و اعلام موضوع رسمی از سوی این کشور موکول شد.

سه ماه پس از آغاز تحریم‌ های چهار کشور عربستان، مصر، بحرین و امارات علیه قطر، «شیخ تمیم بن حمد آل ثانی» امیر قطر روز جمعه در تماس تلفنی با «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان آمادگی خود را برای مذاکره با کشورهای تحریم‌ کننده اعلام کرد.

بنابر گزارش ها، امیر قطر در این گفتگو تمایل خودش را برای نشستن پای میز مذاکره و بررسی خواست‌ های چهار کشور تحریم کننده دوحه به گونه ‌ای که منافع همگان حفظ شود، اعلام کرد.

الجزیره هم گزارش داد که هر دو طرف موافق نشستن پشت میز مذاکره برای حل بحران هستند.

پیشنهاد امیر قطر ابتدا با استقبال ولیعهد عربستان مواجه شد. اما ساعتی بعد خبرگزاری رسمی عربستان به نقل از مقام ‌های وزارت خارجه این کشور ادعا کرد که خبرگزاری قطر محتوای تماس تلفنی امیر قطر با ولیعهد عربستان را تحریف کرده است.

به نظر می رسد آخرین بحث ها حاکی از آن است که عربستان سعودی و قطر مایل به پایان دادن به بحران سه ماهه هستند.

خبرگزاری رسمی عربستان به نقل از مقام ‌های وزارت خارجه این کشور نوشت: «آن ‌چه خبرگزاری قطر منتشر کرد، ادامه تحریف حقایقی است که مقام‌ های این کشور در پیش گرفته‌ اند.»

در این گزارش به جزئیات تحریف محتوای تماس تلفنی شیخ تمیم و محمد بن سلمان اشاره‌ ای نشده است.

تماس تلفنی امیر قطر با ولیعهد عربستان ساعتی پس از تماس تلفنی «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا با مقام ‌های عربستان، قطر و امارات صورت گرفت.

کاخ سفید روز جمعه اعلام کرد رئیس جمهور آمریکا با محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی، شیخ تمیم بن حمد آل ثانی امیر قطر و «شیخ محمد بن زائد آل نهیان» ولیعهد امارات متحده عربی به طور جداگانه گفتگو کرد. این گفتگوها درباره بحران در مناسبات قطر با چهار کشور عربی بوده است.

یک روز پیش از آن، دونالد ترامپ میزبان «صباح الاحمد الجابر الصباح» امیر کویت بود. در ماه ‌های اخیر امیر کویت میانجی بین قطر و چهار کشور عربی برای حل‌ و فصل بحران به‌ وجود آمده بود.

رئیس جمهور آمریکا در کنفرانس خبری با امیر کویت در روز پنجشنبه برای میانجی ‌گری در بحران قطر اعلام آمادگی کرد. ترامپ گفت: «پیشتر به پادشاه عربستان هم گفته بودم، خوشحال می ‌شوم اگر بتوانم در میانجی‌ گری بین قطر و عربستان کاری انجام دهم. اکنون کویت در حال انجام این کار است اگر موفق نشد من مسئله را پیگیری خواهم کرد.»

چهار کشور عربستان، بحرین، امارات و مصر از روز پنجم ماه ژوئن روابط دیپلماتیک خود را با قطر قطع کردند. آنها همچنین مرزهای زمینی، هوایی و دریایی خود را نیز به روی قطر بستند.

کشور‌های تحریم ‌کننده چند روز بعد، یک فهرست ۱۳ ماده ‌ای با ضرب ‌الاجلی ۱۰ روزه به قطر تحویل دادند و اعلام کردند در صورت اجرای آنها، تحریم قطر پایان خواهد یافت. قطع روابط با ایران، تعطیلی شبکه تلویزیونی الجزیره، قطع حمایت از حماس و اخوان‌ المسلمین و پایان دادن به حضور نظامی ترکیه در قطر، از جمله خواست ‌های چهار کشور تحریم ‌کننده قطر بود.

قطر تاکنون به این شروط پاسخ نداده و آنها را نقض حاکمیت ملی خود اعلام کرده است. محاصره قطر هر چند زیان ‌هایی به این کشور وارد کرد، اما ثروت و ذخایر ارزی کلان دوحه و کمک عمان، ایران و ترکیه در تامین مواد غذایی و نیز ترابری هوایی، موجب مقاومت قطر در برابر فشارهای عربستان و متحدان آن شده است.

چنین تنشی قبلا هم رخ داده بود. حمایت قطر از اخوان المسلمین از یک سو و تلاش عربستان در قرار دادن این گروه در فهرست سازمان ‌های تروریستی به اختلافات جدی میان دو طرف در جریان نشست شورای همکاری خلیج فارس در مارس 2014 منجر شد. این اختلافات در نهایت به خروج سفرای عربستان، امارات و بحرین از قطر انجامید که بعدها این اختلافات به ‌طور موقتی حل شد و سفرای این کشور به قطر بازگشتند؛ ولی این امر حتی باعث آن نشد که روابط این کشور با مصر که از اخوان المسلمین حمایت می‌ کرد، به گرمی دوران گذشته بازگردد.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.