چیزی که در آن تردید نیست این است که اتاق«موک» که ایالات متحده آمریکا با مشارکت هم پیمانانش در اردن برای اشراف بر طرح های تسلیح گروه های مسلح و آموزش آنها و مدیریت جنگ در سوریه ایجاد کرد، درهایش بسته شد و دست از این معارضان شست و آنها را به حال خود رها کرد تا با سرنوشت شان به تنهایی رو به رو شوند و در همه احوال سرنوشت شان دردناک است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، روزنامه فرامنطقه ای رأی الیوم در سرمقاله خود به آخرین تحولات سوریه پرداخت و نوشت:سورپرایزها در پرونده سوریه یکی پشت سر دیگری در سایه تغییرات ریشه ای منحصر به فرد رخ می دهد. پس از بازپس گیری شهر« سخنه» در استان «حمص» توسط ارتش سوریه اکنون این ارتش سوریه است که منطقه مرزی« نصیب» با اردن را برای اولین بار پس از گذشته پنج سال باز پس می گیرد. پیش از این مرزها میان دو کشور به طور کلی بسته بود.
دولت اردن ارتش عشایر را تأسیس کرد و این ارتش را مسلح کرد و آموزش داد تا خلأ ناشی از عقب نشینی ارتش سوریه از منطقه را پر کند. اردن اعلام کرد که این ارتش را برای جنگ با گروه «داعش» ایجاد کرده است و از مواضع خود با تصمیمی رسمی عقب نشینی کرد و عرصه را برای ارتش سوریه به منظور بازپس گیری مواضعش باز گذاشت.
بدون در نظر گرفتن واقعیت دلایل عقب نشینی ارتش عشایر یا کسی که پشت این تصمیم است باید بگوییم که بازپس گیری گذرگاه مرزی نصیب با اردن یک دستاورد استراتژیک به شمار می رود که تأکید می کند دولت سوریه شروع به بازپس گیری بیشتر گذرگاه های اصلی کرده است.
بعید نمی دانیم که این اقدام بنا بر دلایل چندی رخ داده است که بارزترین آنها کاهش تنش در جنوب سوریه در چرچوب عملی کردن تفاهمنامه های کنفرانس آستانه باشد و نیز اردن هم به این نتیجه رسیده که ایالات متحده آمریکا پس از تصمیم اش برای توقف برنامه حمایت از معارضان سوری و تسلیح آنها، به طور کامل دست از بحران سوریه شسته و پرونده سوریه را به طور کامل به روسیه تحویل داده است تا خسارت هایش را کم کند و این کارش نیز اذعان غیر مستقیم به شکست اش در سوریه است.
فقط گذرگاه « باب الهوی» در مرزهای سوریه با ترکیه در استان ادلب باقی می ماند که در اشغال عناصر وابسته به گروه« هیأت تحریر الشام» (جبهه النصره) است. جبهه النصره نیز این گذرگاه را پس از درگیری های خونین با گروه «احرار الشام» به اشغال خود در آورد. این گذرگاه یک گذرگاه اصلی مهم در شمال غربی سوریه است که خارج از کنترل دولت سوریه و ارتش اش است. باور بر این است که نبرد بازپس گیری این گذرگاه و همه استان ادلب به زودی به راه می افتد زیرا جبهه النصره در فهرست گروه های تروریستی آمریکا و روسیه قرار دارد و خارج از توافقنامه های مناطق کاهش تنش در کنار گروه تروریستی داعش است.
چیزی که در آن تردید نیست این است که اتاق«موک» که ایالات متحده آمریکا با مشارکت هم پیمانانش در اردن برای اشراف بر طرح های تسلیح گروه های مسلح و آموزش آنها و مدیریت جنگ در سوریه ایجاد کرد، درهایش بسته شد و دست از این معارضان شست و آنها را به حال خود رها کرد تا با سرنوشت شان به تنهایی رو به رو شوند و در همه احوال سرنوشت شان دردناک است.
بازگشت ارتش سوریه به جنوب فال شومی برای دولت اشغالگر اسرائیل و خبر خوشحال کننده ای برای پناهندگان سوری در اردن است. فال شوم از این جهت که رژیم اشغالگ ررو در وری نیروهای ارتش سوریه در «القنیطره» و «جولان» قرار می گیرد و خبر خوشحال کننده برای پناهندگان سوری خواهد بود زیرا راه برای بازگشت شان به سوریه چهارتاق باز خواهد شد و آنها را از اوضاع فجیع و دردناک شان در اردوگاه های آوارگان رها می کند.
دولت سوریه با گام های سریعی و به لطف ایستادگی ارتش اش و حمایت هم پیمانانش طی سال های خشکسالی از عمر بحران بر می گردد و این تحول مستحق درنگ و توجه زیاد است زیرا معنایش پایان یک مرحله و آغاز مرحله دیگری است.
پیش بینی می کنیم که سورپرایز آینده عادی سازی روابط به شکل گسترده میان اردن و سوریه در همه زمینه های امنیتی، سیاسی و اقتصادی و بازگشت سفیر سوریه به امان و دیدن مسئولان اردنی در دمشق است و مساله فقط چند هفته زمان است اگر نگوییم چند روز است.
بازگشت یک معارض دیگر به دمشق
«محمد بسام الملک» عضو پیشین ائتلاف مخالفان سوری، با انتشار نامه ای در شبکه های اجتماعی از بازگشت خود به آغوش وطن خبر داد.
پایگاه روسیا الیوم در این زمنیه نوشت: "هیات اقدام ملی دموکراتیک معارض" در دمشق با انتشار بیانیه ای از این بازگشت و پیوستن وی به هیات استقبال کرد.
الملک یک تاجر دمشقی و عضو سابق اتاق بازرگانی دمشق و نماینده فراکسیون ملی دموکراتیک سوریه در هیات ائتلاف بود که چند سال قبل به معارضین پیوست اما پس از تاسیس چند شرکت در ترکیه، تصمیم گرفت از ائتلاف جدا شود و به دمشق بازگردد.
وی در بیانیه جدایی خود از ائتلاف مخالفان سوری تاکید کرد که پس از 7 سال اقامت در خارج از سوریه، «عمق توطئه خلیجی(کشورهای حاشیه خلیج فارس)، آمریکایی و غربی که هدفش تجزیه کشور سوریه و انهدام ارتش آن برای خدمت به توطئه های آمریکایی صهیونیستی است» را درک کرده است.
الملک همچنین بر تعهد خود نسبت به تمامیت ارضی و وحدت مردم سوریه، حاکمیت نظام سوریه و حمایت از ارتش سوریه در برابر تروریسم و گروه های تروریستی تاکید کرد و مخالفتش را با طرح های تجزیه طلبانه مانند فدرالیسم و خودمختاری اعلام نمود.
گروه های مسلح در الغوطه تسلیم شوند
ارتش سوریه از افراد مسلح وابسته به گروه جبهه النصره و گروه های مسلح موسوم به مخالفان میانه رو در منطقه «الغوطه شرقی» در نزدیکی دمشق پایتخت سوریه از طریق بلندگو و بیانیه هایی خواستار زمین گذاشتن سلاح های شان و تسلیم خودشان شد.
در این بیانیه های آمده است: ساکنان عزیز ما در الغوطه شرقی به بازگشت امنیت در این منطقه از سوریه کمک کنید.افراد مسلح را قانع کنید سلاح های خود را زمین بگذارند».
این گونه دعوت کردن ها غالبا از درگیری و حملات نظامی کارایی و تأثیر بیشتری دارد.
این در حالی است که فرماندهان نیروهای روسی در سوریه با گروه های مسلح سوری درماه جولای گذشته بر سر توافقنامه کاهش تنش در الغوطه شرقی در نزدیکی دمشق پایتخت سوریه به توافق رسیدند.