اعتیاد دولت ترامپ به لفاظی علیه ایران کاری خواهد کرد که واشنگتن در همان جایی که هست در جا بزند و تبعات خطرناکی برای این کشور به دنبال داشته باشد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، مجله «نیویورک» آمریکا در گزارشی نوشت: در روز جمعه کره شمالی موشک بالستیک قاره پیمای خود را آزمایش کرد و جامعه امنیتی را نگران ساخت. با این حال تمرکز کاخ سفید این هفته به جای پیونگ یانگ و سلاح هایی که این کشور دارد، بر ایران بود. هفته گذشته «رکس تیلرسون» وزیر خارجه آمریکا با تایید پایبندی ایران بر توافق هسته ای سال 2015 منتقدانش را متعجب کرد. اما این هفته «دونالد ترامپ» رئیس او در مصاحبه با وال استریت ژورنال مدعی شد: «اگر ایران در 90 روز آینده به توافق هسته ای پایبند بماند، تعجب آور خواهد بود.»
درگیری ترامپ با اعضای کابینه اش در خصوص عدم حمایت از برجام تا جایی بالا گرفته است که گزارش شده وی گروه کاری را در سطح پایین تر و با مقامات کم تجربه تر مسئول بررسی دوره بعدی 90 روزه پایبندی ایران به برجام کرده است.
بنابراین احتمال رویارویی بیشتر با ایران بسیار بالاست، زیرا دولت این چنین می خواهد. بسیاری از بازیگران امنیت ملی ترامپ و متحدان آنها در کنگره خواستار تشدید اقدامات نظامی آمریکا در منطقه را برای رویارویی با ایران مهم می دانند. اینها کسانی هستند که حتی ایران عاری از سلاح هسته ای را هم یک تهدید مهم برای آمریکا و متحدانش در منطقه می دانند.
اما این باور تنها مشکل موجود نیست. این جریانها باور دارند که فشار بر ایران برای پایبندی این کشور به برجام مهم است؛ این در حالی است که دولت اوباما فکر می کرد آمریکا و منطقه باید با رفتارهای ایران کنار بیایند اما در برابر تبدیل ایران به یک قدرت هسته ای نباید سکوت کنند.
نه، مشکل این است که جنگ ها در سراسر منطقه تنش ها را تشدید می کنند.
همین سه شنبه گذشته بود که یک رزم ناو آمریکایی در حرکتی تحریک آمیز در خلیج فارس به سمت یک شناور گشتی نیروی دریایی سپاه که در آب های بین المللی در حال گشت زنی بود، شلیک کرد. چنین اقداماتی به شکل چشمگیری طی سال 2016 کاهش یافته است، اما باز هم در مواردی دیده می شود. خط ارتباط تلفنی «جان کری» وزیر خارجه پیشین آمریکا و «محمد جواد ظریف» وزیر خارجه ایران که در دولت پیش همیشه باز بود، امروز قطع شده است. گرچه اکثر آمریکایی ها ناآگاهند اما ایرانی ها به خوبی از نتایج تشدید عملیات های آمریکا در یمن، عراق و سوریه و تشدید حضور نیروهای این کشور در زمین و دریاها آگاهند.
به این بسته باید تحریم های جدید دولت آمریکا علیه ایران را نیز اضافه کرد که به نظر می رسد رئیس جمهور به قیمت تایید پایبندی ایران به توافق هسته ای آن را درخواست کرده باشد. 24 ساعت پس از تایید پایبندی ایران، واشنگتن 18 شخص و شرکت ایرانی را تحریم کرد. تهران از این اقدام رنجیده خاطر شد و تحریم ها را نقض برجام دانست.
کاخ سفید با کمک کنگره در حال تنش آفرینی است. مجلس نمایندگان و سنا اکنون هریک نسخه هایی از لوایح تحریم های دو حزبی را در اختیار دارند. در حالی که این لوایح به دلیل اعمال تحریم های جدید علیه روسیه توجه ها را جلب کرده است، شماری از ایرانیان را نیز در ارتباط با ساخت موشک های بالستیک و بهانه های دیگر مجازات کرده است. حال باید دید آیا ترامپ این تحریم ها را که فشارهای بسیاری بر مسکو وارد خواهد آورد، امضا خواهد کرد یا خیر.
بنابراین هر کس در ایران بخواهد بگوید که آمریکا با دولت کنونی ایران مخالف است و سعی دارد با کارشکنی، اقتصاد این کشور را تضعیف کند مدارک زیادی برای اثبات این گفته خود در دست دارد.
همه ابزارهایی که ایران برای دستیابی به اهداف منطقه ای خود استفاده می کند، قابل قبول است. اما در مقابل، ابزارهای مورد استفاده دولت ترامپ و تیم او در قبال ایران که چیزی جز لفاظی و تشدید دشمنی ها نیست، قابل درک نیست. در تئوری بازدارندگی گفته می شود کشورها در صورتی می توانند در صلح باقی بمانند که دقیقا بدانند نتایج اقدامات تهاجمی شان چیست.
اما توییت ها، اظهارات بی سابقه، تهدیدها و تکرار نظریه های قبلی برای براندازی نظام ایران، باور حسن نیت آمریکا را برای ایرانی ها سخت کرده است.
توافق هسته ای هرگز قرار نبود همه اختلافات بین ایران و آمریکا را حل کند. اما با توجه به موضع گیری های متفاوت واشنگتن و تهران بر سر مسائل کلیدی از حقوق بشر در سوریه گرفته تا اعتیاد دولت ترامپ به لفاظی علیه ایران کاری خواهد کرد که ما در همان جایی که هستیم در جا بزنیم.