حزب رئیس جمهور فرانسه در دور اول انتخابات پارلمانی فرانسه به پیروزی قابل توجهی رسید. اما مشارکت مردم در این دوره از انتخابات نسبت به دو دوره قبل کاهش داشت.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، خبرگزاری فرانسه گزارش داد برآوردها از مرحله نخست انتخابات پارلمانی فرانسه نشان می دهد حزب ماکرون توانسته است به پیروزی قابل توجهی دست پیدا کند. چنین پیروزی احتمالی به معنای تشکیل بزرگ ترین اکثریت پارلمانی 60 سال گذشته است.
حزب «جمهوری به پیش»، حزبی که «امانوئل ماکرون» رئیس جمهور 39 ساله فرانسه حدود یک سال پیش تشکیل داده، اکنون در انتخابات پارلمانی روز یکشنبه هم نتایج بسیار خوبی به دست آورده است.
به گزارش وب سایت وزارت کشور فرانسه، حزب جمهوری به پیش 32 درصد از آراء مجمع ملی را به دست آورد.
انتظار می رود، وی سه چهارم کرسی های پارلمان را از آن خود کند.
بنا بر گزارش ها، دستیابی به اکثریت پارلمانی برای این حزب قریب الوقوع به نظر می رسد.
نخستین مرحله از انتخابات «مجمع ملی» پارلمان فرانسه، روز گذشته برگزار شد. این انتخابات یک ماه پس از پایان انتخابات ریاست جمهوری فرانسه، و پیروزی ماکرون در آن برگزار شده است. حزب جمهوری به پیش که از هواداران و هم فکران رئیس جمهور تازه فرانسه شکل گرفته، در نظرسنجی های پیش از انتخابات نیز در صدر قرار داشت.
در حال حاضر برآوردها نشان می دهد که حزب ماکرون و متحدان آن قادر خواهند بود با پایان انتخابات دو مرحله ای پارلمان، بین 400 تا 445 کرسی را به دست آورند.
«مجمع ملی» پارلمان فرانسه مجموعا 577 کرسی دارد و در مرحله نخست انتخابات برای آن، بیش از 7880 نامزد برای کسب کرسی ها به رقابت پرداختند. اگر نامزدها موفق به کسب بیش از 50 درصد آرا در دور نخست انتخابات نشوند؛ دو نامزدی که در صدر هستند، به مرحله دوم انتخابات راه می یابند.
معمولا شمار کمی از نامزدها موفق می شوند بیش از 50 درصد آرا را در مرحله نخست به دست آورند. برآوردها از انتخابات روز یکشنبه نشان میدهد، «جمهوری خواهان»، که از احزاب سنتی راست گرا در فرانسه است، بین 70 تا 130 کرسی و حزب تندروی «جبهه ملی» بین یک تا 10 کرسی به دست آورد.
مارین لوپن از «جبهه ملی» رقیب نهایی امانوئل ماکرون در انتخابات ریاست جمهوری فرانسه بود. لوپن عملکرد ضعیف حزب خود را به مشارکت پایین مردم نسبت داد و گفت که سیستم انتخاباتی فرانسه که به نفع احزاب بزرگ تر است باید اصلاح شود.
بزرگ ترین بازنده انتخابات روز گذشته سوسیالیست ها هستند که به نظر میرسد تا 200 کرسی فعلی خود را از دست خواهند داد.
شماری از سیاستمداران احزاب مختلف فرانسه، به جز هواداران رئیس جمهور از نتایج به دست آمده ابراز نارضایتی کرده اند.
از جمله رهبر پیشین جمهوری خواهان که وضعیت را فاجعه بار توصیف کرده یا معاون جبهه ملی که در مورد نتایج حزب خود ابراز تاسف کرده است.
به طور کلی 47 میلیون رای دهنده فرانسوی فراخوانده شدند تا نمایندگان خود را انتخاب کنند. در کنار همه این مسائل، مشارکت در انتخابات بسیار پایین بود و 49 درصد واجدین شرایط پای صندوق های رای رفته اند. روی این حساب مشارکت مردم در انتخابات کنونی سیر نزولی داشته است. این در حالی است که مشارکت در سال 2012، 57 درصد و در سال 2007، 60 درصد بود.
در بسیاری از حوزههای انتخاباتی سرنوشت انتخاب کاندیداها در دور دوم مشخص خواهد شد که یکشنبه هفته آینده (18 ژوئن) برگزار میشود. سیستم انتخاباتی پارلمان فرانسه کمی پیچیده است. کاندیداها برای به دست آوردن پیروزی به بیش از 50 درصد از آراء رای دهندگان حوزه انتخابی خود نیاز دارند. علاوه برآن این تعداد باید یک چهارم کل آرا رای دهندگان حوزه انتخاباتی خود را نیز کسب کنند، در غیر این صورت انتخابات به دور دوم کشیده می شود.
کسانی که در دور اول کمتر از 12.5 درصد کل واجدان شرایط رای آورده باشند، حذف خواهند شد و بقیه به دور دوم خواهند رفت. در دور دوم هر کسی که بیشترین رای را داشته باشد نماینده پارلمان خواهد شد.
ماکرون که ماه قبل توانست در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری فرانسه مقابل حزب جبهه ملی «مارین لوپن» برنده انتخابات شود، به این پیروزی در پارلمان احتیاج داشت که بتواند طرح هایش را که وعده آنها را داده بود، پیش ببرد.
پیروزی ماکرون نشان می دهد که احزاب سنتی فرانسه از جمله حزب سوسیالیست این کشور که اکثریت کرسی های پارلمان کنونی فرانسه را در دست داشتند به حاشیه رانده شده اند و نقش تعیین کننده پیشین خود را از دست داده اند.