دیدار رؤسای جمهور ترکیه و آمریکا که از ماه ها پیش در بوق و کرنا می شد، در نهایت هیچ نتیجه ای نداشت مگر پیشرفت های جزئی در همکاری های نظامی.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، المانیتور در گزارشی نوشت: «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه به امید پایان دادن به حمایت آمریکا از کردهای سوریه به واشنگتن رفت. با این حال، نه اردوغان و نه «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا نتوانستند نتیجه دیدار خود را که بسیار در بوق و کرنا شد، تغییر دهند. روابط مشکل ساز آمریکا و ترکیه همچنان ادامه دارد.
آنکارا در نظر داشت تا نشان دهد که قدرت دارد به طور یکجانبه علیه کردهای سوریه اقدام کند. اما با توجه به موضع دولت ترامپ، آنکارا ابتکار عمل عملیات زمینی یا حمله هوایی را ندارد.
دیدار اردوغان از کاخ سفید شامل 23 دقیقه دیدار دو جانبه با مترجم، 20 دقیقه کنفرانس خبری بود که در آن روسای جمهور بدون هیچ سوالی جملات کوتاهی را ادا کردند، و 90 دقیقه صرف ناهار با حضور هیئت نمایندگان هشت نفره اردوغان و شش نفره ترامپ.
آیا همه از نتیجه این دیدار راضی بودند؟
هیئت ترکیه راضی به آنکارا بازنگشت. هیچ کس نمی تواند ادعا کند که هیئت ترکیه با دستاوردهایی که انتظارش را در نخستین دیدار با ترامپ داشت، بازگشت.
اگرچه ترامپ درست قبل از ورود اردوغان به واشنگتن با ارائه سلاح های سنگین به کردهای سوریه موافقت کرد، رئیس جمهور ترکیه سفر خود را نه لغو کرد و نه به تعویق انداخت. این اقدام نشان می دهد که او عمیقا تمایل داشت با همتای آمریکایی خود در کاخ سفید عکس بگیرد. هدف اصلی اردوغان استقبال ترامپ از او با یک لبخند در کاخ سفید بود و او به این هدف رسید.
پس مقامات ترکیه و آمریکا از این جلسه به چه نتیجه ای رسیدند؟
آنکارا درک کرد که آمریکا از اتحاد خود با کردها در عملیات شهر «رقه» که به احتمال زیاد دست کم یک سال دیگر به طول خواهد انجامید، دست برنخواهد داشت؛ و این که طرف آمریکایی مصمم است کردها را در رویارویی با داعش مسلح کند. پس آنکارا در ازای دور ماندن از کوبانی که خالی از مبارزان کرد خواهد بود، و فاصله گرفتن از سنجار چه از آمریکا دریافت کرد؟
ترامپ به این سوال پاسخ نداد و به طور خلاصه در بیانیه خود گفت که در آمریکا هنوز هم پ ک ک یک سازمان تروریستی در نظر گرفته می شود. روایت آمریکا از پ ک ک و کردهای سوریه متفاوت است. ممکن است آمریکا بخواهد بر این مسئله تاکید کند که کردهای سوریه را بخشی از پ ک ک در نظر نمی گیرد و بنابراین ممکن است همکاری های بیشتری با آنکارا برای مقابله با این گروه در شمال عراق داشته باشد.
آمریکا ممکن است تصمیم بگیرد با آنکارا در مورد مناطق کردنشین مرز عراق و کوه های قندیل که مقر اصلی پ ک ک در آنجا قرار دارد، تبادل اطلاعاتی داشته باشد. واشنگتن حتی ممکن است برای انجام عملیات زمینی ترکیه علیه این مناطق چراغ سبز هم نشان دهد.
علاوه بر این دولت ترامپ ممکن است به ترکیه وعده داده باشد سلاح هایی را که کنگره با ارائه آنها مخالفت کرده بود، به این کشور بدهد.
ترکیه به دلیل استفاده های سنگین از این مهمات در عملیات اخیر علیه پ ک ک برای در اختیار گرفتن آنها با مشکلاتی مواجه شده است.
منابعی که به شرط ناشناس ماندن با المانیتور مصاحبه کردند، گفتند که آنکارا می خواهد لنزهای نوری و قطعات یدکی را که در ترکیه تولید نمی شود و برای تولید پهپادهای پیشرفته مورد نیاز است، از آمریکا دریافت کند.
ترامپ ممکن است وعده داده باشد که عملیات رقه با توجه به نگرانی ها و درخواست های ترکیه برنامه ریزی شود؛ اینکه آنکارا از سلاح هایی که به کردها ارسال می شود، آگاه شود؛ اینکه مقرهای کردها در اطراف شهر رقه نباشد و اینکه نیروهای ویژه ترکیه اجازه داشته باشند عملیات را از طریق زمین رصد کنند.
طرف ترک همچنین انتظار دارد که آمریکا در مورد نفوذ ایران در سوریه، عراق و منطقه همکاری نزدیکی داشته باشد.
ممکن است سفر اردوغان به آمریکا و دیدار وی با ترامپ تنش میان دو کشور را تا حدی کمتر کند، اما بحران در «همزیستی» همچنان ادامه دارد. نه آنکارا و نه واشنگتن از نتیجه این دیدار خوشحال نیستند. سوء تفاهم رقه قابل حل و فصل نیست، اما دو طرف پل های خود را نمی سوزاند. واگرایی بین دو پایتخت ادامه دارد، اما برای به حداقل رساندن احساسات منفی تلاش هایی صورت می گیرد. این همزیستی شدید بین ترکیه و آمریکا بدون شک همه بازیگران در منطقه از جمله پ ک ک و کردهای سوریه را تحت تاثیر قرار می دهد.