رویترز نوشت: اتحادیه اروپا نگران از اقدامات دولت آمریکا، برای تقویت میانه روها در ایران در آستانه انتخابات این کشور تلاش می کند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، خبرگزاری رویترز گزارش داد اتحادیه اروپا که نگران لحن تند «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا علیه ایران است، تلاش می کند تا برای نشان دادن تعهد خود به توافق هسته ای به ایران نزدیک شود و به وعده های اقتصادی خود در آستانه انتخابات ریاست جمهوری ایران در تاریخ 19 مه (19 اردیبهشت ماه) عمل کند.
«میگل آریاس کانیته» کمیسیونر تغییرات آب و هوایی و انرژی اتحادیه اروپا در رأس هیاتی متشکل از بیش از 50 شرکت اروپایی در یک اجلاس اقتصادی در تهران شرکت کرده است. این اقدام در تلاش برای همکاری تجاری جدید با ایران 16 ماه پس از محدود شدن برنامه هسته ای ایران در ازای لغو بسیاری از تحریم های این کشور صورت می گیرد.
از میان شش کشوری که توافق هسته ای با ایران را مهندسی کرده اند، کشورهای عضو اتحادیه اروپا بیش از سایر کشورها از منافع اقتصادی پسابرجام که آن را «پیروزی دیپلماسی اروپایی» می بینند، سود می برند.
کمیسیونر تغییرات آب و هوایی و انرژی اتحادیه اروپا با حضور در محل سازمان انرژی اتمی ایران با «علی اکبر صالحی» معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی دیدار، و در خصوص تعهد اتحادیه اروپا به توافق هسته ای ابراز اطمینان داد و ابراز امیدواری کرد که دیگر کشورها نیز در این خصوص از اروپا تبعیت کنند.
اما اهرم این بلوک هنوز محدود است؛ به ویژه اگر که نتواند از شرکت های اروپایی در برابر خطرات ناشی از تحریم های آمریکا محافظت کند.
برخی از شرکت های غربی - شرکت های هواپیماسازی بوئینگ و ایرباس و شرکت های خودروسازی پژوسیتروئن و رنو - به ایران بازگشته اند اما بسیاری دیگر از ترس محدویت های آمریکا و تندروی های ترامپ در قبال ایران، دست نگه داشته اند.
سرعت و میزان سرمایه گذاری های غرب در ایران به موضوعی برای به چالش کشیدن روحانی از سوی رقبای وی در آستانه انتخابات 19 مه (29 اردیبهشت) تبدیل شده است.
منتقدان می گویند سیاست تعامل روحانی با غرب و دستیابی به توافق هسته ای نتوانسته وعده های وی را محقق کند.
رویترز نوشت:دیپلمات های اروپایی ابراز نگرانی کرده اند که موضع گیری تند ترامپ در قبال ایران می تواند به تندروها در آستانه انتخابات ایران قدرت بیشتری دهد؛ اگر چه هیچ شواهدی دال بر تلاش آمریکا برای خروج از توافق هسته ای دیده نمی شود.
یک دیپلمات اروپایی در گفت و گو با رویترز مدعی شد: «ما هم همچون آمریکا نگران وضعیت حقوق بشر و آزمایش موشک بالستیک در ایران و حمایت این کشور از دولت سوریه هستیم. اما با دخالت دادن این موضوعات در توافق هسته ای مخالفیم.»
اگرچه تهران و واشنگتن در مورد برجام با هم اختلاف دارند، وزارت خارجه آمریکا اعلام کرده است که ایران به این توافق پایبند بوده است. این نخستین گزارش فنی آمریکا از زمان آغاز به کار دولت ترامپ در مورد توافق با ایران محسوب می شود.
در حالی که «باراک اوباما» سلف ترامپ میان توافق هسته ای و دیگر مسائل مورد اختلاف با ایران تمییز قائل می شد، اتحادیه اروپا نگران است که دولت ترامپ ایران را به خروج از این توافق سوق دهد.
این دومین سفر کمیسیونر تغییرات آب و هوایی و انرژی اتحادیه اروپا به تهران محسوب می شود. وی سال گذشته نیز به همراه شش کمیسیونر دیگر اتحادیه اروپا و در هیأت همراه «فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در دومین سفرش به تهران، حضور داشت.
کانیته شنبه در صفحه توئیتر خود نوشت: «اتحادیه اروپا به طور کامل از توافق هسته ای ایران حمایت می کند.»
«خوست هیلترمان» کارشناس گروه بحران بین المللی در مقر «بروکسل» بلژیک گفت: «این توافق نتوانسته اعتمادسازی کند اما ما امیدواریم به آن نقطه برسیم.»
در ماه های اخیر رهبران اروپایی با اعزام هیات های اقتصادی تلاش کرده اند توافق هسته ای 2015 را زنده نگاه دارند.
تجارت اتحادیه اروپا با ایران تا حدی به واسطه صادرات نفت از ایران بهبود یافته است. صندوق بین المللی پول امسال روند بهبود ایران را با رشدی که پیش بینی شده طی 12 ماه از شش درصد فراتر برود و همچنین نرخ پایین بیکاری، تحسین کرده است.
«الی گرانمایه» از شورای روابط خارجی اروپا گفت: « اروپایی ها حداقل این تصور را ایجاد کرده اند که به لحاظ سیاسی برای اجرای این توافق سرمایه گذاری کرده اند.»
خطر گرفتار شدن در تحریم های آمریکا بانک های بزرگ غربی را از ایران دور کرده است و تهران، واشنگتن را به دلیل ترساندن سرمایه گذاران به تضعیف توافق هسته ای متهم کرده است.
نشانه هایی مشاهده می شود که موضع قاطعانه اتحادیه اروپا در قبال برجام مقامات آمریکا را از هر گونه اقدامی بازداشته، تا جایی که سناتورهای آمریکایی گفته اند به دلیل نگرانی از واکنش اتحادیه اروپا و همچنین در آستانه انتخابات ریاست جمهوری ایران، تلاش برای تصویب لایحه تحریم های جدید علیه ایران را به تاخیر می اندازند.