اجتناب از درگیری احتمالی با ایران، و در نتیجه اجتناب از ورود آمریکا به جنگ پرهزینه دیگری در خاورمیانه، به بقای توافق هسته ای و پایبندی آمریکا به تعهداتش در قبال برجام بستگی دارد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، نشریه آمریکایی نشنال اینترست در گزارشی نوشت: طی چندین سال تندروهای آمریکایی تنها راه موثر برای مواجهه با برنامه هسته ای ایران را اقدام نظامی عنوان می کردند. «متئو کروئنیگ» استاد دانشگاه جورج تاون، سال 2014 این گونه ادعا کرد که اکنون زمان حمله به ایران است. «جان بولتون» نماینده آمریکا در سازمان ملل نیز در مارس 2015 مدعی شد که تنها اقدام نظامی می تواند برنامه هسته ای ایران را متوقف کند.
توافق هسته ای ایران اثبات کرد که این استدلال ها اشتباه است. برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) نه تنها برنامه هسته ای ایران را محدود کرد بلکه به شکل موثری تندروها در واشنگتن را که اعمال زور را تنها راه موثر می دانستند، ساکت کرد.
دونالد ترامپ در دوران تبلیغات انتخاباتی خود ادعا کرده بود که پس از ورود به کاخ سفید توافق هسته ای ایران را لغو خواهد کرد. در ژانویه نیز «مایکل فلین» مشاور امنیت ملی پیشین دولت ترامپ اعلام کرد که کاخ سفید، ایران را رسما «در حالت هشدار» قرار داده است.
اکنون فلین رفته است و «هربرت مک مستر» محافظه کار جای او را گرفته است. شواهد نشان می دهد که کاخ سفید «تهدید کردن ایران» را در حاشیه قرار داده است.
اما این بدان معنا نیست که توافق از دست تندروها جان سالم به در برده است. این موضوع به واشنگتن بستگی دارد که آیا به لغو تحریم های ایران متعهد خواهد بود و اینکه آیا کنگره تحریم های جدیدی را اعمال خواهد کرد یا خیر.
ایران به واسطه لغو تحریم ها برنده این توافق بوده است. انتظار می رود رشد ناخالص داخلی واقعی این کشور در سال 2017 به 6.6 درصد برسد. تقویت سرمایه گذاری ها و رشد صنعت نفت و گاز دلایل اصلی این رشد اقتصادی هستند.
با این حال بازگشت ایران به اقتصاد جهانی – از طریق سرمایه گذاری های بین المللی، تجارت و بانکداری – به واسطه عدم اعتماد به واشنگتن برای لغو تحریم ها در هاله ای از ابهام قرار دارد.
اگر واشنگتن به تعهدات خود برای لغو تحریم های ایران جامه عمل نپوشاند و یا آنها را بازگرداند، بقای برجام به خطر می افتد.
متاسفانه برخی در واشنگتن دقیقا در همین مسیر پیش می روند. در پی آزمایش موشکی اخیر ایران که تحت پوشش برجام قرار نداشت، وزارت خزانه داری آمریکا اشخاص و شرکت های جدیدی را تحریم کرد.
«پل رایان» رئیس مجلس نمایندگان گفته است که از اعمال تحریم های بیشتر علیه ایران حمایت می کند. و سناتور «باب کورکر» رئیس کمیته روابط خارجی سنا به خبرنگاران گفت «در حالی که برای صحبت در مورد گزینه نظامی خیلی زود است . . . حداقل ما به دنبال اعمال تحریم های شدیدتر در موضوع هسته ای هستیم.» به اینکه تحریم های جدید چه نقش مثبتی می تواند داشته باشد هیچ اشاره ای نشده؛ هر چند اعمال تحریم ها برای آسیب زدن به توافق هسته ای می تواند توضیح خوبی باشد.
جمهوری خواهان عاقلانه رفتار خواهند کرد اگر که خود را کنترل کنند. کلید اجتناب از درگیری با ایران، و در نتیجه ورود آمریکا به جنگ پرهزینه دیگری در خاورمیانه، در بقای توافق هسته ای ایران است. و در این لحظه، بقای توافق هسته ای ایران به لغو تحریم های وعده داده شده به این کشور بستگی دارد.