در حالی که دو حزب غالب استرالیا یعنی حزب کارگر و لیبرال خود را برای پیروزی در انتخابات فدرال این کشور آماده میکنند، اما با توجه به روی کار آمدن ترامپ و ترس از پیروزی لیبرالها به عنوان تمثیلی از ترامپیسم، مشخص نیست که دولت آینده این کشور، برآمده از کدام حزب خواهد بود.
به گزارش جماران؛ در روزهای گذشته، آنتونی آلبانیز؛ نخستوزیر استرالیا (و رهبر حزب کارگر)، تاریخ سوم ماه می (پنج هفته دیگر) را برای برگزاری انتخابات فدرال 2025 فدرال استرالیا اعلام کرد تا سرنوشت 150 کرسی مجلس نمایندگان و 40 سناتور از 76 سناتور مشخص شود.
استرالیا با 6.7 میلیون کیلومتر مربع یکی از پهناورترین کشورهای جهان و یک کشور فدرال است که از 6 ایالت و 2 قلمرو تشکیل شده که اختیارات این دو قلمرو کمتر از ایلاتها است. براساس آخرین براوردها جمعیت استرالیا در سال 2024 به 27 میلیون نفر رسیده و از آنجایی که یک کشور مشترک المنافع بریتانیا و یکی از اعضای مهم پیمان ناتو است، از جایگاه بسیار مهمی به ویژه برای نظم بین المللی مورد نظر غرب، برخوردار است.
مجلس نمایندگان
شمار نمایندگان در مجلس نمایندگان استرالیا به جمعیت هر ایالت یا قلمرو بستگی دارد. در حال حاضر ۱۵۰ نماینده در مجلس نمایندگان استرالیا حضور دارند. اعضای مجلس نمایندگان و مجلس سنا بر سر تصویب قوانین تازه یا تغییر قوانین پیشین با یکدیگر گفتگو میکنند. نقش مجلس نمایندگان، ملاحظه، گفتگو، و رأی به طرحهای پیشنهادی برای قوانین تازه یا تغییر قوانین پیشین و بحث درباره موضوعات مهم ملی است.
مجلس سنا
مجلس سنای استرالیا، «مجلس علیا» یا «مجلس ایالتها» نیز نامیده میشود. در این مجلس، شمار نمایندگان همه ایالتها با هم و قلمروها با یکدیگر برابر است. هر ایالت ۱۲ نماینده و هر قلمرو ۲ نماینده دارد و در مجموع ۷۲ نفر عضو مجلس سنا هستند.
احزاب
احزاب اصلی در سیاست داخلی استرالیا حزب لیبرال، حزب کارگر، حزب ناسیونال و حزب سبز استرالیا هستند. بسیاری از اعضای مجلس، عضو یکی از احزاب سیاسی هستند و آنهایی که به هیچ حزبی وابستگی ندارند را «مستقل» مینامند.
دولت فعلی برآمده از حزب کارگر است و آنتونی آلبانیز؛ نخستوزیر استرالیا رهبر حزب کارگر این کشور نیز است. با این حال دو حزب کارگر و لیبرال احزاب اصلی و غالب این کشور به عنوان دو رقیب سیاسی در استرالیا هستند.
در هفتههای اخیر، دولت و اپوزیسیون کارزار رسمی خود را برای آغاز رقابت سیاسی کلید زدهاند تا با کسب کرسی های بیشتر دولت برخواسته از حزب یا ائتلاف حزبی خود را بر مسند قدرت بنشانند.
سایه ترامپیسم
با این حال، یک مولفه بزرگ این است که رویدادهای خارج از کشور چه اثری بر این انتخابات خواهند داشت. یک چرخش عمومی به راست در سطح بین المللی وجود داشته است. پیتر داتن؛ رهبر حزب لیبرال این کشور است و از زمان روی کار آمدن ترامپ، به علت اقدامات عجیب رییس جمهوری آمریکا و از آنجایی که حزب لیبرال استرالیا از نظر معنایی به دولت فعلی آمریکا نزدیک است، با چالشها و نگرانیهایی از سوی مردم استرالیا روبرو شده است.
مخالفان او به دنبال مقایسه داتن با شخصیت ترامپ هستند. داتن به عنوان رهبر فعلی اپوزیسیون دولت استرالیا، منتقد ترامپ در مورد اوکراین است و او آگاه است که ترامپیسم اکنون از نظر سیاسی برای بسیاری از رای دهندگان ترسناک است. با این وجود، دل مشغولی داتن به اندازه خدمات عمومی و تاکید او بر کاهش این خدمات برای برخی از رای دهندگان پژواکی از ترامپ (هرچند ضعیف) است. حزب کارگر (دولت فعلی) ادعا میکند که آنها نشان میدهند که مردم به طور فزایندهای داتن را با تفکرات ترامپیست میبینند.
ترامپ در هفتهای که گذشت، تعرفههای گمرکی بر خودروهای خارجی را اعلام کرد که البته برای استرالیا نگران کننده نیست با این حال هنوز معلوم نیست که تعرفههای اعمالی در آینده از سوی ترامپ تا چه میزان اقتصاد استرالیا را نیز تحت تاثیر قرار دهد.
از سوی دیگر، هزینه زندگی برای مردم در انتخابات مهم است. ظهور اخیر کشتیهای چینی در نزدیکی استرالیا و تمرینات آتش واقعی آنها به مسائل مربوط به امنیت ملی و دفاع (به ویژه اینکه استرالیا چقدر باید برای آن هزینه کند) نیز اثرگذار است.
به گفته بسیاری از تحلیلگران، این انتخابات از آن دسته انتخاباتی نیست که بتوان از قبل نتیجه تقریبی آن را حدس زد. این انتخابات اما آزمایشی خواهد بود تا نشان دهد که آیا مواضع تندرو سبزها در مورد مسائل داخلی و خارجی، رای دهندگان را از خود دور کرده یا جذب کرده است و با توجه به نزدیک بودن نظرسنجیها با شروع رسمی مبارزات انتخاباتی، اتفاقاتی که در پنج هفته آینده روی میدهد و به ویژه چگونگی و نحوه ظاهر شدن آنتونی آلبانیز و پیتر داتن میتواند برای نتیجه بسیار مهم باشد.