به دلیل تغییر مسیر اروپا از انرژی روسیه به دنبال تهاجم این کشور به اوکراین، صادرات LNG آمریکا به اروپا از سال 2017 با بیش از 3700 درصد افزایش به حدود 7.4 میلیارد فوت مکعب در روز در سال 2023 رسید و گاز طبیعی آمریکا به اروپا احتمالا با سیاست‌های تحریمی ترامپ بیشتر شود.

به گزارش جماران؛ به نقل از شورای آتلانتیک، رییس جمهوری آمریکا؛ دونالد ترامپ درتلاش است تا چرخشی شگفت انگیز را برای تضمین تسلط ایالات متحده در بازارهای جهانی نفت و گاز انجام دهد و در عین حال روسیه را که یک رقیب اصلی در تولید گاز طبیعی و نفت است، تضعیف کند. 

از زمان تهاجم تمام عیار روسیه به اوکراین تقریبا نزدیک به سه سال می‌گذرد و اروپا، اتکای خود به واردات انرژی روسیه را به نفع عرضه ایالات متحده کاهش داده است. این امر به ویژه در مورد تولید گاز طبیعی مایع (LNG) در ایالات متحده صادق است؛ چراکه بیش از نیمی از صادرات ایالات متحده در حال حاضر به اروپا می‌رود. 

با این وجود، اروپا در خطر بازگشت به وابستگی انرژی به روسیه است. اما ایالات متحده نیز تلاش‌های بیشتری برای محدود کردن تولید گاز طبیعی روسیه در اروپا را به عنوان یک استراتژی کلیدی برای تقویت موتور حیاتی رشد اقتصادی خود، انجام می‌دهد.

در حالی که قرار است ظرفیت صادرات LNG ایالات متحده تا سال 2028 دو برابر شود، بازارهای LNG جهان احتمالا تا سال 2026 بیش از حد عرضه خواهند شد. بر این اساس، حفظ رقابت پذیری ایالات متحده در این بخش مستلزم به کارگیری سیاست و ابزارهای نظارتی است. دولت ترامپ در تلاش است تا تحریم‌ها علیه انرژی روسیه را حفظ و تقویت کند و در عین حال صادرات جهانی نفت ایالات متحده را گسترش و محموله‌های گاز به اروپا را افزایش دهد. اگر این اقدامات انجام شود، موقعیت حساس روسیه تضعیف می‌شود و اهرم‌های فشار آمریکا در مذاکرات آینده را تقویت می‌کند، قیمت‌ها را تثبیت می‌کند که ممکن است به طور بالقوه پایان مطلوبی برای جنگ در اوکراین باشد.

همچنین، ایالات متحده و روسیه در بازارهای انرژی، به ویژه گاز طبیعی، با اروپا به عنوان میدان اصلی رقابت می‌کنند. به دلیل تغییر مسیر اروپا از انرژی روسیه به دنبال تهاجم این کشور به اوکراین، صادرات LNG آمریکا به اروپا از سال 2017 با بیش از 3700 درصد افزایش به حدود 7.4 میلیارد فوت مکعب در روز در سال 2023 رسید و گاز طبیعی آمریکا به اروپا احتمالا با سیاست‌های تحریمی ترامپ بیشتر شود.

در حالی که تقاضا در آسیا نیز در حال افزایش است، اروپا همچنان بازار اصلی LNG ایالات متحده به حساب می‌آید. هزینه‌های بالا از مسافت‌های طولانی و همچنین، هزینه‌های کانال پاناما، رقابت LNG در ساحل خلیج فارس در آسیا را در مقایسه با تولیدکنندگان قطری و استرالیایی محدود می‌کند. در مقابل، صادرات گاز ایالات متحده به اروپا مسافت‌های کوتاه تری را نسبت به محموله‌های آسیایی طی می‌کنند و از پرداخت هزینه برای عبور از کانال پاناما و کانال سوئز اجتناب می‌شود. علاوه بر این، بر خلاف محموله‌های قطر و استرالیا، محموله‌های ایالات متحده در دریای سرخ با نقاط توقف احتمالی مواجه نمی‌شوند.

نکته مهم این است که بازگشت قابل توجه گاز روسیه به اروپا به شدت به صادرکنندگان LNG ایالات متحده و دستور کار ترامپ «اول آمریکا» آسیب می‌رساند. پیش‌بینی‌ها حاکی از آن است که اگر تمام پروژه‌های برنامه‌ریزی‌شده تکمیل شوند، ممکن است در اواخر این دهه یک مازاد LNG جهانی وجود داشته باشد. علاوه بر این، از سرگیری جریان قابل توجه گاز روسیه به اروپا، اگرچه در حال حاضر بعید به نظر می‌رسد، اما بر صادرکنندگان LNG ایالات متحده فشار وارد می‌کند. در حالی که برخی از صادرکنندگان LNG توسط قراردادهای دریافت یا پرداخت محافظت می‌شوند، برخی دیگر اما به شدت به بازارهای لحظه‌ای متکی هستند و در صورتی که روسیه سهم خود را از بازار جهانی گاز پس بگیرد به شدت تحت تاثیر قرار خواهند گرفت.

رقابت آمریکا و روسیه به بازارهای گاز ختم نمی‌شود

ایالات متحده و روسیه نیز در بازارهای نفت رقیب یکدیگر هستند. صادرات نفت خام آمریکا از 700 هزار بشکه در روز در ژانویه 2017 به 4 میلیون بشکه در روز افزایش یافته است. از فوریه 2022، صادرات نفت خام آمریکا به اروپا 800 هزار بشکه در روز افزایش یافته است که به کاهش تولید روسیه که در نتیجه تهاجم روسیه به اوکراین قطع شده بود، منجر شده است. 

با پیش بینی کاهش مصرف سوخت مایع ایالات متحده تا سال 2026 و تقاضای داخلی بنزین در حال حاضر و آینده، صادرکنندگان نفت و گاز ایالات متحده به طور فزاینده‌ای به بازارهای خارجی متکی خواهند شد که رقابت با تولیدکنندگان روسی را تشدید می‌کند.

روسیه اما هنوز در رقابت عقب است؛ با این حال، مسکو در حال بررسی ادغام سه شرکت بزرگ نفتی خود در یک تولیدکننده بزرگ است.

تشدید تحریم‌های نفت و گاز روسیه در حال حاضر تنها به نفع شرکت‌های آمریکایی نیست؛ چراکه به ترامپ اهرم مذاکره بیشتری با ولادیمیر پوتین؛ رییس جمهوری روسیه می‌دهد. ماشین جنگی روسیه به سرعت در حال مصرف پول است. یک مطالعه اخیر توسط کریگ کندی از دانشگاه هاروارد نشان می‌دهد که استقراض فزاینده اما تحت فشار در روسیه وام گیرندگان در بخش خصوصی روسیه را تحت فشار قرار داده است. 

کِندی از افزایش ۷۱ درصدی بدهی شرکت‌های روسیه از اواسط سال ۲۰۲۲ خبر می‌دهد که به تورم، افزایش نرخ بهره و یک بحران احتمالی اعتباری حی در آینده‌ای نزدیک دامن زده است. بر این اساس، مجموع هزینه‌های جنگ روسیه بسیار بیشتر از آنچه در هزینه‌های بودجه رسمی گزارش شده، است و شرکت‌ها هستند که بهای آن را می‌پردازند و از آنجایی که گازپروم در معرض خطر بیش از حد بدهی قرار دارد، این احتمال وجود دارد که شکسته شدن انحصار صادرات خطوط گاز روسیه به دلیل جنگ در اوکراین برای همیشه، مغفول بماند.

ترامپ در تلاش است تا از این لحظه استفاده کند تا تضمین کند که صادرات بلندمدت LNG آمریکا به اروپا به طور دائم جایگزین جریان گاز طبیعی روسیه باشد. در واقع، ترامپ می‌تواند با تقویت تحریم‌ها بر بخش انرژی روسیه، کاهش درآمدهای صادراتی روسیه، تعمیق روابط انرژی اروپا با ایالات متحده، و مهم‌تر از آن، ایجاد اهرم فشار بیشتر بر مسکو در مذاکرات آتی درباره اوکراینرا به تسلط آمریکا در انرژی ختم کند.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.