الخطیب فارغ التحصیل دانشکده پزشکی در دانشگاه الاردنیه است و در اواخر سال 2013 به سوریه رفت. وی به رویکرد سلفی جهادی و پیروی شدید از ابو محمد الجولانی(احمد الشرع) معروف است

به گزارش جماران به نقل از خبرگزاری «عمون» اردن،  ارتقای درجه ای که اداره عملیات نظامی در فرماندهی ارتش سوریه انجام داده است یک شهروند اردنی را نیز شامل شده است.

به گفته این خبرگزاری««عبدالرحمن حسین الخطیب» که از جمله پنج نفری بود که در فر ماندهی ارتش سوریه ارتقای مقام پیدا کردند اردنی فلسطینی تبار است.

  دکتر «ابوحسین الاردنی» که لقب عبدالرحمن حسین الخطیب است یکی از فرماندهان نظامی اردنی فلسطینی تبار است و این یعنی مجلس شورای هیأت تحریر الشام به طور کامل سوری نیست.

الخطیب فارغ التحصیل  دانشکده پزشکی در دانشگاه الاردنیه است و در اواخر سال 2013 به سوریه رفت. وی به رویکرد سلفی جهادی و پیروی شدید از ابو محمد الجولانی(احمد الشرع) معروف است و همین پیروی شدید او از الجولانی باعث شده است که داخل هیأت تحریر الشام به سرعت پیشرفت کند. الجولانی وی را برای پیگیری مشکلات گروه های مسلح مکلف می کرد و اکنون نیز در شورای نظامی سه نفره فعالیت می کند.

احمد الشرع رهبر جدید سوریه  دستوراتی برای ارتقای درجه شماری از افسران نظامی صادر کرده بود و این دستورات «مرهب احمد ابو قصره» وزیر دفاع سوریه در دولت موقت را شامل شد که به درجه سرلشکر ارتقا یافت. نور الدین النعسان نیز  توسط الشرع به درجه سرلشکری ارتقا پیدا کرد.

نظر احمد الشرع درباره انتخابات در سوریه

احمد الشرع می‌گوید برای برگزاری انتخابات در سوریه به چهار سال زمان نیاز است. این سخنان که در جریان گفتگوی او با خبرگزاری‌های «العربیه» و «الحدث» بیان و در روز یکشنبه ۲۹ دسامبر منتشر شد، اولین اظهارنظرش درباره جدول زمانی انتخابات آتی سوریه، از زمان سرنگونی حکومت بشار اسد در ۸ دسامبر محسوب می‌شود.

او گفت که آماده شدن برای برگزاری چنین انتخاباتی به چهار سال زمان نیاز دارد. یک سال طول می‌کشد تا سوری‌ها شاهد تغییرات معنادار در کشور باشند و تهیۀ پیش‌نویس قانون اساسی جدید این کشور نیز احتمالا سه سال طول خواهد کشید.

او افزود: «هر انتخابات معتبر، مستلزم سرشماری جامع جمعیت است».

آینده سیاست خارجی سوریه در قبال آمریکا و روسیه

احمد الشرع گفت که سوریه دارای منافع استراتژیک با روسیه است و افزود: «روسیه دومین کشور قدرتمند جهان است و اهمیت زیادی دارد.» با این وجود تاکید کرد که روابط سوریه با روسیه باید «در خدمت منافع مشترک» باشد.

روسیه از دهه ۱۹۶۰ میلادی حامی دولت‌های سوریه بوده و متحد اصلی بشار اسد محسوب می‌شود.

مسکو در خاک سوریه دارای پایگاه‌های نظامی است و در جریان جنگ داخلی طولانی‌مدت این کشور نیز متحد نزدیک بشار اسد بوده و درنهایت نیز به اسد و نزدیکان او پناهندگی داده است.

ارتش سوریه همچنین بر سیستم‌های نظامی روسیه و دوران اتحاد جماهیر شوروی پیشین متکی است.

العربیه نیز در بخشی از این گزارش، به این موضوع اشاره کرد که اظهارات روسیه نسبت به مقامات جدیدی که بطور موقت اداره سوریه را در مرحله انتقالی برعهده دارند، مثبت به نظر می‌رسد.

احمد الشرع درباره دولت آتی ایالات متحده که از ۲۰ ژانویه آغاز به کار خواهد کرد نیز گفت امیدوار است دولت دونالد ترامپ تحریم‌های اعمال شده علیه سوریه را لغو کند.

هیأت دیپلماتیک آمریکایی که پیش از این در ۲۰ دسامبر به دمشق سفر کرده بودند، احمد الشرع را فردی عمل‌گرا توصیف کردند. پس از آن نیز واشنگتن اعلام کرد که جایزه ۱۰ میلیون دلاری را که برای دستگیری او در نظر گرفته بود، لغو کرده است.

آینده سیاست خارجی سوریه در قبال کشورهای خاورمیانه

احمد الشرع اظهار امیدواری کرد که ایران در سیاست منطقه‌ای خود، تجدید نظر کند.

او تغییر قدرت در سوریه از رژیم اسد به حاکمان جدید را، گام مثبتی در راه برقراری ثبات در سراسر خاورمیانه خواند.

او گفت: «من خودم را آزاد کننده سوریه نمی‌دانم. هرکسی که در راه آزادی کشور فداکاری کرد، نقش داشته است. ما خیلی تلاش کردیم تا انتقال قدرت در آرامش انجام شود.»

او افزود که بر این باور است این انتقال مسالمت‌آمیز قدرت، به تضمین امنیت منطقه و خلیج فارس آن هم برای ۵۰ سال کمک خواهد کرد.

جروزالم پست می‌نویسد که اشاره احمد الشرع به این موضوع، به این دلیل بوده که با دو رسانۀ سعودی و برای مخاطبانی از کشورهای حاشیۀ جنوبی خلیج فارس گفتگو می‌کرده است. چراکه در زمان گفتگو با مقامات ترکیه، سعی داشته به موضوعاتی از خاورمیانه بپردازد که بیشتر مورد توجه سیاستمداران ترک و قطری است.

سیاست داخلی سوریه؛ سرنوشت اقلیت‌ها، درخواست برای گفتگوی ملی، چندصدایی دولت

احمد الشرع خواستار برگزاری «یک کنفرانس گفتگوی ملی» شد که شامل نمایندگانی از همه بخش‌های جامعه سوریه باشد و اعلام کرد که گروه شبه‌نظامی «هیأت تحریرالشام» را نیز در این کنفرانس گفتگوی ملی، منحل خواهد شد.

احمد الشرع تا کنون با نام ابومحمد جولانی، رهبری شبه‌نظامیان گروه «هیأت تحریرالشام» را بر عهده داشته است. گروهی که درنهایت با همکاری دیگر شبه‌نظامیان مخالف بشار اسد، توانست در ۸ دسامبر به چندین دهه حکومت خانواده اسد و یک جنگ داخلی ۱۳ ساله پایان دهد.

هنوز بخش‌هایی از سوریه تحت کنترل دولت انتقالی نیست. شمال سوریه عمدتا تحت کنترل ترکیه است و شرق سوریه نیز توسط نیروهای دموکراتیک سوریه تحت حمایت ایالات متحده کنترل می‌شود.

بر همین اساس احمد الشرع گفت: «سوریه به یک سال زمان نیاز دارد تا شهروندان تغییرات جدی را احساس کنند.»

او افزود که «حق اعتراض» را در سوریه حفظ خواهد شد و اذعان کرد که بسیاری از انتصابات فعلی در دولت جدید سوریه، به دلیل سرعت انجام این انتصابات، از یک حزب بوده است.

حاکمان جدید سوریه عمدتا وابسته به گروه «هیأت تحریر الشام» هستند؛ گروهی که ادلب را تا زمانی که در ۸ دسامبر به دمشق حمله کردند، اداره می‌کرد.

احمد الشرع همچنین تاکید کرد که قصد حذف دیگر گروه‌ها را ندارد.

در سوریه علاوه بر گروه «هیأت تحریرالشام»، گروه‌های شبه‌نظامی دیگری همچنان فعالند؛ از جمله برخی شورشیان سابق در جنوب سوریه مانند احرارالشام و سلیمان شاه.

اقلیت‌های قومی و مذهبی مانند دروزی‌ها در جنوب سوریه و کردها، مسیحیان و علوی‌ها نیز برای آینده خود نگرانند.

احمد الشرع گفت که «رژیم سابق شکاف‌های بزرگی را در جامعه سوریه ایجاد کرده است» و خواستار آن شد که گروه‌های شبه‌نظای مختلفی که در جریان جنگ ۱۳ ساله سوریه تشکیل شده بودند، همگی منحل شوند.

نگرانی کردها در شمال سوریه

احمد الشرع همچنین گفت که قصد دارد با نیروهای دموکراتیک سوریه برای حل بحران در شمال‌شرق این کشور مذاکره کند و بعداً آنها را در نیروهای مسلح دولت ادغام کند.

وی تاکید کرد که کردها بخشی جدایی‌ناپذیر از جامعه سوریه هستند.

او همچنین عربستان سعودی را ستود و افزود که تا هفت سالگی در عربستان سعودی بزرگ شده است. او گفت: «من به هر کاری که عربستان سعودی برای سوریه انجام داده، افتخار می‌کنم. این کشور نقش مهمی در آینده سوریه دارد.»

وی در بخشی از این گفتگو نیز به فرصت‌های سرمایه‌گذاری در سوریه اشاره کرد.

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
1 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.