اکثریت اعضای پارلمان مولداوی با تصویب وضعیت اضطراری در بخش انرژی موافقت کردند. این وضعیت از ۱۶ دسامبر آغاز و به مدت ۶۰ روز ادامه خواهد داشت.
به گزارش جماران به نقل از یورونیوز، دورین رچان، نخستوزیر مولداوی، هشدار داد که کشورش با «وضعیت ویژه» روبرو است و ممکن است مسکو بهطور عمدی انرژی را به سلاحی برای بیثبات کردن کشور تبدیل کند.
پارلمان مولداوی روز جمعه با تصویب وضعیت اضطراری در بخش انرژی، نگرانی خود را از احتمال قطع گاز توسط روسیه ابراز کرد. مقامات این کشور نگرانند که در زمستان پیشرو، مولداوی که نامزد عضویت در اتحادیه اروپا است، به دلیل قطع جریان گاز از سوی روسیه با کمبود انرژی مواجه شود.
اکثریت اعضای پارلمان مولداوی با تصویب وضعیت اضطراری در بخش انرژی موافقت کردند. این وضعیت از ۱۶ دسامبر آغاز و به مدت ۶۰ روز ادامه خواهد داشت. در صورتی که روسیه نتواند گاز مورد نیاز برای تامین نیروگاه کوچیورگان، بزرگترین نیروگاه کشور که در منطقه جداییطلب ترانسنیستریا قرار دارد را تامین کند، یک کمیسیون ویژه بهطور فوری اقدامات لازم را برای مقابله با «خطرات قریبالوقوع» اتخاذ خواهد کرد.
دورین رچان، نخستوزیر مولداوی، با اشاره به شرایط بحرانی کشورش گفت که مولداوی در یک «وضعیت ویژه» قرار دارد و مسکو ممکن است بهطور عمدی جریانهای انرژی را به ابزاری برای بیثبات کردن کشور تبدیل کند.
او هشدار داد که این اقدام میتواند باعث شود مردم مولداوی «در میانه زمستان بدون گرما و برق» باقی بمانند. نیروگاه کوچیورگان، که تامین گاز آن بر عهده غول انرژی روسی گازپروم است، بخش عمدهای از برق مصرفی مولداوی را تامین میکند.
رچان اعلام کرد: «این باید آخرین زمستانی باشد که کشور ما با تهدیدات انرژی مواجه است.» او افزود: «واضح است که این بحرانها عمداً ایجاد میشوند و هدف آنها ایجاد ترس و بیثباتی است.» نخستوزیر مولداوی همچنین هشدار داد که قطع گاز طبیعی میتواند بحرانهای اقتصادی و انسانی شدیدی بهدنبال داشته باشد، اما تأکید کرد که هیچکس در مولداوی «در سرما و تاریکی» نخواهد ماند.
ترانسنیستریا، که پس از جنگ کوتاهمدت در سال ۱۹۹۲ اعلام استقلال کرد و هنوز توسط کشورهای زیادی به رسمیت شناخته نمیشود، نیز در هفته جاری وضعیت اضطراری خود را بهمنظور آمادهسازی برای احتمال قطع تأمین گاز اعلام کرد.
تنوع بخشیدن به منابع انرژی
پس از حمله تمامعیار روسیه به اوکراین در سال ۲۰۲۲، مولداوی که پیشتر بخشی از اتحاد جماهیر شوروی بوده و جمعیتی حدود ۲.۵ میلیون نفر دارد، به طور کامل به روسیه در تامین گاز طبیعی وابسته شد. از آن زمان، این کشور در تلاش است تا منابع انرژی خود را متنوع کند و وابستگیاش به تأمینکنندگان خارجی را کاهش دهد.
سباستیان بورجویا، وزیر انرژی رومانی، روز پنجشنبه اعلام کرد که کشورش در صورت نیاز قادر است منابع انرژی لازم را برای حمایت از مولداوی فراهم کند و افزود این اقدام «وظیفهای در مقابل تهدیدات و حملات از سوی شرق» است.
در ماه اکتبر، مایا ساندو، رئیسجمهوری مولداوی که سیاستهای غربگرا دارد، برای دومین بار به ریاستجمهوری این کشور انتخاب شد. همزمان، نتایج یک همهپرسی نشان داد که مردم مولداوی از روند حرکت کشور به سوی غرب و پیوستن به اتحادیه اروپا حمایت میکنند.
این دو رویداد در حالی رخ داده که ادعاهایی مبنی بر دخالت روسیه در تلاشهای اخیر برای به تاخیر انداختن پیوستن مولداوی به اتحادیه اروپا مطرح شده است. با این حال، مقامات روسیه این اتهامات را کاملا رد کردهاند.