همزمان با حرکت گروه های مسلح به سمت جنوب و به سوی حماه و احتمالاً حتی دمشق، طبق پیش‌بینی برخی تحلیلگران، برخی از گروه‌های مسلح مخالف به سمت شمال شرق حرکت کردند.

پایگاه خبری جماران: گروه های مسلح سوری حمله غافلگیر کننده را آغاز کرده‌اند و در عرض چند روز، بیشتر مناطق حلب را تصرف کرده و به سمت جنوب تا حماه پیشروی کرده‌اند، در حالی که نیروهای دولتی عقب‌نشینی کرده‌اند. پیشرفت‌های سریع شورشیان - که از سال 2016 بی‌سابقه بوده - گروه‌های مختلف مخالف سوریه را دوباره در کانون توجه قرار داده است. 

به گزارش جماران، الجزیره در گزارشی در این باره می نویسد: از زمانی که پاسخ  رئیس‌جمهور بشار اسد به معترضان در سال 2011 باعث شد برخی از مخالفان او سلاح به دست بگیرند، گروه‌های مخالف مسلح شکل گرفته، با یکدیگر هم‌پیمان شده و چندین بار از هم جدا شده‌اند که این امر تعیین اندازه و ترکیب دقیق آن‌ها را دشوار می‌سازد. در اینجا همه چیزهایی که درباره گروه‌های مخالف درگیر در عملیات ادعایی «بازدارندگی از تجاوز» می‌دانیم، ارائه شده است:

 

 اتاق کنترل

این گروه یا به اصطلاح چتر حمایتی برای هماهنگی عملیات نظامی تشکیل شده است. این گروه از مرکز عملیات موسوم به فتح المبین توسعه یافته است که بر فعالیت‌های مخالفان مسلح در شمال غرب سوریه تحت کنترل دولت نجات سوریه (SSG) نظارت می‌کند. دولت نجات سوریه، مدیریت تکنوکراتیک مستقر در ادلب است که بر مناطق تحت کنترل مخالفان در شمال نظارت دارد و در سال 2017 تأسیس شده است.

 

هیأت تحریر الشام (HTS)

HTS بزرگ‌ترین گروه مسلح در عملیات جدید گروه های مسلح است. این گروه که قبلاً جبهه النصره و سپس جبهه فتح الشام نامیده می‌شد، شامل چندین هم‌پیمان از جمله جبهه فتح الشام، لوای الحق، جبهه انصارالدین و جیوش السنة است.  در آغاز جنگ سوریه، جبهه النصره در سال 2012 توسط داعش (ISIL) تشکیل شد و یک سال بعد از آن جدا شده و به القاعده وفاداری اعلام کرد. این گروه روابط خود را با القاعده قطع کرده و با سایر گروه‌ها متحد شده و در سال 2017 به HTS تغییر نام داد.

هیأت تحریر الشام عملاً بر ادلب کنترل دارد و تخمین زده می‌شود که تا 30,000 عنصر داشته باشد. این گروه همچنین کنترل اقتصادی بر بخش‌های وسیعی از سرزمین و منابع آن، از جمله نفت، که منبع درآمد قابل توجهی برای آن است، دارد و همچنین گذرگاه مرزی باب الهوى با ترکیه نیز برای آن اهمیت دارد. هیأت تحریر الشام عمدتاً خودکفا بوده و به نظر می‌رسد که بر SSG کنترل دارد و حتی به مردم حلب اعلام کرده که وزرای مختلف SSG مستقر در ادلب اکنون به حلب نیز خدمت خواهند کرد.

 

جبهه ملی آزادی (NFL) 

تعدادی از گروه‌های کوچک‌تر  که جبهه ملی آزادی را تشکیل می‌دهند، در عملیات ادعایی «بازدارندگی از تجاوز» شرکت کردند؛ از جمله جیش النصر، سپاه شام و ارتش آزاد ادلب.  این جبهه در سال 2018 در ادلب تأسیس شده و شامل چندین گروه شمال سوریه است که برخی از آن‌ها همچنین تحت چتر ارتش آزاد سوریه قرار دارند.  مانند بسیاری از جبهه‌ها، جبهه ملی آزادی برای مقابله با تهدیدات دولت مرکزی به پیشروی به سمت ادلب متحد شد.

احرار الشام 

احرار الشام عمدتاً در حلب و ادلب فعال است و در سال 2011 زمانی که نیروهای دولتی به شدت به گروه های مسلح درگیر شدند، تأسیس شد. عناصرآن بر اساس برآوردهای سال 2015 بیش از 15,000 نفر تخمین زده می‌شود.  این گروه خود را به عنوان «یک جنبش اسلامی اصلاح‌طلب جامع که در جبهه اسلامی گنجانده و ادغام شده است» تعریف می‌کند.

 

جیش العزه 

جییش العزه (ارتش عزت) که در نواحی شمالی استان حماه و برخی مناطق لاذقیه متمرکز است، بخشی از ارتش آزاد سوریه است.  در سال 2019، تخمین زده می‌شد که این گروه بین 2,000 تا 5,000 عنصر داشته باشد و حمایت‌های غربی، از جمله تسلیحات پیشرفته دریافت کرده است. عناصر این گروه به آخرین پیشروی به سمت مناطق تحت کنترل دولت سوریه پیوسته‌اند و یکی از فرماندهان آن، مصطفی عبدالجبیر، گفته است که موفقیت سریع آن‌ها تا حدی به دلیل کمبود نیروی انسانی ایرانی در برابر آن‌ها بوده است.

 

جنبش نورالدین زنکی 

این گروه قدرتمند که در سال 2014 در حلب ظهور کرد، در سال 2017 تلاش کرد تا با HTS متحد شود، اما این اقدام موفقیت‌آمیز نبود و زنگی از آن جدا شد.  دو گروه در سال 2018 با یکدیگر جنگیدند و زنگی در اوایل سال 2019 از مواضع قدرت خود در حلب شکست خورد. یک سال بعد، زنگی با HTS مذاکره کرد و عناصر آن به خطوط مقدم بازگشتند و از آن زمان در میان گروه های مسلح مخالف حضور داشته‌اند.

 

عملیات سپیده‌دم آزادی چیست؟

همزمان با حرکت گروه های مسلح درگیر در عملیات ادعایی «بازدارندگی از تجاوز» به سمت جنوب و به سوی حماه و احتمالاً حتی دمشق، طبق پیش‌بینی برخی تحلیلگران، برخی از گروه‌های مسلح مخالف به سمت شمال شرق حرکت کردند.  عبدالرحمان مصطفی، رئیس دولت موقت سوریه، که دولتی مخالف در مناطق شمالی سوریه است که تحت کنترل HTS و SSG نیست، اعلام کرد که عملیات جدیدی به نام «سپیده‌دم آزادی» آغاز شده است تا شمال شرق را تصرف کند. این گروه‌های مسلح - که عمدتاً زیر مجموعه ارتش ملی سوریه هستند که خود تحت نظر دولت موقت سوریه قرار دارد - به سمت مناطق تحت کنترل کردها حرکت کردند و اعلام کردند که این مناطق تحت تسلط شبه‌نظامیان PKK و PYD است. 

PKK یا حزب کارگران کرد ترکیه، توسط ترکیه، کانادا، اتحادیه اروپا و ایالات متحده به عنوان یک «سازمان تروریستی» شناخته می‌شود. PYD یا حزب اتحاد دموکراتیک، یک حزب چپ‌گرای کردی در سوریه است.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

کلمات کلیدی سوریه

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.