به نظر میرسد که همه تصور میکنند که مذاکراتی در راه است. بنابراین، هم اوکراینیها و هم روسها میخواهند در بهترین موقعیت خود قبل از آغاز مذاکرات باشند.
به گزارش جماران؛ دونالد ترامپ؛ رییس جمهوری منتخب آمریکا، در دوران مبارزات انتخاباتی خود مدعی شد که تنها ظرف یک روز پس از روی کار آمدن خود به مناقشه اوکراین، پایان دهد و دستیار سابق امنیت ملی و ژنرال بازنشسته؛ کیت کلوگ را به عنوان فرستاده ویژه برای روسیه و اوکراین با ماموریت مذاکره برای آتش بس منصوب کرده است.
امروز کمتر از دوماه تا روی کار آمدن ترامپ باقی مانده است و به نظر میرسد که روسیه و اوکراین قبل از تحمیل مذاکرات صلح از سوی امریکا برای برتری حداکثری خود در کارزار نبرد در حال جنگ هستند و این موضوع بدان معناست که در هفتههای باقی مانده تا آغاز ریاست جمهوری ترامپ، نبرد معناداری برای آغاز صلح فرایند صلح میان روسیه و اوکراین در جریان خواهد بود.
این مهم، باعث میشود که دو ماه آینده تا مراسم تحلیف ریاستجمهوری به یک لحظه بالقوه خطرناک پس از دو سال و 9 ماه نبرد، تبدیل شود.
به نظر میرسد که همه تصور میکنند که مذاکراتی در راه است. بنابراین، هم اوکراینیها و هم روسها میخواهند در بهترین موقعیت خود قبل از آغاز مذاکرات باشند. این موضوع ممکن است، باعث اتخاذ محاسبات اشتباه استراتژیک از سوی هر کدام از طرفین شود.
ناظران غربی مدعی هستند که در هفتههای اخیر، روسیه هزاران نیرو از کره شمالی در شرق اوکراین مستقر کرده، نوع جدیدی از موشکها را به سوی اوکراین شلیک و حتی محدودیتهای ایمنی در رابطه با استفاده از سلاحهای هستهای خود را کاهش داده است.
در طرف دیگر، کرملین مدعی شده که ممکن است، یک پایگاه ضد موشکی ایالات متحده در لهستان به عنوان هدف روسیه برای جلوگیری از حمله احتمالی موشکی از این پایگاه به خاک روسیه مورد حمله قرار بگیرد.
گزارش جدیدی از سوی موسسه مطالعات جنگ ISW منتشر شده که میگوید: «نیروهای روسی در ماه جاری شدت عملیات خود را در شرق اوکراین افزایش دادند و از اول نوامبر 574 کیلومتر مربع منطقه جدید از خاک اوکراین را اشغال کردهاند.»
در همین حال، اخیرا جو بایدن؛ رییس جمهوری فعلی ایالات متحده، قدرتهای غربی را متقاعد کرد که به کیف اجازه شلیک موشکهای دوربرد به اهدافی در داخل روسیه را دهند.
اما به نظر میرسد که رهبران روسیه و اوکراین در یک گفته نا نوشته تماسل به پایان این جنگ فرسایشی داشته و برای هردو دیگر اهرم زمان مانند گذشته مهم و اثرگذار نیست.
اوکراین با کمبود نیروی انسانی روبرو است و بی شک در صورت عدم حمایت غرب، در شراشیبی شکست قرار میگیرد. از طرف دیگر، شواهد نشان میدهد که روسیه دست به دامن کره شمالی شده که نشان دهنده عدم پشتیبانی جامعه روسیه از ادامه این جنگ است و شاید بتوان سرباززدن پوتین از اعلام فراخوان برای بسیج عمومی برای ایجاد کارزار جدیدی در میدان نبرد با اوکراین را، ترس از عدم استقبال از این فراخوان دانست.
چندی پیش یک گزارش از سوی ناتو مدعی شد که روسها به طور میانگین روزانه 1500 نیروی خود را در خاک اوکراین از دست میدهند که در صورت درست بودن این گزارش نشان از تلفات بسیار بالای روسها دارد.
با نزدیک شدن به دومین دوره ریاست جمهوری ترامپ، متحدان اوکراین از قمار خود بر سر اوکراین خودداری کردهاند. مقامات غربی علاوه بر دادن مجوز به کییف برای شلیک موشکهای دوربرد به روسیه، در روزهای اخیر برای بحث در مورد چگونگی دستیابی به بهترین نتیجه در صورت آغاز مذاکره، گفتوگو کردهاند.
با این حال، کیت کلوگ؛ فرستاده ویژه ترامپ برای مذاکرات روسیه و اوکراین در روزهای اخیر مدعی شد که «شواهد کمی وجود دارد که پوتین واقعا خواهان مذاکرات صلح باشد و پوتین برای موقعیتی که به نفعش باشد، صبر میکند.»
همچنین، ملانی جولی؛ وزیر امور خارجه کانادا هشدار داد که خطر مذاکره با پوتین این است که او ممکن است دوباره جنگ را سازماندهی و حمله جدیدی را آغاز کند؛ چراکه پوتین خط قرمزی ندارد. تهدید واقعی که غرب با آن روبروست این است که او تصمیم میگیرد، صلح کند، دوباره مسلح شود و دوباره حمله کند.
تنها سوالی که در این رابطه باقی میماند این است که اگر پوتین صلح را نمیخواهد، به دنبال چیست؟