بنا بر نوشته «گاردین» با توجه به اینکه روسیه در طول حمله پاییزی خود به شرق اوکراین، روزانه ۱۲۰۰ جنگجو را از دست داده (آنها کشته یا زخمی شدند) نیروهای کره شمالی میتوانند به سرعت به خط مقدم منتقل شوند.
به گزارش جماران به نقل از یوورنیوز، کره جنوبی روز دوشنبه با احضار سفیر روسیه در اعتراض به تعمیق همکاری نظامی پیونگیانگ و مسکو، خواستار خروج فوری آن دسته از نیروهای کره شمالی شد که گفته میشود با هدف مشارکت در جنگ اوکراین، به روسیه منتقل شدند.
سرویس اطلاعات ملی کره جنوبی (NIS) روز جمعه تایید کرد که کره شمالی ۱۵۰۰ نیروی «عملیات ویژه» را در ماه جاری برای مشارکت در جنگ مسکو علیه اوکراین به روسیه اعزام کرده است. بر اساس گزارش این آژانس، این نیروها برای شروع آموزش و درجاتی از مشارکت در جنگ اوکراین، وارد ولادیوستوک در شرق روسیه شدند.
بنا بر نوشته «گاردین» با توجه به اینکه روسیه در طول حمله پاییزی خود به شرق اوکراین، روزانه ۱۲۰۰ جنگجو را از دست داده (آنها کشته یا زخمی شدند) نیروهای کره شمالی میتوانند به سرعت به خط مقدم منتقل شوند.
کیم هونگ کیون، معاون وزیر خارجه کره جنوبی، در دیدار با گئورگی زینوویف سفیر روسیه، اعزام نیروهای کره شمالی را به شدت محکوم کرد و افزود که این کار یک «تهدید امنیتی جدی» برای کره جنوبی و جامعه بینالملل در پی خواهد داشت.
کیم همچنین گفت که کره جنوبی با همکاری جامعه بینالمللی، همۀ ابزارها برای مقابله با اقدامات تهدیدآمیز علیه «منافع حیاتی امنیت ملی» این کشور را بسیج خواهد کرد.
بر اساس بیانیهای که از سوی سفارت روسیه منتشر شده، گئورگی زینوویف نیز در پاسخ گفته است که همکاری روسیه و کره شمالی، علیه منافع امنیتی کره جنوبی نیست.
یون سوک یول، رئیس جمهور کره جنوبی نیز روز دوشنبه در تماس تلفنی با مارک روته دبیرکل ناتو، تاکید کرد که سئول در قبال همکاری نظامی «بی پروای» پیونگیانگ و مسکو بیکار نخواهد نشست و افزود که کره جنوبی به زودی هیأتی را برای تبادل اطلاعات درباره همکاری روسیه و کره شمالی به ناتو خواهد فرستاد.
در واکنش به این تحولات، مارک روته که به تازگی کارش را به عنوان دبیرکل جدید ناتو آغاز کرده، در پیامی توییتری نوشت که جنگیدن «احتمالی» نیروهای کره شمالی در کنار روسیه منجر به افزایش قابل توجه تنشها خواهد شد.
آژانس اطلاعات ملی کره جنوبی همچنین میگوید که از اوت سال گذشته میلادی، انتقال ۷۰ محموله مهمات (شامل گلوله، موشک و راکت ضدتانک) از کره شمالی به روسیه را رصد کرده است.
انتقال این مقدار قابل توجه از مهمات در زمانی اتفاق میافتند که انتخابات ایالات متحده در راه است و معلوم نیست کمکهای نظامی آمریکا به اوکراین در صورت پیروزی دونالد ترامپ ادامه خواهد یافت یا خیر.
اروپا همچنان به تلاش برای افزایش تولید مهمات خود ادامه میدهد؛ با این وجود اتحادیه اروپا اعلام کرده که در پایان ماه اوت تنها ۶۵۰ هزار گلوله از ۱ میلیون گلولهای که قول داده بود تا قبل از آوریل به اوکراین ارسال کند، تحویل داده است.
فناوریهای نظامی پیچیده مسکو در اختیار پیونگیانگ
اگرچه هنوز ایالات متحده و ناتو اعزام نیرو از طرف کره شمالی برای روسیه را تایید نکردهاند اما گزارشهای حضور آنها از هم اکنون نگرانیهایی را در کره جنوبی برانگیخته است.
سئول نگران است که این کار باعث شود مسکو فناوریهای پیچیدهای را در اختیار کره شمالی قرار دهد و به این ترتیب برنامههای هستهای و موشکی کره شمالی را در ازای اعزام نیروهایش بشدت تقویت کند.
کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی اخیراً اقداماتی را برای پایان دائمی همه روابط با کره جنوبی انجام داده و تهدید کرده است که بطور پیشگیرانه از سلاحهای هستهای استفاده خواهد کرد.
برخی ناظران میگویند که اگر موضوع انتقال فناوریهای پیشرفته هستهای و موشکی روسیه به کره شمالی تأیید شود، آنگاه کره جنوبی نیز احتمالاً موضوع تأمین تسلیحات اوکراین را در نظر خواهد گرفت.
هشدار اوکراین؛ گسترش جنگ به سراسر آسیا
پیش از این ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین گفته بود که بنا بر اطلاعات دولت او ۱۰ هزار سرباز کره شمالی برای پیوستن به نیروهای متجاوز روسیه آماده میشوند.
سرگی کیسلیسا، سفیر اوکراین در سازمان ملل نیز روز دوشنبه به شورای امنیت گفت: «انتظار میرود این نیروها تا اول نوامبر برای جنگ علیه اوکراین آماده شوند.»
زلنسکی شب گذشته بار دیگر در یک سخنرانی گفت که «کشور دیگری به جنگ علیه اوکراین میپیوندد» و افزود که پیوستن سربازان کره شمالی به این نبرد، باعث گسترش آن به سراسر آسیا خواهد شد.
تحولاتی «خطرناک و بسیار نگران کننده»
در جریان نشست شورای امنیت سازمان ملل در روز دوشنبه نیز اگرچه سفرای غربی اطلاعات کره جنوبی درباره اعزام نیروهای کره شمالی به روسیه را مطرح کردند، اما هیچ کدام آن را تایید نکردند.
رابرت وود، معاون سفیر ایالات متحده صرفا گفت که اگر این خبر درست باشد، نشان دهنده تحولاتی «خطرناک و بسیار نگران کننده» است و افزود ایالات متحده «در حال مشورت با متحدان و شرکای خود» در این باره است.
باربارا وودوارد، سفیر بریتانیا در سازمان ملل نیز گفت که کره شمالی «به احتمال زیاد» با اعزام نیرو برای حمایت از جنگ روسیه موافقت کرده است.
در مقابل، واسیلی نبنزیا سفیر روسیه در سازمان ملل، ادعای کره جنوبی همچنین ادعاهای غرب مبنی بر ارسال موشک از ایران به روسیه و تامین قطعات تسلیحاتی توسط چین را رد کرد.
همکاری میان روسیه و کره شمالی در دو سال گذشته بطور قابل توجهی افزایش یافته است. ایالات متحده، کره جنوبی و شرکای آنها، کره شمالی را به تامین تسلیحات متعارف برای روسیه در ازای دریافت کمکهای اقتصادی و نظامی متهم کرده اند.
در ماه ژوئن نیز کیم جونگ اون و ولادیمیر پوتین پیمانی را امضا کردند که از کمکهای نظامی متقابل دو کشور در صورت حمله به هر یک از آنها سخن میگفت.
کرملین اوایل روز دوشنبه از پاسخ مستقیم به پرسشها در این باره که آیا نیروهای کره شمالی قرار است در اوکراین بجنگند یا خیر، خودداری کرد و دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین صرفا گفت که همکاری مسکو با پیونگ یانگ علیه کشورهای ثالث نیست.
هفته گذشته نیز سرویسهای اطلاعتی و جاسوسی کره جنوبی مدعی شدهاند که پیونگیانگ در صدد اعزام نیروی نظامی در «مقیاس بزرگ» برای کمک به ارتش روسیه در جنگ علیه اوکراین است.
آژانس جاسوسی کره جنوبی در همین راستا اعلام کرده است که در حال حاضر ۱۵۰۰ نیروی ویژه اعزامی از کره شمالی برای مشارکت در جنگ اوکراین در منتهیالیه شرقی روسیه تحت آموزش هستند.
سرویس اطلاعات ملی کره جنوبی با اشاره به تصمیم پیونگیانگ برای اعزام هزاران سرباز به روسیه جهت کمک به ارتش این کشور در جنگ اوکراین، تصاویری ماهوارهای از آنچه را که نخستین اعزام نیرو در این میان عنوان شده، منتشر کرده است.
دفتر ریاست جمهوری کره جنوبی نیز از تشکیل یک جلسه فوری امنیتی به ریاست یون سوک یول، رئیس جمهوری این کشور در روز جمعه خبر داد و اعلام کرد که این اقدام پیونگیانگ از دید سئول تهدیدی مهم نه تنها برای کره جنوبی بلکه برای جامعه بین المللی است.
در بیانیه سرویس اطلاعات ملی کره جنوبی آمده است که پیونگیانگ طی روزهای هشتم تا سیزدهم اکتبر، نیروهای ویژه خود را از طریق یک کشتی ترابری نیروی دریایی روسیه به این کشور منتقل کرده است؛ امری که موید شروع مشارکت نظامی کره شمالی در جنگ روسیه علیه اوکراین است.
بنا به این گزارش، چندین کشتی ترابری و ناوشکن روسی، اولین دسته از سربازان کره شمالی را به روسیه منتقل کردهاند و این نیروها در حال حاضر در پایگاههای نظامی روسیه در منتهیالیه شرقی این کشور مستقر هستند.
به گفته این سرویس، انتظار میرود که سربازان نیروهای ویژه پس از تکمیل تمرینات سازگاری، به خط مقدم (جنگ اوکراین) اعزام شوند.
سرویس اطلاعاتی کره جنوبی مدعی شده است که ارتش روسیه برای آنکه نیروهای کرهشمالی را سربازان روس جلوه دهند برای آنها یونیفرم نظامی ارتش روسیه و سلاحهای ساخت این کشور تهیه کردهاند.
بر اساس آنچه در بیانیه سرویس اطلاعاتی کره جنوبی آمده، احتمالاً به زودی نیروهای بیشتری از سوی پیونگیانگ به روسیه اعزام خواهند شد و تخمین زده میشود که تعداد آنها به ۱۲ هزار نفر افزایش یابد.
پیونگ یانگ و مسکو از زمان تأسیس کره شمالی پس از جنگ دوم جهانی به یکدیگر نزدیک بودهاند و این اتحاد در پی تهاجم روسیه به اوکراین در سال ۲۰۲۲ تقویت شده است.
سئول و واشنگتن پیشتر بارها مدعی شده بودند که کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی سلاحهایی را برای استفاده ارتش روسیه در جنگ اوکراین در اختیار مسکو قرار داده است.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه ماه ژوئن گذشته، سفری نادر به پیونگیانگ انجام داد و دو کشور یک پیمان دفاعی متقابل امضا کردند که گمانهزنیها در مورد کمک تسلیحاتی کره شمالی به روسیه را تقویت کرد؛ اقدامی که نقض گسترده تحریمهای سازمان ملل علیه هر دو کشور محسوب میشود.
به ادعای سرویس اطلاعات ملی کره جنوبی، پیونگیانگ از اواخر ماه اوت تاکنون بیش از ۱۳ هزار کانتینر حاوی گلوله توپخانه، موشک، راکت ضد تانک و سایر سلاحهای مرگبار به روسیه تحویل داده است.
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین روز پنجشنبه در جمع سران کشورهای عضو اتحادیه اروپا در بروکسل به گزارش سرویسهای اطلاعاتی کشورش اشاره کرده بود که به گفته وی نشان میدهد حدود ۱۰ هزار سرباز کره شمالی برای ملحق شدن به نیروهای ارتش روسیه در اوکراین آموزش میبینند.
وی در این خصوص مدعی شد که روسیه برای جبران خسارات قابل توجه متحمل شده در طول جنگ و به منظور تامین نیروهای خود به کره شمالی روی آورده است زیرا بسیاری از جوانان روس به دنبال اجتناب از انجام خدمت سربازی اجباری هستند.
رسانههای اوکراینی اوایل ماه جاری گزارش دادند که شش افسر ارتش کره شمالی در حمله موشکی سوم اکتبر اوکراین به اراضی تحت اشغال روسیه در نزدیکی دونتسک کشته شدند.
لیم ایول چول، استاد موسسه مطالعات خاور دور سئول می گوید: «برای کره شمالی که گلولهها و موشکهای زیادی را به روسیه ارسال کرده، یادگیری نحوه کار با سلاح های مختلف و کسب تجربه جنگی در دنیای واقعی بسیار مهم است.»
رئیس جمهوری اوکراین همچنین مدعی شده است که پوتین تلاش دارد تا با وارد کردن سایر بازیگران به این جنگ، به نوعی از بسیج گستردهتر داخلی جلوگیری کند و مانع از بروز ناآرامیهای اجتماعی ناشی از مخالفت با جنگ شود.