بایدن که خود را شایستهترین نامزد دموکرات برای شکست دونالد ترامپ میداند در این کنفرانس خبری به دلیل اشتباهی عجیب در معرفی ولودیمیر زلنسکی، به عنوان «رئیس جمهور پوتین» و سپس نام بردن از کامالا هریس، معاون اول خود به عنوان «معاون رئیس جمهور ترامپ» بار دیگر به دلیل این لغزشهای کلامی سوژه رسانهها و کاربران شبکههای اجتماعی شد.
به گزارش جماران به نقل از یورونیوز، جو بایدن پنجشنبه شب بار دیگر با قاطعیت اعلام کرد که در انتخابات ماه نوامبر ریاست جمهوری در ایالات متحده به عنوان نامزد دموکراتها حضور خواهد داشت و رقیبش دونالد ترامپ را شکست خواهد داد.
این سخنان در حالی طی کنفرانس خبری نشست سران کشورهای عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو در واشنگتن ایراد شد که اشتباهات و لغزشهای ذهنی و کلامی رئیس جمهوری کهنسال آمریکا در چنین رویدادی مهم، تردیدها نسبت به توانایی وی برای شرکت در رقابتی سخت و دشوار با رقیب جمهوری خواه و نیز زمامداری برای یک دوره دیگر در صورت پیروزی را افزایش داد.
آقای بایدن که خود را شایستهترین نامزد دموکرات برای شکست دونالد ترامپ میداند در این کنفرانس خبری به دلیل اشتباهی عجیب در معرفی ولودیمیر زلنسکی، به عنوان «رئیس جمهور پوتین» و سپس نام بردن از کامالا هریس، معاون اول خود به عنوان «معاون رئیس جمهور ترامپ» بار دیگر به دلیل این لغزشهای کلامی سوژه رسانهها و کاربران شبکههای اجتماعی شد.
رئیس جمهوری آمریکا در حالی دم از تلاش برای کاستن از ترس دموکراتها و عزم جدی برای باقی ماندن در رقابت با ترامپ زد که برخی از حامیان مالی کارزار انتخاباتی وی و نیز چهرههای برجسته حزب دموکرات و حتی جرج کلونی، هنرپیشه سرشاس هالیوود که پیشتر حامی سرسخت آقای بایدن بود خواستار کنارهگیری وی شدهاند.
نامزدی بایدن به نمایندگی از دموکراتها در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا از دو هفته پیش، زمان برگزاری نخستین مناظره انتخاباتی به شدت با چالش و بحران روبرو شد و درخواستها برای کنارهگیری وی از آن زمان به سو رو به افزایش گذاشت.
جو بایدن ۸۱ ساله اما در این کنفرانس خبری یک ساعته که به ظاهر برای نشان دادن توانایی وی برای باقی ماندن در رقابت انتخاباتی طراحی شده بود، باز هم نتوانست مخالفان خود را راضی کند، به نحوی شمار بیشتری از اعضای دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا خواستار کنارهگیری وی شدند.
وی با این حال درباره ترامپ گفت: «من شایسته ترین فرد برای نامزدی ریاست جمهوری هستم. یک بار او را شکست دادم و بار دیگر این کار را خواهم کرد.»
آقای بایدن به صراحت اعلام کرد که از کامالا هریس که به عنوان معاون رئیسجمهوری در صورت اضطرار مسئولیت وی را برعهده خواهد گرفت، حمایت میکند؛ این در حالیست که شمار فزایندهای از دموکراتها خانم هریس را به عنوان نامزدی قویتر برای رقابت با ترامپ قلمداد میکنند و نتایج برخی نظرسنجیها نیز از اقبال بیشتر رایدهندگان به وی نسبت به دونالد ترامپ حکایت دارد.
جو بایدن همچنین به مجموعهای از سؤالات در مورد سیاست خارجی و داخلی پاسخ داد، اگرچه گاهی پاسخهایش طولانی و پیچیده بود و اشتباهات کمی داشت، اما در یک مورد اروپا و آسیا را با هم اشتباه گرفت.
آقای بایدن همچنین با توجه به تردیدها و سوالهایی که در خصوص توانایی وی در مقابله با رهبران خودکامهای مانند پوتین یا شی جینپینگ، رهبران روسیه و چین مطرح میشود، گفت آماده است تا «از هم اکنون و سه سال دیگر با آنها مقابله کند.»
با این حال، عملکرد نسبتاً مطمئن او نتوانست اوضاع را بهبود بخشد، زیرا سه نماینده دموکرات دیگر خواستار کنارهگیری جو بایدن از رقابت شدند و تعداد کل مخالفان به ۱۷ نفر رسید.
حمایت متحدان غربی
نگرانیها درباره تواناییهای بایدن در حالی پنجشنبه شب بار دیگر با اشتباه او در نام بردن از ولودیمیر زلنسکی تشدید شد که حضار در کنفرانس خبری نیز به این موضوع واکنش نشان دادند. زلنسکی، رهبر اوکراین اما با خنده از کنار اشتباه گرفتن او با ولادیمیر پوتین از سوی بایدن گذشت.
این در حالیست که رهبران کشورهای غربی عضو ناتو که تمایل چندانی به همکاری دوباره با دونالد ترامپ ندارند در پاسخ به سوالهای مطرح نسبت به توانایی بایدن، عمدتا از وی حمایت کردند.
اولاف شولتس، صدراعظم آلمان گفت در پاسخ به سوال در همین خصوص به خبرنگاران گفت: «اشتباهات لفظی اتفاق میافتد.»
امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه نیز معتقد بود که بایدن در کل در طول نشست مسلط به نظر میرسید.
کییر استارمر، نخستوزیر جدید بریتانیا نیز در پاسخ به همین سوال گفت که آقای بایدن «در وضعیت خوبی» به سر میبرد.
نتایج یک نظرسنجی که روز پنجشنبه منتشر شد، نشان میدهد که بیش از نیمی از دموکراتها خواستار آن هستند که جو بایدن باید به نامزدیاش برای دور دوم پایان دهد و دو سوم آمریکاییها نیز اعتقاد به کنارهگیری او دارند.
افزایش فشارها بر بایدن
از نخستین سناتور تا جرج کلونی و سلبریتیها؛ درخواستها از بایدن برای کنارهگیری از نامزدی شدت گرفت.
کمپین انتخاب مجدد جو بایدن به عنوان رئیس جمهوری آمریکا روز چهارشنبه ۱۰ ژوئیه (۲۰ تیر ۱۴۰۳) با چالشهای جدیدی روبرو شد، زیرا چهرههای بانفوذ در حزب دموکرات نسبت به توانایی او برای پیروزی در برابر دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق ابراز نگرانی کردند.
پاسخ سرد نانسی پلوسی، رئیس سابق مجلس نمایندگان آمریکا مبنی بر اینکه «به خود رئیس جمهور بستگی دارد که تصمیم بگیرد در رقابت باقی بماند یا خیر»، بر ابهامات پیرامون نامزدی بایدن برای دور دوم ریاست جمهوری افزود.
جورج کلونی، هنرپیشه نامدار آمریکایی و یکی از حامیان مالی سرشناس بایدن نیز گفت که او نباید نامزد شود.
بهعلاوه، سناتورها و اعضای مجلس نمایندگان از حزب دموکرات نیز نگرانیهای خود را در مورد شانس بایدن برای کسب پیروزی در انتخابات آینده به اشتراک گذاشتند و بر احساس نارضایتی گستردهتری در درون حزب در مورد قابلیت انتخاب شدن او تأکید کردهاند.
پیتر ولش، سناتور دموکرات ایالت ورمونت اواخر عصر چهارشنبه با درخواست از جو بایدن برای کنارهگیری از انتخابات ۲۰۲۴، نخستین سناتوری شد که این کار را انجام داد.
اخیرا نیز پت رایان از نیویورک و ارل بلومناور از اورگان، به ترتیب هشتمین و نهمین عضو دموکرات مجلس نمایندگان شدند که علناً از بایدن خواستند کناره گیری کند.
برهه حساس میزبانی از رهبران ناتو به وقت آزمون
بایدن در این روزها میزبان رهبران جهان در واشنگتن برای نشست سران ناتو است که با برنامهای فشرده از جلسات رسمی، گفتگوهای حاشیهای و شامهای دیپلماتیک همراه است. این رویدادها فرصت های زیادی را برای بایدن فراهم میکند تا توانایی و آمادگی خود را برای این کار نشان دهد.
در حالی که حزب دموکرات بر سر یک دوراهی قرار دارد، رئیس جمهور جو بایدن در روز پنجشنبه با آزمون مهمی روبرو میشود. او به طور علنی در یک کنفرانس خبری نادر سخنرانی خواهد کرد.
سناتور «پیتر ولش» شامگاه چهارشنبه در مقالهای در روزنامه واشنگتن پست نوشت: «ما نمی توانیم عملکرد فاجعه بار رئیس جمهور بایدن در مناظره را نادیده بگیریم.» او گفت علیرغم اینکه ایالت ورمونت بایدن را دوست دارد، اما «با اندوه» از رئیس جمهور میخواهد که از رقابت کناره گیری کند.
انتقادها را علنی نکنید
البته بایدن همچنان از حمایت قابل توجهی از سوی اعضای انجمن سیاهپوستان کنگره از جمله خانم الهان عمر برخوردار است. این افراد در کمک به بایدن برای کسب پیروزی در سال ۲۰۲۰ نقش اساسی داشتند و همچنان از او به عنوان قوی ترین نامزد برای شکست ترامپ در انتخابات آینده حمایت می کنند.
از طرف دیگر، فقدان اعلام نظر شفاف از سوی نانسی پلوسی در حمایت از بایدن بر ابهامات افزوده است. خانم پلوسی به این گفته بسنده کرده که معتقد است بایدن میتواند برنده شود.
سناتور مایکل بنت از ایالت کلرادو، هر چند صراحتا خواستار کناره گیری بایدن نیست اما اواخر روز سه شنبه در سیانان نگرانیهای خود را ابراز کرد. او معتقد است که ترامپ «در مسیر پیروزی در این انتخابات است - و شاید با قاطعیت در آن پیروز شود و سنا و مجلس نمایندگان را نیز با خود [به نفع جمهوریخواهان] پایین بکشد.»
بنت گفت: «مساله سیاست نیست. این یک مساله اخلاقی در مورد آینده کشور ما است.»
بایدن و کمپین او در حال حاضر به شدت بر تقویت کسب حمایت متمرکز هستند. بایدن روز چهارشنبه با رهبران اتحادیههای کارگری ملاقات کرد و هدف آن این بود که نشان دهد کارنامهاش در مقام ریاست جمهوری بر نگرانیهای مربوط به سن او میچربد.
چاک شومر، رهبر اکثریت سنا تأیید قاطع خود از رئیس جمهور را تکرار کرد و بر تعهد خود برای اطمینان از شکست دونالد ترامپ در انتخابات نوامبر تأکید کرد.
گفته میشود که دو نفر از مشاوران ارشد بایدن به همراه رئیس کمپین انتخاباتی قرار است در یک ناهار خصوصی با سناتورهای دموکرات جلسه بگذارند.
در حالی که رهبران ائتلاف ناتو این هفته در واشنگتن هستند و و بایدن در صحنه جهانی میزبان رویدادهای مهم در امور خارجی است، نانسی پلوسی به دموکراتها توصیه کرده که از هرگونه اعلام نظر عمومی در مورد کمپین انتخاباتی بایدن خودداری کنند.
او گفت: «هر نظری دارید بهطور خصوصی بگویید، اما لازم نیست آن را روی میز بگذارید تا زمانی که ما ببینیم این هفته چطور پیش میرود.»
ناامیدی سلبریتیها؛ حتی استیون کینگ هم به ترامپ رأی می دهد
این مسائل درون حزبی در حالی مطرح میشود که جورج کلونی، همان بازیگری که ماه گذشته میزبان یک جشن پر زرق و برق هالیوود برای رئیس جمهور بود، در مقاله ای در نیویورک تایمز گفت که آن بایدنی که سه هفته پیش دیده، جو بایدن سال ۲۰۲۰ نبود، بلکه «همان مردی بود که همه ما در مناظره شاهد آن بودیم.»
استیون کینگ، نویسنده مشهور آمریکایی، آخرین فرد مشهوری است که به این فراخوانها پیوسته است. کینگ قبلاً در انتخابات گذشته از بایدن حمایت کرده بود و اکنون از رئیس جمهور خواسته است که کناره گیری کند.
او در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «جو بایدن رئیس جمهور خوبی بوده است، اما زمان آن فرا رسیده است که او - به خاطر منافع آمریکا که خودش هم مسلما دوستش دارد - اعلام کند که برای انتخاب مجدد نامزد نخواهد شد.»
ایلان ماسک هم سریعاً پاسخ داد و نوشت: «حتی استیون کینگ هم به ترامپ رأی می دهد!»
استیونن کولبر، مجری یک برنامه تاکشو، در اولین اجرای خود پس از مناظره بایدن و ترامپ، گفت که تماشای عملکرد فاجعه بار بایدن «یک سال از عمر من کم کرد.»
او در طول برنامه گفت: «من معتقدم (بایدن) خیلی مرد خوبی است. اما هر چقدر هم که دردناک باشد، سپردن رهبری به نسل جوانتر کار درستی برای نفع بیشتر است.»
مایکل مور، کارگردان «بولینگ برای کلمباین» و «فارنهایت ۹/۱۱» در استدلال خود علیه بایدن، نگاه متفاوتی بیان کرد. آقای مور حزب دموکرات را متهم کرد که با تحت فشار گذاشتن بایدن برای ادامه مبارزات انتخاباتی، مرتکب «سوءاستفاده از سالمندان» شده است.
شما را نمیدانم، اما تماشای مناظره یک هفته پیش دلخراش بود. مثل این بود تصور کنید که پدر شما آنجا بود. فکر با خودم میگفتم پس چرا کسی کاری نمیکند؟ چرا اجازه دادند با این شرایط روی صحنه برود؟ چه کسی مراقب اوست؟»
مور گفت: «مشکل اینجا این است که من فکر میکنم نوعی سوءاستفاده از سالمندان در اینجا وجود دارد که در آن حزب دمکرات و افرادی که بخشی از این دستگاه هستند، او را تحت فشار قرار میدهند تا بماند».
او ادامه داد: «شما را نمیدانم، اما تماشای مناظره یک هفته پیش دلخراش بود. مثل این بود تصور کنید که پدر شما آنجا بود. فکر با خودم میگفتم پس چرا کسی کاری نمیکند؟ چرا اجازه دادند با این شرایط روی صحنه برود؟ چه کسی مراقب اوست؟»
تحریم کمکهای مالی از سوی وارث دیزنی
اخیرا فراخوان برای تحریم کمک های مالی به حزب دموکرات توسط وارث شرکت دیزنی، ابیگیل دیزنی – نوه برادر والت دیزنی و از خیرین انتخاباتی دموکراتها - تکرار شد.
او هشدار داد در صورت عدم تغییر نامزد، حزب جمهوریخواه در نوامبر پیروز خواهد شد و افزود: «من قصد دارم هرگونه کمک به حزب را متوقف کنم مگر اینکه و تا زمانی که بایدن جایگزین کنند.»
یکی دیگر از بزرگترین حامیان دموکرات، رید هستینگز، از بنیانگذاران نتفلیکس در ایمیلی به نیویورک تایمز اظهار داشت: «بایدن باید کناره گیری کند تا به یک رهبر قدرتمند دموکرات اجازه دهد ترامپ را شکست دهد و ما را امن و موفق نگه دارد.»
علیرغم این فراخوانها و تحریمها، رئیسجمهور کنونی همچنان عزم خود را برای نامزدی در انتخابات جزم کرده و بر توانایی خود برای پیروزی مجدد پافشاری میکند.