آقای استارمر که یک وکیل حقوق بشر است، در سال ۱۹۶۲ میلادی در لندن به دنیا آمد. او طی سالهای ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۳ میلادی نیز مدیر دادستانی عمومی بود.
به گزارش جماران به نقل از یورونیوز، کییر استارمر ، وکیل ۶۱ ساله و رهبر حزب کارگر بریتانیا، در پی پیروزی این حزب و کسب اکثریت کرسیهای مجلس عوام کشورش در جریان انتخابات پارلمانی روز پنجشنبه، نخستوزیر جدید این پادشاهی خواهد شد تا به ۱۴ سال تسلط محافظهکاران بر دستگاه اجرایی این کشور پایان دهد.
آقای استارمر که یک وکیل حقوق بشر است، در سال ۱۹۶۲ میلادی در لندن به دنیا آمد. او طی سالهای ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۳ میلادی نیز مدیر دادستانی عمومی بود.
کییر استارمر در طول مبارزات انتخاباتی، بارها بر خاستگاهش به عنوان عضوی از خانواده طبقه کارگر بریتانیا تاکید داشته و چندین بار در مناظرههای تلویزیونی به این موضوع اشاره کرده که پدرش ابزارساز و مادرش پرستار بوده است.
او در سال ۲۰۱۵ میلادی توانست از حوزه انتخابیه کامدن در شمال لندن (Camden) نماینده مجلس عوام شود و در سال سال ۲۰۱۹ میلادی بار دیگر در این حوزه انتخابیه حدود ۶۵ درصد آرا را به دست آورد.
آقای استارمر در سال ۲۰۲۰ میلادی در پی شکستهای انتخاباتی متعدد حزب کارگر که به کنارهگیری جرمی کوربین از رهبری این حزب منجر شد، به عنوان جانشین او برگزیده شد.
او در جریان انتخابات درون حزبی برای این مقام بیش از ۵۶ درصد از آرا را به دست آورد؛ آنهم در حالی که دو نامزد دیگر نیز برای این پست رقابت میکردند؛ از جمله لیزا نندی که اکنون وزیر خارجه در دولت سایه است.
استارمر و اتحادیه اروپا
آقای استارمر در موضوعات مرتبط با اتحادیه اروپا فعالانه حضور داشته و حتی طی سالهای ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۰ میلادی به عنوان سخنگوی کوربین در موضوع «برکسیت» فعالیت کرده است؛ یعنی دورهای که واکنشهای سیاسی به نتایج همهپرسی سرنوشت ساز برکسیت (که در سال ۲۰۱۶ انجام شد)، همچنان در اوج خود بود.
کییر استارمر که مدافع ماندن در اتحادیه اروپا بود، حتی دولت وقت بریتانیا را تحت فشار قرار داد تا یا یک استراتژی دقیقتر برای دوران پس از خروج ارائه کند و یا به فکر برگزاری یک همهپرسی دیگر در این باره باشد.
در طرحی که اکنون ارائه داده نیز اگرچه صحبتی به بازگشت به بازار واحد اتحادیه اروپا یا اتحادیه گمرکی دیده نمیشود، اما اعلام کرده که مایل است مشکلات موجود در توافق «برکسیت» را که در دوران بوریس جانسون وضع شده، حل کند.
منتقدان استارمر
یکی از گروههای منتقد او در حال حاضر، اتحادیهها و فعالان محیطزیست هستند که از عقبنشینی اخیر او از قولش مبنی بر تامین مالی سرمایهگذاریهای سبز به میزان ۳۳ میلیارد یورو در سال انتقاد کردهاند. با این وجود آقای استارمر میگوید که این کار برای متعادل کردن حسابها ضروری بوده است.
آقای استارمر در داخل حزبش نیز با چالشهایی روبروست؛ او تا کنون در ترمیم روابط با جناح چپ حزبش به ویژه پس از اخراج جرمی کوربین به دلیل اتهامات یهودستیزی ناکام بوده است.
جرمی کوربین نیز در این انتخابات، به عنوان یک نامزد مستقل و در رقابت با حزب کارگر، از یکی از حوزههای انتخابیه لندن نامزد شد.
انتظار میرود با اکثریت قدرتمندی که حزب کارگر در این انتخابات آنهم پس از دو شکست متوالی در دوران رهبری جرمی کوربین به دست آورد، کِر استارمر بتواند به راحتی با انتقادات از جمله ضربات منتقد کهنهکاری همچون کوربین روبرو شود.
حزب کارگر با وعده ایجاد تغییرات عمده در بریتانیا روی کار آمد؛ استارمر در نطق پیروزی چه گفت؟
کییر استارمر، رهبر حزب کارگر در نطق پیروزی خود پس از کسب اکثریت مطلق کرسیهای پارلمان توسط حزبش، از پایان هرج و مرج و آغاز فصل جدیدی از تغییرات در بریتانیا خبر داد.
حزب کارگر پیروزی خود را مسجل و قطعی کرد و وعده آغاز تغییرات اساسی در این کشور داد.
کییر استارمر پنجشنبه شب طی نطقی به عنوان نخست وزیر آینده بریتانیا به همراه هواداران این حزب جشن گرفت و نتیجه بدست آمده را یک پیروزی بزرگ برای مردم کشورش دانست.
با قطعی شدن پیروزی حزب کارگر در انتخابات قانونگذاری بریتانیا که از پیش انتظار آن میرفت عملا بساط حکمرانی محافظهکاران برچیده شد.
حزب محافظهکار بدین ترتیب پس از ۱۴ سال زمامداریِ پرفراز و نشیب، توام با سرخوردگیهای ناشی از برکسیت و بحرانهای متعددی چون مدیریت نامناسب همهگیری کووید-۱۹، افزایش قیمتها و فقر فزاینده، تنگناها و مشکلات در بخش بهداشت و فشار مضاعف به بیمارستانهای عمومی و تغییرات پیدرپی نخستوزیران، قدرت را به رقیب دیرین خود واگذار میکند.
همانطور که از پیش انتظار میرفت حزب چپ میانه خیلی زود موافق به کسب حد نصاب ۳۲۶ کرسی لازم برای به دست گرفتن اکثریت پارلمان شد.
محافظهکاران که به دلیل بحرانهای مرتبط با هزینه زندگی، خدمات عمومی و مجموعه ای از رسوایی ها از پیش قافیه را نزد رای دهندگان خود باخته بودند تنها به تلاش برای کاهش هر چه بیشتر میزان اکثریت کارگرها در پارلمان بسنده کردند.
حزب کارگر با این حال در پایان شمارش آرا، بر اساس نتایج رسمی انتخابات موفق شد ۴۱۲ کرسی را در پارلمان از آن خود کند که دستاورد بسیار بزرگی برای این حزب چپ میانه به حساب میآید.
تصاحب این میزان کرسی از میان ۶۵۰ کرسی پارلمان که به نسبت سال ۲۰۱۹ دست کم بیش از دو برابر افزایش نشان میدهد، اکثریت قاطعی را نصیب حزب کارگر خواهد کرد.
بدین ترتیب، در حالی که تنها سرنوشت ۲ کرسی نامعلوم است، حزب محافظهکار با از دست دادن ۲۴۰ کرسی نسبت به انتخابات سال ۲۰۱۹، صاحب ۱۲۱ کرسی شد.
آغاز فصل تغییر و بازسازی ملی
کییر استارمر در نطق پیروزی خود که پس از قطعی شدن اکثریت پارلمانی حزب کارگر ایراد کرد، گفت: «گفتیم که هرج و مرج را تمام میکنیم، و تمام خواهیم کرد؛ گفتیم که ورق را برمیگردانیم، و برگرداندهایم. از امروز فصل جدیدی آغاز شده است؛ کار تغییر را شروع میکنیم، مأموریت بازسازی ملی را بر عهده میگیریم و شروع به بازسازی کشورمان میکنیم.»
ریشی سوناک که از پیش شکست حزبش در انتخابات را پذیرفته بود، پس از مشخص شدن نتایج اولیه اعلام کرد که در تماس با استارمر پیروزی حزب کارگر را به او تبریک گفته است.
وی در ادامه تصریح کرد: «امروز قدرت به شیوهای مسالمت آمیز و بر اساس نظم و قانون و همچنین با حسن نیت از سوی همه طرفها واگذار میشود. در این میان آموزهها و تاملات زیادی وجود دارد که باید از آن درس بگیریم؛ من مسئولیت شکست و از دست رفتن فرصت برای بسیاری از نامزدهای سخت کوش محافظه کار را می پذیرم... متاسفم.»
به رغم دستیابی به یک پیروزی قاطع و رضایتبخش، افکارسنجیها نشان می دهد که کییر استارمر و حزبش اشتیاق و ذوق چندانی نسبت به آن نشان نمیدهند.
رهبر حزب کارگر زمانی قدرت را در دست میگیرد که بریتانیا با مجموعهای از مشکلات و چالشهای دلهرهآور مواجه است.
بریتانیا با بالاترین میزان مالیات از زمان کمی پس از جنگ جهانی دوم روبرو است، بدهی خالص تقریباً با تولید اقتصادی سالانه برابری میکند، سطح زندگی کاهش یافته و خدمات عمومی به ویژه خدمات بهداشت عمومی مورد علاقه مردم که تحت تاثیر اعتصابات قرار گرفته، در آستانه فروپاشی است.
کییر استارمر پیشتر وعده داده بود که برخی برنامههای جاهطلبانهتر حزب کارگر، مانند تعهدات پیشرو در زمینه هزینههای سبز را با دید کاهشی مورد بازنگری قرار دهد؛ وی همچنین بر عدم افزایش مالیات برای طبقه کارگر تاکید کرده بود.
استارمر در بخش دیگری از نطق پیروزی خود گفت: «من به شما قول نمی دهم که کار آسانی در پیش داشته باشیم؛ ایجاد تغییر در کشور مانند زدن یک کلید نیست؛ کار بسیار است. باید صبور و مصمم بود و کار کرد؛ ما باید فوراً حرکت را آغاز کنیم.»
ظهور اصلاحات
بخش عمدهای از لطمههای سنگین به حمایت محافظهکاران توسط حزب دست راستی و عوامگرای «رفرم» بریتانیا، به رهبری نایجل فاراژ، قهرمان سابق برکسیت، وارد شد که کارزار مهار مهاجرت را رهبری میکرد.
استارمر وعده داده است که رویکرد جنجالی محافظه کاران در فرستادن پناهجویان به رواندا را کنار بگذارد؛ او اما به هر روی، با توجه به اینکه مهاجرت همواره یک مسئله کلیدی در انتخابات بریتانیا است، برای یافتن راه حلی به منظور جلوگیری از ورود دهها هزار پناهجو با قایقهای کوچک به کشورش از طریق کانال مانش تحت فشار قرار خواهد گرفت.
پیروزی حزب کارگر نشان داد بر خلاف فرانسه که حزب راست افراطی اجتماع ملی در انتخابات یکشنبه گذشته به دستاوردهای تاریخی دست یافت، مردم بریتانیا عموما به دنبال یک حزب چپمیانه برای ایجاد تغییر هستند.
استارمر قول داده است که روابط با اتحادیه اروپا را بهبود بخشد تا بخش عمدهای از مشکلات ایجاد شده در پی برکسیت را حل و فصل کند.
رهبر حزب کارگر و نخست وزیر آینده بریتانیا در حالی باید در این راه تلاش کند که سیاستمداران راست افراطی از اقبال خوبی در اروپا برخوردار شدهاند؛ این احتمال نیز وجود دارد که وی پس از انتخابات نوامبر آینده در ایالات متحده، مجبور به همکاری با دونالد ترامپ شود.
استارمر در حالی قول ایجاد تغییر در کشورش را داده که پیشتر متعهد شده است به حمایت بی چون و چرای لندن از اوکراین در جنگ علیه روسیه ادامه دهد. رویکرد رهبر حزب کارگر در بسیاری از مسائل خارجی، مشابه سیاستهای سوناک است.