بنی گانتز گفت که به نتانیاهو تا 8 ژوئن - سه هفته فرصت - فرصت میدهد تا طرحی را تهیه کند که هدف آن آزادی گروگانهایی ( اسرایی) است که شبهنظامیان تحت رهبری حماس در هفت اکتبر 2023 به غزه بردهاند و البته این طرح باید شامل مشخص کردن وضعیت سیاسی غزه پس از جنگ و پیشبرد عادیسازی رابطه با عربستان سعودی هم شود.
به گزارش جماران، بنی گانتز، یکی از اعضای میانهروی کابینه جنگ اسرائیل، روز شنبه اولتیماتومی را به بنیامین نتانیاهو ، نخستوزیر ارائه کرد و گفت اگر دولت به زودی برنامهای برای آینده جنگ غزه ارائه نکند، دولت را ترک خواهد کرد. در حالی که خروج گانتز دولت اضطراری رژیم اسرایل در زمان جنگ را سرنگون نمی کند، این اقدام ائتلاف شکننده ای را که به دولت راست افراطی نتانیاهو مشروعیت بین المللی بخشیده، ، بیشتر تحت فشار قرار می دهد و باعث می شود که نخست وزیر بیشتر به شرکای تندرو خود متکی شود.
رسانه آمریکایی نیویورک تایمز در گزارشی تفصیلی در این باره نوشت: گانتز در یک کنفرانس خبری تلویزیونی گفت: اگر راه تندروی را انتخاب کنید که ما را به ورطه نابودی می کشانند، مجبور خواهیم شد دولت را ترک کنیم. ما به مردم روی می آوریم و دولتی می سازیم که اعتماد مردم را جلب کند.
گانتز، که رهبری حزب وحدت ملی را بر عهده دارد، گفت که به نتانیاهو تا 8 ژوئن - سه هفته فرصت - فرصت میدهد تا طرحی را تهیه کند که هدف آن آزادی اسیرانی است که شبهنظامیان تحت رهبری حماس در هفت اکتبر 2023 به غزه بردهاند و البته این طرح باید شامل مشخص کردن وضعیت سیاسی غزه پس از جنگ، بازگرداندن آوارههای اسرائیلی به خانههای خود و پیشبرد عادیسازی رابطه با عربستان سعودی هم شود.
اولتیماتوم گانتز آخرین نشانه فشار بر نتانیاهو برای تدوین یک طرح پس از جنگ بود. نخستوزیر رژیم اسرائیل در چندهفته اخیر بیش از پیش از سوی نزدیکترین متحد اسرائیل یعنی ایالات متحده و از درون کابینه جنگی خود برای مشخص کردن استراتژی برای غزه پس از جنگ تحت فشار قرار گرفته است.
تنها چند روز قبل، یوآو گالانت، وزیر جنگ اسرائیل گفت که دولت در حال ترسیم یک مسیر خطرناک است و از نتانیاهو خواست فورا متعهد شود که دولت نظامی اسرائیل در غزه ایجاد نخواهد کرد.
بنیامین نتانیاهو در پاسخ به اولتیماتوم گانتز، او را متهم کرد که با طرح این مطالبه ها به حماس برای بقای در قدرت در غزه فرصت داده و خواهان شکست اسرائیل در این جنگ است. بی بی در سخنانی در این باره به طعنه گفت که گانتز به جای حماس، تصمیم می گیرد برای نخست وزیر اولتیماتوم تعیین کند.
همزمان ناامیدی داخلی به دلیل شکست نتانیاهو در تامین آزادی گروگان های باقی مانده در غزه در حال افزایش است. نیروهای اسرائیلی روز شنبه جسد یک مرد اسرائیلی را که از 7 اکتبر در غزه نگهداری می شد، پیدا کردند. این جسد چهارمین جسد در دو روز گذشته بود که نگرانی ها را در مورد سرنوشت تقریباً 128 اسیر که هنوز در غزه هستند افزایش داد.
همزمان با این بحث های سیاسی در داخل سرزمین های اشغالی، تحولات در میدان غزه ادامه دارد. ارتش اسرائیل اعلام کرد که نیروهای زمینی اسرائیل روز شنبه در حومه شرقی شهر رفح پیشروی کردند. حماس بامداد شنبه در بیانیهای اعلام کرد که مبارزانش به نیروهای اسرائیلی در شرق رفح و همچنین نزدیک گذرگاه مرزی رفح حمله کردهاند.
به گفته مقامات بهداشتی غزه، در حالی که جنگ وارد هشتمین ماه خود می شود، بیش از 35000 نفر در غزه جان خود را از دست داده اند. این در حالی است که ارتش اسرائیل پیشرفت کندی در دستیابی به اهداف اعلام شده دولت برای برچیدن حماس و آزادی گروگان ها داشته است.
مذاکرات بر سر آتش بس که منجر به آزادی تعدادی از اسیران می شود، با اختلاف اسرائیل و حماس بر سر شرایط آتش بس متوقف شده است. نیروهای اسرائیلی همچنین مجبور شده اند برای جنگ با بازگشت مجدد حماس به بخش هایی از شمال غزه بازگردند. همزمان در جبهه دیگر ، نیروهای اسرائیلی و حزبالله، همچنان به بمباران یکدیگر در آن سوی مرز ادامه میدهند. این روند باعث شده که ده ها هزار اسرائیلی ساکن این مناطق مرزی همچنان در وضعیت بی خانمانی و آوارگی قرار داشته باشند.
گانتز پس از 7 اکتبر به عنوان یک اقدام اضطراری در زمان جنگ به دولت اسرائیل پیوست. نتیجه این اقدام یک ائتلاف شکننده و متفرق بوده است.
تا حدودی، هم انتقادهای مطرح شده از سوی دو مقام اسرائیلی یعنی گالانت و گانتز منعکس کننده انتقادات مقامات ایالات متحده بود. آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، این هفته گفت که اسرائیل باید یک طرح مشخص برای حکومت پس از جنگ در غزه ارائه کند.
ایالات متحده به دنبال قدرت بخشیدن به تشکیلات خودگردان فلسطین، گروهی که کنترل بسیاری از کرانه باختری اشغالی را در دست دارد، برای اداره غزه است. اما نتانیاهو و متحدانش این ایده را رد کردهاند و پیشنهاد میکنند که فلسطینیهای غیروابسته به حماس یا تشکیلات خودگردان اداره ای منطقه را پس از جنگ به دست بگیرند.
دولت بایدن همچنین خواستار ایجاد یک کشور فلسطینی - که غزه بخشی جدایی ناپذیر آن خواهد بود- شده است ؛ پیشنهادی که پس از حمله حماس در 7 اکتبر، حمایت خود را در اسرائیل از دست داده است. روز شنبه، گانتز با تکرار سخنان تند و تیز نتانیاهو در مخالفت با تشکیل کشور مستقل فلسطین، قول داد که «به هیچ طرف، چه دوست و چه دشمن، اجازه ندهد کشور فلسطین را بر اسرائیل تحمیل کند.»
گانتز در ادامه سخنانش گفت تا زمانی که راه حلی دائمی پیدا نشود، غزه باید به طور موقت توسط یک اداره مدنی «آمریکایی-اروپایی-عربی-فلسطینی» با نظارت امنیتی اسرائیل اداره شود. گانتز عملا در این دیدگاه با نتانیاهو موافق است که تشکیلات خودگردان نباید هیچ نقشی در اداره نوار غزه داشته باشد.
دو مسئله کشف اجساد برخی اسرای اسرائیلی به علاوه احیای حماس در برخی نقاط نوار غزه و ادامه توان نظامی آن برای حمله، شکستهای استراتژی فعلی نتانیاهو را برجسته کرده است. به گفته مقامات اسرائیلی، حدود 124 نفر از بیش از 250 نفری که در 7 اکتبر اسیر گرفته شده بودند، هنوز در غزه هستند. چهار اسیر دیگر نیز سالهاست که از زمان حمله حماس در آنجا نگهداری میشوند. بر اساس آمار دولت اسرائیل، حداقل 35 گروگان باقی مانده مرده فرض می شوند.
با تشدید جنگ در غزه در نزدیکی شهر رفح در جنوب غزه، جریان کمک به غزه کاهش یافته است. کامیونهای مملو از کمکهای بشردوستانه این هفته از طریق یک اسکله موقت ساخته شده توسط ایالات متحده به سواحل غزه حرکت کردند. اما مقامات آمریکایی و گروههای امدادی تاکید کردند که کریدور دریایی جدید نمیتواند جایگزین گذرگاههای مرزی زمینی شود که کارآمدترین راه برای رساندن تدارکات به غیرنظامیان قلمرو است. مقامات سازمان ملل متحد روز جمعه اعلام کردند که طی 10 روز از آغاز تهاجم نظامی اسرائیل به شهر جنوبی رفح، تنها 310 کامیون کمک رسانی از طریق این گذرگاه ها وارد غزه شده است. این رقم بسیار کمتر از بیش از 500 مورد در روز است که سازمان های امدادی می گویند برای حفظ حداقل شرایط زندگی در غزه مورد نیاز است.
کارکنان سازمان های بشردوستانه بارها هشدار داده اند که در بحبوحه کمبود شدید کالاهای اساسی در میان غیرنظامیان که بسیاری از آنها چندین بار آواره شده اند، قحطی در راه است. به گفته آنروا، آژانس اصلی سازمان ملل برای فلسطینیان، از زمان آغاز حمله نظامی اسرائیل در 6 مه، بیش از 800 هزار فلسطینی مجبور به فرار از رفح شده اند.
اسرائیل همچنان حمله خود در رفح و اطراف آن را عملیات محدود علیه حماس توصیف می کند. اما تصاویر ماهواره ای اخیر تخریب گسترده ای را نشان می دهد و نشان می دهد که تهاجم قابل توجهی در حال انجام است. روز پنجشنبه، اسرائیل اعلام کرد که نیروهای بیشتری را به رفح می فرستد و این نشان می دهد که قصد دارد علیرغم نگرانی های بین المللی در مورد تهدید غیرنظامیان ناشی از تهاجم تمام عیار، به اعماق شهر رفح حمله کند.
اکنون، بسیاری از فلسطینیها به دنبال سرپناهی در مکانهایی مانند شهر مرکزی دیرالبلح و المواسی، منطقهای ساحلی در غرب خان یونس هستند. سازمان ملل و گروه های امدادی می گویند که هر دو این مناطق بیش از حد شلوغ و با شرایط وخیم روبرو هستند. بر اساس گزارش آنروا، حملات اسرائیل و دستورات جدید تخلیه نظامی در شمال، بیش از 160 هزار نفر را از مناطق مختلف اطراف شهر غزه آواره کرده است.
محمد اللحام و خانواده اش هفته گذشته از رفح گریختند و به خان یونس، زادگاه خود در غزه و شهری که توسط بمباران اسرائیل نیمه ویرانه شده بود، بازگشتند. آنها امیدوار بودند که دیگر مجبور به فرار نشوند.
اللحام، 41 ساله، یک لوله کش و پدر پنج فرزند، به نیویورک تایمز می گوید: وضعیت اینجا در شهر من غیرقابل تحمل است، اما حداقل بهتر از زندگی در یک چادر است. من بالاخره به خان یونس، زادگاهم برگشتم، جایی که مردم، مکان ها و خیابان های آن را می شناسم.