ارتش اوکراین میگوید روسیه استفاده «غیرقانونی» از ابزارهای کنترل شورش در جبههها را برای پاکسازی سنگرها افزایش داده است؛ این در حالی است که کنوانسیون بینالمللی سلاحهای شیمیایی که روسیه و اوکراین آن را امضا کردهاند، استفاده از عوامل کنترل شورش مانند گاز اشکآور در میدان نبرد را ممنوع کرده است.
به گزارش جماران به نقل از یورونیوز، نیروهای روسیه برای دور کردن پیاده نظام اوکراین از خطوط مقدم جبهه، به سمت سنگرهای آنها نارنجکهای گاز اشکآور پرتاب میکنند؛ اقدامی که سربازانی را که عمدتا به ماسک نیز مجهز نیستند، با وضعیت مرگباری روبرو می کند.
یکی از نیروهای اوکراینی در این باره به خبرگزاری رویترز میگوید: «چیزی مانند اسپری فلفل است و چشمان شما را اشک میاندازد. کشنده نیست، اما شما را آزار میدهد و از پا در میآورد. انجام وظایف پس از استنشاق این گاز بسیار دشوار است.»
ارتش اوکراین میگوید روسیه استفاده «غیرقانونی» از ابزارهای کنترل شورش در جبههها را برای پاکسازی سنگرها افزایش داده است؛ این در حالی است که کنوانسیون بینالمللی سلاحهای شیمیایی که روسیه و اوکراین آن را امضا کردهاند، استفاده از عوامل کنترل شورش مانند گاز اشکآور در میدان نبرد را ممنوع کرده است.
در جریان اعتراضات و شورشها در شهرها، غیرنظامیان معمولاً میتوانند در واکنش به گاز اشک آوری که شلیک شده، از آن منطقه فرا کنند اما سربازانی که در سنگرها بدون ماسک گاز گیر کردهاند، یا باید زیر آتش دشمن فرار کنند یا با خطر خفگی بر اثر گاز روبرو شوند.
به گفتۀ سرهنگ سرهی پاخوموف، سرپرست نیروهای دفاع اتمی، بیولوژیکی و شیمیایی ارتش اوکراین، از زمان تهاجم روسیه به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ میلادی، نیروهای روسیه دستکم ۱۴۰۰ بار از این نوع سلاحها استفاده کردهاند که حدود ۹۰۰ مورد استفاده نیز در شش ماه گذشته ثبت شده است.
او در مصاحبه با رویترز گفت که روسیه عمدتاً از نارنجکهای دستی K-51، VOH و RH-VO که مملو از گازهای «سیاس» و «سیان» یا دیگر گازها هستند، استفاده میکند.
ارتش اوکراین پیش از این نیز گزارش داده بود که نیروهای روسیه از گاز «کلروپیکرین» استفاده کردهاند که در جنگ جهانی اول به عنوان یک گاز سمی استفاده میشد.
مسکو ضمن رد این ادعاهای کییف، پیش از این اوکراینیها را به استفاده از سلاحهای شیمیایی متهم کرده بود؛ اتهامی که از سوی کییف رد شده است.
به گفتۀ سرهنگ سرهی پاخوموف، پانصد سرباز اوکراینی پس از قرار گرفتن در معرض مواد سمی در میدان نبرد، به کمک پزشکی نیاز پیدا کردند و دستکم یک سرباز نیز در اثر استنشاق گاز اشک آور جان خود را از دست داده است.
او افزود: «این کار علاوه بر تضعیف روحیه سربازان باعث میشود که فرد تواناییهای جسمی خود را از دست بدهد و نتواند ببیند، نفس بکشد و فعالیتش کاملا مختل شود. اگرچه آثار این گازها موقتی است، اما دقیقا همان لحظهای از این گازها استفاده میشود که دشمن قصد تصرف موقعیتی را دارد.»
ارتش اوکراین در حال توزیع ماسکهای ضد گاز همچنین برگزاری مانورهایی برای آماده کردن سربازان در مقابل چنین حملاتی است. با این وجود مربیان آموزش دهنده میگویند اگرچه ماسکهای گاز به محافظت از نیروها کمک میکنند اما قرار گرفتن طولانیمدت در معرض این گازها بر اثربخشی آنها تأثیر میگذارد.
نیروهای روسیه تاکنون ۱۸ درصد از خاک اوکراین را اشغال کردهاند و پس از ماهها درگیری مرگبار، هم اکنون به آرامی اما پیوسته در حال پیشروی در شرق اوکراین هستند.
دستکم ۱۳ کشته در اثر حمله روسیه به چرنیهیف اوکراین
حمله موشکی روسیه روز چهارشنبه ۱۷ آوریل به شهر چرنیهیف در شمال اوکراین دستکم ۱۳ کشته و بیش از ۶۰ زخمی در میان ساکنان آن برجای گذاشت.
ایهور کلیمنکو، وزیر کشور اوکراین اعلام کرد که حمله امروز، به چهار ساختمان چند طبقه و یک بیمارستان، یک مرکز آموزشی و دهها خودروی شخصی آسیب رسانده است.
به گفته مقامات منطقه، روسیه این حمله را با سه موشک کروز اسکندر انجام داده و ویدئوهای منتشر شده در رسانههای اجتماعی، شعلههای آتش و ستونهای دود سیاه را نشان میدهد که بر فراز این شهر تاریخی که در حدود ۱۵۰ کیلومتری کییف قرار دارد، بلند شده است.
به گفته الکساندر لوماکو، سرپرست شهرداری چرنیهیف، سه انفجار در بخش شلوغی از شهر درست بعد از ساعت ۹ صبح به وقت محلی روی داده و یک ساختمان چند طبقه ویران شده است.
او افزود: «متاسفانه روسیه همچنان به فعالیتهای تروریستی علیه غیرنظامیان و زیرساختهای غیرنظامی ادامه میدهد؛ موضوعی که بار دیگر در چرنیهیف تأیید شد.»
همزمان با تشدید حملات روسیه به شهرهای اوکراین که به شدت از کمبود امکانات دفاعی رنج میبرند، مقامات ارشد این کشور درخواستهای خود را از جامعه بینالملل برای حمایت از این کشور تشدید کردند و از آنها خواستند که مانع از ایجاد ویرانیهای بیشتر شوند.
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین نیز ساعاتی پس از حمله، خواستار عزم و حمایت متحدان اوکراین شد. او گفت: «اگر اوکراین تجهیزات دفاع هوایی کافی دریافت میکرد و عزم جهان برای مقابله با ترور روسیه کافی بود، این اتفاق نمیافتاد.»
اوکراین با کمبود مهمات مواجه است زیرا بودجه حیاتی مورد نیاز آن، ماههاست در ایالات متحده توسط جمهوریخواهان کنگره مسدود شده و اتحادیه اروپا نیز در تحویل به موقع مهمات ناکام بوده است.