بسیاری از خانوادههای اسیران تاکنون از محکوم کردن علنی نتانیاهو خودداری کرده بودند تا از دشمنی با رهبری و تبدیل وضعیت اسفبار اسیران به یک موضوع سیاسی اجتناب کنند. اما با افزایش خشم آنها، برخی اکنون می خواهند مسیر خود را تغییر دهند. برهمین اساس آنها نقش مهمی در اعتراض ضد دولتی روز یکشنبه داشتند.
به گزارش جماران، اوضاع بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم اسرائیل در داخل هر روز وخیم تر می شود و همزمان بسیاری از دوستان اسرائیل در سطح بین المللی هم برکناری او را یکی از گزینه های مطلوب در مسیر پیش رو می دانند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی در این باره می نویسد: ده ها هزار اسرائیلی روز یکشنبه در مرکز بیت المقدس در بزرگترین تظاهرات ضد دولتی از زمان آغاز جنگ غزه در ماه اکتبر، تجمع کردند. معترضان از دولت نتانیاهو خواستند تا به توافق آتش بس برای آزادی ده ها گروگان ( اسیر) در غزه که در اختیار حماس هستند دست یابد و انتخابات زودهنگام برگزار کند.
جامعه اسرائیل بلافاصله پس از 7 اکتبر به طور گسترده متحد شد. اما نزدیک به شش ماه درگیری اختلافات را بر سر رهبری نخست وزیر بنیامین نتانیاهو احیا کرده است، اگرچه افکار عمومی اسرائیل عمدتاً طرفدار جنگ است.
نتانیاهو قول داده است که حماس را نابود کند و همه گروگان ها را به خانه بازگرداند، اما این اهداف دست نیافتنی بوده است. در حالی که حماس متحمل خسارات سنگینی شده است، اما ساختار و بدنه آن دست نخورده باقی مانده است.
تقریباً نیمی از اسیران در غزه در جریان آتشبس هفتگی در ماه نوامبر آزاد شدند. اما تلاشهای میانجیگران بینالمللی برای بازگرداندن اسیران باقیمانده به خانه ناکام ماند. گفتگوها روز یکشنبه بدون هیچ نشانه ای مبنی بر اینکه پیشرفتی قریب الوقوع است، از سر گرفته شد.
خانوادههای اسیران بر این باورند که زمان رو به اتمام است و اکنون آنها در مورد نارضایتی خود از نتانیاهو با صدای بلندتری صحبت میکنند.
بواز آتزیلی که پسر عموی او و همسرش در 7 اکتبر به اسارت گرفته شدند، گفت: ما معتقدیم که هیچ اسیری با این دولت برنخواهد گشت، زیرا آنها مشغول مانع تراشی در مذاکرات برای آزادی اسیران هستند. نتانیاهو فقط در راستای منافع شخصی خود کار می کند.
معترضان گلایه های زیادی دارند
معترضان نتانیاهو را مسئول شکست های 7 اکتبر می دانند و می گویند که اختلافات عمیق سیاسی بر سر تلاش برای بازنگری قضایی او در سال گذشته، اسرائیل را پیش از حمله تضعیف کرد. برخی او را به آسیب رساندن به روابط با ایالات متحده، مهمترین متحد اسرائیل متهم می کنند.
نتانیاهو همچنین با انبوهی از اتهامات فساد روبرو است که به آرامی او را به سمت دادگاه پیش می برد. منتقدان می گویند که تصمیمات او بر بقای سیاسی خود به جای منافع ملی متمرکز است. نظرسنجی ها نشان می دهد که اگر انتخابات امروز برگزار شود، نتانیاهو و ائتلاف او به مراتب از رقبای خود عقب هستند. نتانیاهو تا بهار 2026 با انتخابات روبرو نخواهد شد، مگر اینکه ائتلاف حکومتی او زودتر از هم پاشیده شود.
بسیاری از خانوادههای اسیران تاکنون از محکوم کردن علنی نتانیاهو خودداری کرده بودند تا از دشمنی با رهبری و تبدیل وضعیت اسفبار اسیران به یک موضوع سیاسی اجتناب کنند. اما با افزایش خشم آنها، برخی اکنون می خواهند مسیر خود را تغییر دهند. برهمین اساس آنها نقش مهمی در اعتراض ضد دولتی روز یکشنبه داشتند.
جمعیت روز یکشنبه تا بلوکهای اطراف کنست یا ساختمان پارلمان کشیده شد و سازماندهندگان قول دادند که تظاهرات را برای چند روز ادامه دهند. آنها از دولت خواستند که انتخابات جدید را تقریبا دو سال زودتر از موعد مقرر برگزار کند. هزاران نفر نیز روز یکشنبه در تل آویو تظاهرات کردند، جایی که تظاهرات بزرگی در شب قبل از آن هم برگزار شده بود.
نتانیاهو قبل از انجام عمل جراحی فتق در اواخر روز یکشنبه در یک سخنرانی تلویزیونی گفت که درد خانواده ها را درک می کند. اما او گفت که برگزاری انتخابات جدید - در آنچه او به عنوان یک لحظه قبل از پیروزی توصیف کرد - اسرائیل را به مدت شش تا هشت ماه فلج می کند و مذاکرات مربوط به اسیران را متوقف می کند. در حال حاضر، به نظر می رسد که ائتلاف حکومتی نتانیاهو همچنان دست نخورده باقی مانده است.
برخی از خانواده های اسیران پذیرفته اند که اکنون زمان انتخابات نیست. یکی از آنها می گوید: من فکر نمی کنم که تغییر نخست وزیر در حال حاضر چیزی باشد که باعث پیشرفت و بازگشت پسرم به خانه شود.
نتانیاهو در سخنرانی یکشنبه خود همچنین قول خود را برای حمله زمینی نظامی به رفح، شهر جنوبی غزه، که در آن بیش از نیمی از جمعیت 2.3 میلیونی این منطقه اکنون پس از فرار از جنگ در آن پناه گرفته است، تکرار کرد. او گفت: «بدون رفتن به رفح، هیچ پیروزی وجود ندارد.» وی افزود که فشار ایالات متحده او را منصرف نمی کند. ارتش اسرائیل می گوید گردان های حماس در این منطقه باقی مانده اند.
همزمان با اعتراض اسرائیلی ها گروهی از نیروهای ذخیره و افسران بازنشسته در یک محله ارتدوکس تظاهرات کردند. مردان افراطی ارتدوکس برای نسلها معافیتهایی از خدمت سربازی دریافت کردهاند که برای اکثر مردان و زنان یهودی اجباری است. نارضایتی نسبت به این تبعیض در طول جنگ عمیق تر شده است. به دولت نتانیاهو دستور داده شده تا طرح جدیدی برای پیش نویس قانون عادلانه تر تا روز دوشنبه ارائه کند. نتانیاهو، که به شدت به حمایت احزاب افراطی ارتدوکس متکی است، هفته گذشته درخواست تمدید زمان آن را کرد. منابع اسرائیلی می گویند که اگر تعداد زیادی از مردان افراطی ارتدوکس به خدمت در ارتش اسرائیل ادامه ندهند، ممکن است خسارت اقتصادی به بار بیاید.
در میدان جنگ، نیروهای اسرائیلی نزدیک به دو هفته است که به بیمارستان شفا، بزرگترین بیمارستان غزه حمله کرده و می گویند که تعداد زیادی از نیروهای نظامی از جمله اعضای ارشد حماس را کشته اند. وزارت بهداشت غزه گفت که بیش از 100 بیمار بدون آب آشامیدنی و با زخمهای عفونی در این بیمارستان باقی ماندهاند، در حالی که پزشکان از کیسههای پلاستیکی به عنوان دستکش استفاده میکنند.
سازمان ملل متحد و نهادهای بین المللی دیگر هشدار می دهند که قحطی ممکن است در شمال غزه ویران شده رخ دهد. مقامات نهادهای بشردوستانه می گویند تحویل غذا از طریق دریا و هوا کافی نیست و اسرائیل باید کمک های بسیار بیشتری را از طریق جاده و مسیر زمینی به داخل غزه برساند . مصر گفته است که هزاران کامیون در مرز منتظر هستند. اسرائیل مدعی است که هیچ محدودیتی برای ارسال کمک های بشردوستانه قائل نیست. این سازمان ملل متحد و سایر آژانس های بین المللی را به دلیل عدم توزیع کمک های بیشتر مقصر دانسته است.
وزارت بهداشت غزه روز یکشنبه اعلام کرد که از آغاز جنگ حداقل 32782 فلسطینی کشته شده اند. این وزارتخانه تفاوتی بین غیرنظامیان و نیروهای حماس قائل نیست اما گفته است که زنان و کودکان حدود دو سوم کشته شدگان را تشکیل می دهند. اسرائیل میگوید بیش از یک سوم کشتهشدگان شبهنظامی هستند، اگرچه مدرکی ارائه نکرده است و حماس را مسئول تلفات غیرنظامیان میداند زیرا ادعا می کند که نیروهای این گروه در مناطق مسکونی فعالیت میکند.