یک شهروند 20 ساله امارات پذیرفت با ما صحبت کند به شرطی که نام کامل او افشا نشود. او از احساس دوگانه ای سخن می گوید که به آن دچار شده است: من از یک زندگی راحت در میان آسمان خراش های درخشان و کافی شاپ های خاص لذت می برم، در حالی که تصاویر مرگ و ویرانی از غزه پخش می شود.

به گزارش جماران، نیویورک تایمز در گزارشی درباره رابطه امارات متحده عربی با رژیم اسرائیل در میانه جنگ در غزه می نویسد:  تنها چند سال پیش، بسیاری از شهروندان امارات متحده عربی مایل بودند به گرمی در مورد روابط نوپای کشورشان با اسرائیل صحبت کنند. اسرائیل به تازگی روابط خود را با امارات از طریق توافقی با میانجیگری ایالات متحده برقرار کرده بود. گروه‌های تجاری به وجود آمدند تا سرمایه‌گذاری‌های بین دو طرف را هدایت کنند. دو زن اماراتی و اسرائیلی در حالی که دست در دست هم در بالای یک آسمان خراش در دبی ایستاده بودند، عکس گرفتند. مقامات آمریکایی، اماراتی و اسرائیلی پیش بینی کردند که توافق آنها به نام توافق ابراهیم، صلح را در سراسر خاورمیانه گسترش خواهد داد.

اما اکنون که بمباران مداوم غزه توسط اسرائیل در چندماه اخیر خشم را در منطقه برانگیخته است، یافتن طرفداران اماراتی این توافق بسیار دشوار است. یک تاجر اماراتی که زمانی روابط اقتصادی میان دو دولت را تبلیغ کرده بود، گفت که از شورای بازرگانی اماراتی و اسرائیلی خارج شده و هیچ چیز دیگری برای گفتن ندارد. برخی از اماراتی‌ها، اگرچه از این توافق ناامید شده‌اند، اما با استناد به سابقه دولت مستبد خود در دستگیری منتقدان، می گویند که از صحبت علنی می‌ترسند.

معاون رئیس پلیس دبی، یکی از چهره‌هایی که به صورت آنلاین با ما صحبت کرد می گوید که اعراب «واقعاً خواهان صلح بودند» و اسرائیل «اثبات کرده است که نیاتش شیطانی است.»

تحلیلگران می گویند که به احتمال زیاد نه امارات و نه اسرائیل از توافق خارج نخواهند شد. تداوم این رابطه یک راه نجات دیپلماتیک برای اسرائیل باقی می ماند، در حالی که روابطش با سایر کشورهای عربی به هم می خورد و میلیاردها دلار تجارت و روابط عمومی مثبت در کشورهای غربی برای امارات به ارمغان آورده است.

محمد بهارون، رئیس مرکز تحقیقاتی دبی می گوید که مسیر کنونی جنگ در غزه،  برای توافقنامه ها یا امنیت خاورمیانه، پدیده امیدوارکننده ای نیست. او می گوید: «این یک مشارکت است و اگر یکی از شرکا حقوق خود را پرداخت نکند، دیگر نمی توان آن را مشارکت خواند.»

خشم نسبت به اسرائیل و متحد اصلی آن، ایالات متحده در جهان عرب به دلیل بمباران و تهاجم اسرائیل به غزه که منجر به کشته شدن بیش از 30000 فلسطینی شده و دو میلیون نفر دیگر را در معرض آوارگی گسترده و   خطر گرسنگی و فروپاشی سیستم پزشکی قرار داده، افزایش یافته است.

برای تعداد انگشت شماری از رهبران عرب که روابط خود را با اسرائیل حفظ می کنند، جنگ آنها را وادار به تجدید نظر در این رابطه کرده است. اردن در ماه نوامبر سفیر خود را فراخواند. مقامات مصری هشدار داده‌اند که هرگونه اقدامی که باعث سرریز مردم غزه‌ به مصر شود، می‌تواند به طور بالقوه یک معاهده چند دهه را به خطر بیندازد. سفرای اسرائیل در بحرین، مراکش و مصر از زمان آغاز جنگ در 7 اکتبر، عمدتاً در تل آویو باقی مانده اند.

سردی دیپلماتیک رابطه سایر کشورهای عربی با اسرائیل، کنسولگری اسرائیل در امارات را به عنوان تنها نمایندگی دیپلماتیک کاملاً فعال آن در جهان عرب تبدیل کرده است. چندین شرکت هواپیمایی دولتی نیز پروازهای خود را به حالت تعلیق درآوردند و امارات را به عنوان تنها کشوری در خاورمیانه باقی گذاشتند که مردم می توانند مستقیماً از طریق آن به سرزمین های اشغالی پرواز کنند. علیرغم فشارها، مقامات اماراتی می گویند که قصدی برای قطع روابط ندارند.

دولت امارات در بیانیه ای کتبی در پاسخ به نیویورک تایمز تاکید کرد که چگونه مقامات اماراتی از روابط خود با اسرائیل برای تسهیل ورود کمک های بشردوستانه به غزه و همچنین درمان زخمی های غزه که به امارات منتقل شده اند، استفاده کرده است : «امارات متحده عربی معتقد است که ارتباطات دیپلماتیک و سیاسی در مواقع دشواری مانند آنچه که شاهد آن هستیم، مهم است.»

در اواخر فوریه، وزیر اقتصاد رژیم اسرائیل، اولین وزیر اسرائیلی بود که از 7 اکتبر به بعد، با شرکت در گردهمایی سازمان تجارت جهانی، از امارات دیدن کرد. او در مصاحبه ای گفت که پس از دیدار با مقامات اماراتی به رابطه دو جانبه بسیار خوشبین است. او گفت: «در حالی که جنگ هنوز در جریان است، کمی حساسیت وجود دارد، اما دو دولت «منافع همسویی دارند و توافق‌نامه ابراهیم برای همه ما بسیار استراتژیک است.»

یکی از بنیان‌گذاران اسرائیلی منطقه فناوری، گروهی که کارآفرینان و سرمایه‌گذاران فناوری اماراتی و اسرائیلی را به هم متصل می‌کند، می گوید: «مرحله عاشقانه توافق‌نامه آبراهام به نوعی محو شد.  ما وارد مرحله واقع بینانه درک این موضوع شدیم که همه چیز در مسیر اجرا آسان نخواهد بود.»

این توافقنامه که در سال 2020 اعلام شد، نوید بزرگی برای رژیم اسرائیل به‌عنوان گامی بزرگ به سوی ادغام بیشتر در خاورمیانه بود، جایی که کشورهای عربی مدت‌ها اسرائیل را به خاطر رفتارش با فلسطینی‌ها و کنترل غزه و کرانه باختری منزوی کرده بودند.

در حالی که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل و رئیس جمهور وقت دونالد  ترامپ از این توافق به عنوان یک نقطه عطف استقبال کردند، شیخ محمد بن زاید آل نهیان، رئیس امارات تلاش کرد هیجان های موجود را کنترل کند و در سخنانی  تاکید کرد که آقای نتانیاهو و آقای ترامپ به توافقی دست یافته‌اند تا «الحاق بیشتر سرزمین‌های فلسطینی توسط اسرائیل متوقف شود.»

طی سه سال پس از حصول این توافق، صدها هزار گردشگر اسرائیلی به امارات سرازیر شدند و در سال 2022، این کشور 2.5 میلیارد دلار تجارت با اسرائیل را گزارش کرد. تعداد انگشت شماری رستوران اسرائیلی در دبی افتتاح شد. یک  کافه به اسم بی بی، به نام مستعار آقای نتانیاهو در دبی افتتاح شد.

اما به زودی شکاف‌هایی در میان اماراتی‌های درباره رابطه با اسرائیل پدید آمد، زیرا شاهد گسترش شهرک‌های یهودی در کرانه باختری و تشکیل راست‌گراترین دولت در تاریخ رژیم اسرائیل بودند.

برنامه های متعدد نتانیاهو برای بازدید از امارات هرگز محقق نشد. این توافقنامه شامل کشورهایی مانند عمان یا قطر نشد.  در حالی که مقامات سعودی مذاکراتی را با مقامات آمریکایی برای به رسمیت شناختن احتمالی اسرائیل دنبال کرده‌اند، آنها علاقه‌ای به پیوستن به این توافقنامه ندارند و خواستار امتیازات سنگین برای موافقت با آن هستند.

در کنفرانسی در ماه سپتامبر، انور قرقاش، یک مقام ارشد اماراتی، گفت که روابط با اسرائیل در حال گذراندن دوران سختی است.

تنش ها از زمان آغاز جنگ تنها بدتر شده است. ضاحی خلفان، معاون رئیس پلیس دبی، با انتشار انتقاد شدید از اسرائیل در شبکه های اجتماعی گفت که رهبران اسرائیل «لایق احترام نیستند». او در ژانویه در شبکه ایکس نوشت: «امیدوارم همه رهبران عرب در موضوع برخورد با اسرائیل تجدید نظر کنند.»

چندین اماراتی از مصاحبه در مورد جنگ غزه یا روابط امارات با اسرائیل خودداری کردند. یک شهروند 20 ساله امارات پذیرفت با ما صحبت کند به شرطی که نام کامل او افشا نشود. او از احساس دوگانه ای سخن می گوید که به آن دچار شده است:  من از یک زندگی راحت در میان آسمان خراش های درخشان و کافی شاپ های خاص لذت می برم،  در حالی که تصاویر مرگ و ویرانی از غزه پخش می شود.

سالم می گوید  او و بسیاری از اماراتی ها به گونه ای تربیت شده بودند که فلسطینی ها را برادرانی می دانند که باید از آنها محافظت کنند. او گفت که اکنون بر این باور است که توافقنامه ابراهیم تلاشی برای جلب لطف متحدان غربی امارات بود: احساس می کنم ارزش های کشورم قابل فروش در یک مزایده هستند.

به گفته مؤسسه واشنگتن برای سیاست خاور نزدیک، یک سازمان تحقیقاتی عموماً طرفدار اسرائیل، دیدگاه امارات نسبت به این توافق پیش از جنگ هم منفی  شده بود. تا نوامبر 2022، 71 درصد از افرادی که در امارات مورد نظرسنجی قرار گرفتند، گفتند که این توافق‌نامه‌ها تأثیر «منفی» بر منطقه آن‌ها داشته است.

در چندماه اخیر،  مقامات اماراتی با تمرکز بر کمک به غزه، شعارهای تند نسبت به اسرائیل، دعوت به  آتش‌بس و تاکید بر ایجاد کشور فلسطینی به جنگ پاسخ داده‌اند.

قوی ترین اظهارات یک مقام اماراتی تا به امروز از سوی نماینده این کشور در سازمان ملل، در شهادت اخیر در دیوان بین المللی دادگستری بیان شد. او «حملات بی‌رویه اسرائیل به نوار غزه» را محکوم و استدلال کرد که اشغال کرانه باختری توسط اسرائیل غیرقانونی است و خواستار برخورد با این رویه شد.  او همچنین در کنفرانسی در دوبی در ماه گذشته گفت که دولت امارات مایل به تامین بودجه بازسازی غزه بدون اینکه مسیر تشکیل کشور مستقل فلسطینی مشخص باشد، نیست.  محمد دحلان، یک تبعیدی با نفوذ فلسطینی و مشاور نزدیک به رئیس  امارات، در مصاحبه ای گفت که حاکمان کشورهای عربی از دست نتانیاهو خشمگین شده اند.

قبل از جنگ، نتانیاهو و مقامات دولت بایدن چشم خود را به اتفاقی بسیار بزرگ تر دوخته بودند: معامله اسرائیل با عربستان سعودی.

کارشناسان معتقدند که چشم انداز این معامله اکنون بسیار  دور از دسترس به نظر می رسد.

هشام الغنام، یک چهره دانشگاهی سعودی، ماه گذشته در یک مجله سعودی نوشت: «اسرائیل برای هرکسی که با آن در تعامل است به یک بار اخلاقی تبدیل شده است. اعراب به این نتیجه گیری نزدیک تر شده اند که اگرچه صلح با اسرائیل هنوز قابل تصور است، اما دیگر مطلوب نیست.

در جریان دیدار وزیر اقتصاد اسرائیل از امارات،  تصویری از وزیر اسرائیل و وزیر بازرگانی عربستان سعودی در حال تبادل کارت ویزیت در یک رویداد در شبکه های اجتماعی دست به دست شد. دولت عربستان سعودی فوراً عمدی بودن این دیدار را تکذیب کرد. دولت در بیانیه ای اعلام کرد: «یک فرد ناشناس برای سلام و احوالپرسی به وزیر مراجعه کرد و بعداً خود را وزیر اقتصاد دولت اشغالگر اسرائیل معرفی کرد.»

وزیر اقتصاد اسرائیل در پاسخ به سوالی درباره واکنش عربستان سعودی گفت: ما دوست داریم با همه کشورهای صلح طلب منطقه همکاری کنیم.

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.