احتمالا اولویتهای سودانی در حالی که همچنان از فلسطینیها حمایت قوی میکند و به دنبال کمک به نیازهای عملی مانند کمکهای بشردوستانه به مردم غزه است در وهله اول حفظ روابط بدون چالش با ایالات متحده تا حد امکان است.
به گزارش جماران؛ عملیات 7 اکتبر حماس علیه رژیم اشغالگر و درگیریهای در حال گسترش، گروههای همسو با مقاومت اسلامی را وادار به شکستن آتش بس یکجانبه با نیروهای آمریکایی در عراق و سوریه کرد که نزدیک به یک سال ادامه داشت. این گروهها دو ماه قبل از روی کار آمدن دولت محمد شیاع السودانی در بغداد در نوامبر 2022، شروع به رعایت این آتش بس کردند. نمایندگان آنها هم در پارلمان و هم در کابینه حضور دارند. اما در 8 اکتبر، عصائب اهل الحق، حرکت النجبا، کتائب حزب الله و سازمان بدر متعهد شدند که در صورت مداخله مستقیم ایالات متحده در جنگ از رژیم صیهونیستی، به داراییها و زیرساختهای ایالات متحده در سراسر منطقه ضربه بزنند.
طی دو هفته گذشته، گروههای مقاومت اسلامی عراق، اعلام کردهاند که حملات پهپادی و موشکی به پایگاههایی که نیروهای آمریکایی در آن مستقر هستند، از جمله عینالاسد در الانبار و حریر در اربیل را بر عهده گرفتهاند. اما به نظر میرسد که این گروهها به جای تاسیسات اصلی، اطراف پایگاهها را هدف قرار میدهند تا خطر گسترش منطقهای جنگ را به ایالات متحده هشدار دهند.
با این وجود، ایالات متحده پرسنل غیرضروری را از سفارت خود در بغداد خارج کرده و کارکنان کنسولگری خود در اربیل را کاهش داده است. این کشور چندین بار به دولت عراق گفته است که حملات باید متوقف شود.
دولت سودانی اما در یک سال گذشته به دنبال بهبود روابط با ایالات متحده است، در وضعیت نامطمئنی قرار دارد و تا حد زیادی به حمایت سیاسی گروههای شیعی متکی است. برخلاف مصطفی الکاظمی، سلف سودانی که بیشتر متمایل به غرب بود، سودانی برای رسیدگی به این نگرانیها سخت کار کرده است. اما بحران غزه برخی از سیاستهای دولت عراق را متحول کرد. امروز نخبگان و افکار عمومی عراق به شدت پشت فلسطینیها هستند و برخی از جناحهای سیاسی ناامیدی عمیق خود را از شرکای غربی اسرائیل به وضوح نشان دادهاند. به عنوان مثال، دولت تحت فشار جنبش صدر، (بزرگترین حزب شیعه عراق در خارج از دولت و پارلمان) قرار گرفته است، که از قانونگذاران خواسته است تا اقدامی را تصویب کنند که خواستار خروج 2000 نیروی آمریکایی مستقر در خاک عراق باشد.
دولت سودانی و حامیان وی به صراحت اعلام کردهاند که چنین طرحی مطرح نخواهد شد، اما آنها در حمایت خود از آرمان فلسطین کاملا قاطعانه عمل کردهاند اما سخنرانی سودانی در اجلاس سران کشورهای عربی در 21 اکتبر در قاهره یکی از قویترین سخنرانیها در محکومیت اقدامات اسرائیل در غزه بود.
احتمالا اولویتهای سودانی در حالی که همچنان از فلسطینیها حمایت قوی میکند و به دنبال کمک به نیازهای عملی مانند کمکهای بشردوستانه به مردم غزه است در وهله اول حفظ روابط بدون چالش با ایالات متحده تا حد امکان است.
اما بی شک اگر تهاجم زمینی اسرائیل به غزه با گشودن جبهه دیگری در مرز با لبنان ادامه یابد، احتمالا شاهد تشدید حملات گروههای عراقی به داراییهای ایالات متحده در عراق و سوریه خواهیم بود. همچنین گروههایی با تخصص ویژه نیز ممکن است برای حمایت لجستیکی از حزب الله به لبنان سفر کنند.