اسرائیل تنها ساختار سیاسی در جهان است که هیچ علاقهای برای تعریف مرزهای خود ندارد و با ادامه روند شهرکسازی خود به مرور زمان و به صورت تدریجی به گسترش ارضی ادامه میدهد.
به گزارش جماران؛ با طولانی شدن روند جنگ غزه ابعاد و پیامدهای منطقهای و بینالمللی این جنگ روز به روز گستردهتر میشود و زوایای بیشتری از پیامدهای این جنگ نمایان میشود.
عملیات حماس بر علیه اهداف رژیم صیهونیستی برای اولین بار ضربه بسیار سنگینی را به پیکره حاکمیت رژیم اسرائیل وارد ساخت.
در قرن 21 هیچ تهاجم مستقیم زمینی به سمت اراضی اشغالی صورت نگرفته بود و این عملیات عاملی شد تا اسرائیل بر اساس آن و تهدید علیه موجودیت خود با سختترین و وحشیانه ترین عملیاتها بر علیه مواضع حماس و مردم غزه واکنش نشان دهد.
اما بمباران غزه به بهانه خارج کردن حماس از این منطقه بهانه ماشین جنگی اسرائیل است. به نظر میرسد رژیم صیهونیستی قصد دارد غزه را از نیروی انسانی پاکسازی کند و یک زمین خالی از سکنه را برای ادامه اشغالگری خود به دست آورد. ماهیت تاریخی ساختار رژیم صیهونیستی خود گواه این سناریو است. اسرائیل از زمان تاسیس خود تا امروز با اشغال روزافزون سرزمینهای مردم فلسطین و ادامه روند شهرکسازیهای خود، هیچ خط مرزی برای خود تعریف نکرده است.
اسرائیل تنها ساختار سیاسی در جهان است که هیچ علاقهای برای تعریف مرزهای خود ندارد و با ادامه روند شهرکسازی خود به مرور زمان و به صورت تدریجی به گسترش ارضی ادامه میدهد.
به عقیده بسیاری از تحلیلگران رفتار رژیم صیهونیستی را میتوان در دو سناریو بررسی کرد. مورد اول نابود کردن غزه و تمام زیرساختهای آن و تحمیل تلفات بسیار بالا به مردم غزه برای کوچ اجباری ساکنان غزه است که به نظر میرسد با ادامه مقاومت مردم غزه و حرکت آنها به سمت بخشهای دیگر شهر، رژیم صیهونیستی در رسیدن به این هدف با مشکل و مانع مواجه باشد. چرا که به هر میزان که جامعه جهانی در مقابل چشمان خود بر جنایات رژیم صیهونیستی صحه گذارد اما با واکنش جنبشهای اجتماعی معترضِ ضد جنگ در سرتاسر جهان، نمیتوان حقیقت رفتار ضد بشری اسرائیل را نادیده گرفت.
در مورد دوم به نظر میرسد رژیم صیهونیستی قصد دارد تا میتواند تمامی زیرساختها و شبکههای حماس را نابود و با بمباران شدید غزه جامعه جهانی و کشورهای عرب منطقه را مجبور سازد تا برای خروج حماس از غزه رایزنیهای خود را انجام دهند و سپس با انتقال بخشی از ساختار تشکیلات خودگردان فلسطین به غزه یک دولت نزدیک به خود را در غزه به روی کار آورد.
در پشت پرده
شماری از کشورهای جهان به ویژه کشورهای مسلمان منطقه از عملیات حماس حمایت نکردند اما همگی در مقابل واکنشهای رژیم صیهونیستی و جنایات ضد بشری این رژیم که در حال تبدیل شدن به یک نسل کشی در مقابل چشمان جهان است، در حال واکنش نشان دادن هستند.
در حالی که بمبهای آمریکایی از انبار تسلیحات ایالات متحده در کشورهای عربی به ویژه امارات متحده عربی حاشیه خلیج فارس بارگیری و به اسرائیل برای بمباران غزه منتقل میشوند این کشورها با محکوم کردن رژیم صیهونیستی بی اثر بودن رفتار و بی اهمیت بودن جایگاه خود را در سیاستهای ایلات متحده به خوبی درک کردند.
به نظر میرسد برعکس دوران جنگ سرد، امروز این کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس هستند که بیشتر به غرب وابسطه شده و حتی برخی از دلایل گسترش روابط این کشورها با چین نیز کاهش وابستگی خود به غرب به ویژه ایالات متحده آمریکا است.
امروز دیگر کشورهای عربی علاقهای به تحریم نفتی غرب و متحدان رژیم صیهونیستی ندارند و شاید به حدی در زیر چتر حمایتی و امنیتی ایالات متحده فرو رفتهاند که دیگر در برخی از مسائل حتی اگر خط قرمز آنها باشد نیز نمیتوانند ایفای نقش کنند.
نقش ترکیه در رابطه اسرائیل و آذربایجان
اما در این میان ترکیه نیز واکنشهای جدی و موضع گیریهای تندتری نسبت به کشورهای عرب منطقه به جنایات رژیم صیهونیستی نشان داده است. اردوغان علاقه دارد به عنوان رییس جمهوری کشوری که رهبری سیاسی مسلمانان را در عرصه بینالملل برعهده دارد، ایفای نقش کند.
امروز که کشورهای عربی حوزه خلیج فارس نقشی منفعل در جنگ و بحران غزه ایفا میکنند، ترکیه تمایل دارد با چرخش به سمت جهان اسلام جایگاه خود را به عنوان یکی از رهبران اثرگذار در کشورهای اسلامی تحکیم کند.
علاوه بر این جامعه مسلمان ترکیه به شدت به اقدامات رژیم صیهونیستی واکنش نشان داده و اعتراضات بسیاری علیه اسرائیل در خاک ترکیه انجام شد. متعاقب آن اردوغان نیز باید همراه با جریان و ذائقه جامعه خود پیش رود تا از حمایت حزبی و سیاسی در جامعه برخوردار باشد.
اما در روی دیگر این وقایع رابطه جمهوری آذربایجان و رژیم اسرائیل نیز دچار سردی خواهد شد. جمهوری آذربایجان که در سالهای اخیر برای پیروزی بر ارمنستان و حضور در قره باغ به شکل وسیعی به رژیم صیهونیستی وابسته است، با بروز چالش و سردی روابط میان ترکیه و رژیم صیهونیستی مجبور است روابط خود را با اسرائیل کاهش دهد چراکه در غیر این صورت از حمایتهای چند جانبه ترکیه برخوردار نخواهد شد.
روی دیگر ابعاد بحران غزه، به تلاشهای رژیم صیهونیستی ورود ایالات متحده به جنگ غزه باز میگردد. ایالات متحده علاقه وافری به ورود به بحران غزه در صورت وقوع جنگ ندارد. اما به نظر میرسد اسرائیل تمایل دارد با منطقهای کردن این جنگ پای قدرتهای فرا منطقهای را به بحران غزه باز کند.
کشورهای منطقه نیز تمایلی به درگیر کردن خود با رژیم صیهونیستی و متحدان آن ندارند. برای مثال حکومت مصر نیز چندان از این جنگ ناراضی نیست. دولت مصر به رهبری ژنرال عبدالفتاح السیسی که با کودتا بر علیه دولت انتخابی مصر که توسط اخوان المسلمین رهبری میشد از قدرت گرفتن حماس که ایدئولوژی اخوانی دارد هراس دارد. همچنین حاضر است مرزهای خود را بسته نگاه دارد و یک نسل کشی در غزه رخ دهد اما پناهندگان غزه به سرزمین مصر وارد نشوند.
عربستان سعودی نیز که در حال عادیسازی روابط خود با رژیم صیهونیستی بود، امروز با واکنشهای بسیار تندی علیه اسرائیل مواضع خود را نشان میدهد اما در واقعیت حاضر نیست یک واکنش عملی از خود نشان دهند. در نهایت، عادیسازی روابط عربستان و اسرائیل ممکن است برای مدتها به فراموشی سپرده شود و مهمتر از آن پیمان آبراهام (ابراهیم) که قرار بود جای پای رژیم صیهونیستی را برای ایجاد توازن قدرت در خلیج فارس علیه ایران باز کند نیز در عمل غیر ممکن خواهد شد.
پروپاگاندای روس در جنگ غزه
روسیه در روی دیگر بحران غزه بیشترین بهرهبرداری سیاسی را انجام میدهد. حکومت روسیه به رهبری پوتین تمام تلاش خود را انجام میدهد تا توجه جامعه جهانی را از بحران و جنگ اوکراین دور کند و مقداری از فشارهای جنگ نرم و رسانهای جهان را درباره ماشین جنگی خود در خاک اوکراین کاهش دهد.
چند روز پیش، وقتی که یک هواپیمای اسرائیلی در مرکز جمهوری داغستان در فدراسیون روسیه فرود آمد با حمله و یورش معترضان مسلمان مخالف بحران غزه روبرو شد. اما در واکنش به این اعتراضات ولادیمیر پوتین؛ رییس جمهوری روسیه دستور برخورد قاطع با معترضان را صادر کرد و طبق گفتهها حتی برای برخی از معترضان تا 15 سال زندان حکم صادر شده است.
این وقایع نشانگر بازی عشق و نفرت پوتین با رژیم صیهونیستی است. از یک طرف به خاطر حمایت آمریکا و اروپا از رژیم صیهونیستی، روسیه به شکل یک رقیب دیرینه خواهان پایان جنگ و بمباران در غزه شد و در چند هفته گذشته تمام مطالب مطرح شده از جانب وی بدون اشاره به جنگ اوکراین، در مورد جنگ غزه بود. اما از طرف دیگر برای معترضان داغستانی اشد مجازات را خواهان است.