در حالی که محیط سیاسی و امنیتی کنونی اروپا برای ابتکارات جدید کنترل تسلیحات مساعد نیست، راههایی برای بازگرداندن کنترل تسلیحات به ساختار امنیتی اروپا وجود دارد که شرایط خاصی را برآورده میکند. یکی از این شرایط خروج کامل روسیه از اوکراین است.
به گزارش جماران؛ جنگ روسیه علیه اوکراین نشاندهنده یک دوره جدید و آشکار برای معماری نظم امنیتی در اروپای پس از جنگ سرد و چارچوب منحصربهفرد کنترل تسلیحات منطقه است. محیط امنیتی جدید به متحدان ناتو الزامی را تحمیل میکند تا به کمبودهای دفاعی خود رسیدگی کنند و موقعیت بازدارندگی و دفاعی ائتلاف ناتو را تقویت کنند.
با این حال، کنترل تسلیحات همچنان میتواند عملکرد امنیتی مهمی داشته باشد. تهاجم تمام عیار روسیه به اوکراین باعث افزایش هزینههای دفاعی کشورهای عضو ناتو شده است. همچنین اعضای این اتحاد را وادار کرد تا راهبردهای جدیدی را برای بازدارندگی مسکو از تجاوزات آینده در نظر بگیرد. این تحولات در پی دورهای است که با کاهش تسلیحات اعضای ناتو، کاهش هزینههای دفاعی و عدم تاکید بر الزامات بازدارندگی در بحبوحه نزدیک شدن کشورهای غربی با مسکو در دهه 1990 و اوایل دهه 2000 مشخص میشود.
با نقض معاهده نیروهای هستهای میانبرد توسط روسیه و نادیده گرفتن معماری امنیتی اروپا و استفاده گسترده نیروهای مسلح روسیه از موشکها و پهپادها علیه اوکراین، امنیت منطقه بیثبات شده است. همچنین اقدامات روسیه به تقاضای کشورهای غربی برای افزایش تواناییهای موشکی تهاجمی و دفاعی جدید دامن میزند.
بسیاری از اعضای اروپایی ناتو در حال توسعه و نوسازی نیروهای مسلح خود هستند. با این حال، ناتو در فرمول بندی یک نیروی منسجم با چالشهایی مواجه است. مباحثی مانند میزان مناسب حضور نظامی ناتو در جناح شرقی، اینکه آیا ایالات متحده باید انواع جدیدی از موشکهای دوربرد زمین پرتاب را در اروپا مستقر کند و گسترش احتمالی ترتیبات اشتراک هستهای ناتو به کشورهای عضو جدید وجود دارد. در مورد آخر لهستان تلاشها و رایزنیهای بسیاری را برای استقرار پایگاه موشکی هستهای ناتو-آمریکا در خاک خود انجام داده است.
همچنین بحثها در مورد بهبود دفاع هوایی و موشکی اروپا، به ویژه از طریق دیدگاههای رقابتی ارائهشده توسط آلمان و فرانسه، در حال انجام است. برلین پیشنهاد دستیابی سریع به قابلیتهای دفاعی برای رفع آسیبپذیریهای احتمالی را دارد، در حالی که پاریس بر اولویت دادن به منابع صنعتی اروپا بر تدارکات خارجی تاکید میکند. گفتگوی ساختاریافته در مورد دفاع موشکی مستلزم بررسی کامل درسهای آموخته شده از جنگ در اوکراین، بررسی چشمانداز تهدید موشکی موجود و در حال ظهور و در نظر گرفتن توازن مناسب بین قابلیتهای تهاجمی و دفاعی است تا به بهترین نحو در خدمت اروپا نیروی ائتلاف اروپایی باشد.
در حالی که محیط سیاسی و امنیتی کنونی اروپا برای ابتکارات جدید کنترل تسلیحات مساعد نیست، راههایی برای بازگرداندن کنترل تسلیحات به ساختار امنیتی اروپا وجود دارد که شرایط خاصی را برآورده میکند. یکی از این شرایط خروج کامل روسیه از اوکراین است. متحدان ناتو باید یک بحث پایدار را برای رسمی کردن یک استراتژی منسجم انجام دهند. به عقیده مقامات انگلیس استقرار بالقوه موشکهای زمینی میانبرد به اروپا، میتواند به کشاندن روسیه به میز مذاکره کمک کند و باید به طور جدی مورد توجه همه متحدان ناتو قرار گیرد.