کاخ سفید در شرایطی با ادبیاتی متفاوتتر از گذشته به حمایت از رژیم اسرائیل میپردازد که 2.2 میلیون نفر در منطقه محصور غزه در خطر بروز فاجعه انسانی هستند.
پایگاه خبری جماران، محمد حسین لطف اللهی: به رغم اختلافات قابل توجهی که پیش از تحولات اخیر میان رهبران آمریکا و اسرائیل وجود داشت، جو بایدن رئیس جمهور آمریکا با اتخاذ مواضع بسیار قاطع در خصوص حمایت از اسرائیل، کاری کرد که مخالفان داخلیاش امکان انتقاد از مواضع او را نداشته باشند.
جو بایدن روز سهشنبه 10 اکتبر در یک سخنرانی احساسی حمله حماس به شهرکهای اسرائیلی نشین در روز شنبه را یک عمل «شیطانی محض» توصیف کرد و آن را شبیه به «بدترین وحشیگریهای داعش» خواند. از نگاه ناظران، این سخنرانی رئیس جمهور آمریکا که با پوشش گسترده رسانهها در جهان روبهرو شد یکی از جدیترین سخنرانیهای حمایتی یک رئیس جمهور آمریکا از اسرائیل بود.
باراک راوید، خبرنگار اسرائیلی پایگاه خبری اکسیوس مینویسد: «از زمانی که هری ترومن، رئیس جمهور وقت آمریکا در سال 1948 آغاز به کار دولت یهود را به رسمیت شناخت، این یکی از قویترین بیانیهها از سوی یک رئیس جمهور مستقر در حمایت از اسرائیل بود.»
این سخنرانی به سرعت با واکنش مقامهای اسرائیلی روبهرو شد. اسحاق هرزوگ، رئیس رژیم اسرائیل در توییتی «از جانب تمام مردم اسرائیل» از باید تشکر کرد و افزود که اسرائیلیها فراموش نخواهند کرد که او چه دوست خوبی برایشان بوده است. مایکل اورن، سفیر پیشین اسرائیل در آمریکا درباره این سخنرانی در توییتر نوشت: «سخنرانی رئیس جمهور بایدن یکی از پرشورترین سخنرانیها در حمایت از اسرائیل در طول تاریخ بود. مردم ما همواره این سخنرانی را و مردی که آن را ایراد کرد به یاد خواهند آورد.»
رئیس جمهور آمریکا همچنین آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه کابینه خود را نیز روز چهارشنبه 11 اکتبر به اسرائیل فرستاد تا حمایت کامل خود از اسرائیل را نشان دهد.
بایدن به جز اشاره مختصری به «قوانین جنگی» در سخنرانی خود هیچ اشارهای به غیرنظامیان فلسطینی که تحت محاصره، بدون آب، برق، گاز و سوخت با حملات مداوم اسرائیل مواجهاند نداشت. جیمز زاگبی، رئیس موسسه آمریکاییهای عرب معتقد است این سخنرانی «قابل انتظار اما ناامیدکننده» بود. به باور او، «رئیس جمهور آمریکا باید درباره ضرورت آتشبس و بازگرداندن آرامش به منطقه صحبت میکرد و به هر دو طرف یعنی فلسطینیها و اسرائیلی امید میداد که آینده آنها برای جهان اهمیت دارد.»
به باور برخی تحلیلگران، دادن چک سفید امضا از سوی بایدن به نتانیاهو یک اشتباه کلیدی از سوی دولت آمریکا به حساب میآید. دیوید روسکوف، تحلیلگر نشریه دیلی بیست در یادداشتی مینویسد: «ضروری است که واکنش ما حمله حماس نباید چک سفید امضایی در دستان نتانیاهو باشد. ایالات متحده و متحدان بینالمللی ما باید از تمام ابزارهای موجود استفاده کرده و اطمینان حاصل کنند که پاسخ اسرائیل به حماس پاسخی در چارچوب حقوق بینالملل باشد. این رویکرد میتواند به شکستن چرخه خشونت منجر شود.» او نوشته است: «در پیش گرفتن چنین سیاستی یک پیام آشکار خواهد داشت که ما از رادیکالیسم چه از سوی حماس باشد چه از سوی دولت نتانیاهو حمایت نمیکنیم.»
برخی ناظران نیز استدلال میکنند که واکنش ایالات متحده به حملات تروریستی 11 سپتامبر منطقی نبود و رویکرد اشتباه دولت جرج دبلیو بوش در آن زمان باعث شد به اعتبار آمریکا ضربه وارد شود. آنها با طرح ادعای شباهت حمله حماس به اسرائیل به ماجرای 11 سپتامبر بر ضرورت مسئول نگه داشتن دولت نتانیاهو تأکید دارند.
شواهد موجود نشان میدهد آمریکا نه تنها چنین توصیههایی را نادیده گرفته، بلکه دست اسرائیل را در انجام هر گونه نقض حقوق بشر برای رسیدن به اهداف مد نظر خود باز گذاشته است.
به نوشته نشریه Vox، اسرائیل پس از حمله حماس بیش از 300 هزار نیروی ذخیره خود را فراخوانده و با حملات متعدد به غزه تعداد زیادی از فلسطینیان از جمله غیرنظامیان را کشته است. به دستور وزیر دفاع اسرائیل، «محاصره کامل نوار غزه» نیز در دستور کار نیروهای اسرائیلی قرار دارد. یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل روز دوشنبه 9 اکتبر اعلام کرد «به نیروهای نظامی دستور محاصره کامل غزه را دادهام». او فلسطینیان را «حیوانات انسان نما» توصیف کرد و گفت «ما هم مانند آنها عمل خواهیم کرد».
در پی این دستور، ارسال غذا، سوخت و آب به غزه قطع شده و با به پایان رسیدن ذخایر سوخت، نیروگاه غزه که برق این منطقه را تأمین میکرد از کار افتاده است. بسیاری از سیاستمداران و فعالان حقوق بشر به محاصره منطقه غزه با 2.2 میلیون نفر جمعیت واکنش نشان داده و آن را نقض آشکار حقوق بشر و نقض قوانین بینالمللی توصیف کرده است. با این وجود آمریکاییها همچنان به حمایت بدون قید و شرط از اسرائیل ادامه میدهند.
یکی از علل این تصمیم دولت بایدن به رقابتهای داخلی در ایالات متحده بازمیگردد. همزمان با حمله حماس به اسرائیل در شرایطی که بسیاری از سیاستمداران و دولتها در جهان هنوز در شوک این اتفاق بودند، جمهوری خواهان در آمریکا حمله به دولت بایدن را آغاز کرده و یکی از علل اصلی حمله حماس به اسرائیل را «آزادسازی منابع مالی ایران» توصیف کردند.ایبیسی به نقل از مقامهای دولتی آمریکا نوشته است که هنوز حتی یک دلار از این منابع در قطر هم هزینه نشدهاند و این پول همچنان در حسابهای متعلق به ایران در بانک قطری قرار دارد.
به رغم آشکار بودن این مسأله جمهوری خواهان از جمله دونالد ترامپ، رئیس جمهور پیشین و ران دیسانتیس، فرماندار فلوریدا که هردو از کاندیداهای اصلی حزب جمهوری خواه در انتخابات ریاست جمهوری 2024 هستند این مسأله را دستاویز حمله به دولت بایدن و متهم ساختن کاخ سفید به آسان گیری بر ایران و نقش داشتن در حمله حماس به اسرائیل قرار دادهاند.
کاخ سفید که امید داشت با عادی سازی روابط عربستان و اسرائیل که از آن با عنوان «مگا دیل» یاد میشد با یک برگ برنده بزرگ در حوزه سیاست خارجی وارد رقابتهای انتخاباتی شود، حالا در شرایطی قرار گرفته که متحد اصلی آمریکا در منطقه را در خطر جدی میبیند و نگران از تبعات عدم همراهی با اسرائیل و نقش لابی اسرائیلی در آمریکا، خود را ناگزیر به همکاری همه جانبه با تلآویو میداند.