تکمیل خط آهن شلمچه – بصره می تواند به تقویت تجارت دو جانبه عراق و ایران منتهی شود.

به گزارش جماران، اکونومیست در نوشتاری کوتاه به بررسی عملیاتی شدن اراده قدیمی ایران و عراق برای راه اندازی خط راه آهن شلمچه – بصره پرداخته و می نویسد :

بیش از یک قرن است که موانع جغرافیایی و سیاسی بر سر راه ارتباط مستقیم ریلی بین عراق و ایران غیر قابل حل به نظر می رسید.  شط العرب، آبراهی که از همگرایی رودخانه های دجله و فرات به وجود آمده است، مرز جنوبی عراق را تقسیم می کند. این مرز همچنین یک خط گسل فرهنگی بین جهان عرب و فارس را نشان می دهد که برای هزاران سال محل درگیری بوده است. جای تعجب نیست که وقتی قدرت های بزرگ در اوایل قرن بیستم به عراق راه آهن ساختند، ترجیح دادند از میان کوه های توروس در ترکیه بگذرند، از نیل در مصر عبور کنند و بیابان های سوریه را بپیمایند اما مسیری از طریق ایران را طی نکنند.

با اینهمه امروز رابطه عراق با همسایه شرقی به اندازه ای است که بغداد قول داده تا سال 2025 فاصله 32 کیلومتری را که راه آهن آنها را از هم جدا می کند پر کند. در 2 سپتامبر، نخست وزیر عراق، محمد السودانی به محمد مخبر معاون رئیس جمهور ایران پیوست تا افتتاح این پروژه را اعلام کنند. مقامات عراقی و ایرانی می گویند که با تکمیل این پروژه در 18 ماه این خط به حداقل 3 میلیون نفر خدمت رسانی خواهد کرد. این خط آهن، مسیر سریعی را برای سفر آسانتر توریست های ایرانی به عراق و همچنین زائران حرم‌های مقدس شیعیان در کربلا و نجف فراهم می‌کند.  این خط آهن همچنین می تواند تجارت به آسیای مرکزی و چین را با اتصال مجدد عراق به مسیر ابریشم تسهیل کند.  

ایران از اجرایی شدن این پروژه حمایت می کند چنانچه به منظور دور زدن تحریم ها و انزوا از سوی غرب، خطوط حمل و نقل را به هفت همسایه خود گسترش داده است.  ایران در ماه ژوئیه مسیر راه آهن به افغانستان را بازگشایی کرد. خط دیگری هم اکنون ایران را از طریق ترکمنستان، ازبکستان و قزاقستان به چین متصل می کند.

ایران همچنین در حال کار بر روی یک خط 164 کیلومتری تا مرز آذربایجان است که پس از تکمیل آن، ایران می تواند به عنوان پل روسیه از طریق بندر بندرعباس به اقیانوس هند عمل کند.  تکمیل خط آهن شلمچه – بصره می تواند به تقویت تجارت دو جانبه عراق و ایران منتهی شود.

تجارتی که مقامات ایرانی تخمین می زنند در سال جاری به 12 میلیارد دلار خواهد رسید. این خط آهن ارتباط میان ایران و  لاذقیه، بندری در سواحل مدیترانه سوریه، را هم فراهم خواهد کرد.

اکونومیست در نتیجه گیری این گزارش ادعا کرده که راه اندازی این خط آهن برخی از اعراب را نگران کرده چرا که از تعمیق رابطه بیشتر ایران و عراق واهمه دارند. کویت یکی از کشورهایی است که چندان از توافق ایران و عراق در این زمینه راضی نیست و البته مدت‌ها پیش پیشنهاد ایجاد خط آهن از عراق به بنادر خود را داده است. سعودی ها نیز خط راه آهنی را تا نزدیکی مرز عراق کشیده و منتظر تکمیل خط آن در خاک عراق هستند.

اکونومیست در ادامه ادعا کرده که برخی تجار عراقی نگران هستند که دولت سودانی توسعه بند فاو را متوقف کرده و بنادر ایرانی را جایگزین آن کند.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
1 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.