وزیر خارجه آمریکا در مصاحبه با الجزیره گفت که آن چه در نیجر در جریان است مانعی برای نظم قانون اساسی است و بازگشت«محمد بازوم» رئیس جمهور برکنار شده به قدرت حتمی است.
به گزارش جماران به نقل از الجزیره، «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا در مصاحبه با الجزیره گفت که آن چه در نیجر در جریان است مانعی برای نظم قانون اساسی است و بازگشت«محمد بازوم» رئیس جمهور برکنار شده به قدرت حتمی است.
بلینکن گفت: ما مانند شماری از کشورهای در سراسر آفریقا به ویژه کشورهای عضو گروه اقتصادی غرب آفریقا (اکواس) بر بازگشت نظام قانون اساسی به نیجر مصمم هستیم.
وی افزود: این همان چیزی است که اکنون همه بر آن تمرکز کرده اند به همین دلیل من با بازوم رئیس جمهور نیجر و با تعدادی از رهبران در سراسر آفریقا و همه کسانی که یک هدف یعنی بازگرداندن نظام قانون اساسی را دنبال می کنند، در تماس هستم.
این در حالی است که «ویکتوریا نولند» معاون وزیر امور خارجه آمریکا که به نیامی، پایتخت نیجر سفر کرده در کنفرانس خبری اظهار داشت: به درخواست آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده برای دیدار رودررو با کسانی که مسئول این چالش نظم دموکراتیک هستند به نیجر سفر کردهام.
وی افزود: در اینجا هستم تا ببینیم آیا میتوانیم این مسائل را از طریق دیپلماتیک حل و فصل کنیم. مذاکراتی را آغاز کردیم تا ببینیم چه چیزی در رابطه ما در خطر است.
نولند تصریح کرد: با موسی سلائو بارمو، رئیس جدید ستاد مشترک ارتش و سه مقام دیگر از ارتش نیجر دیدار کردم. دیدار دوستانهای بود اما برخی دقایق هم بسیار دشوار بود.
وی با بیان اینکه مقامات نظامی نیجر رویکرد بسیار سختگیرانه در مورد چگونگی ادامه کار دارند، گفت: اما این با قانون اساسی نیجر مطابقت ندارد و ما برای یافتن راهحل از طریق مذاکره پافشاری کردیم.
نولند اذعان داشت: ما همچنین درخواست ملاقات با محمد بازوم، رئیس جمهور برکنار شده را مطرح کردیم، اما پذیرفته نشد و تنها از طریق تلفن با وی گفتوگو کردیم.
وی با بیان اینکه بیش از دو ساعت با ژنرال بارمو و نیروهای وی دیدار کرده است، گفت: گزینههایی برای خروج از بحران و بازگرداندن روابط دیپلماتیک نیجر را مطرح کردیم.
نولاند اظهار داشت: به مقامات نظامی نیجر در خصوص همکاری با شرکت امنیتی روسی واگنر هشدار دادیم. آنها به خوبی متوجه خطرات دعوت از واگنر هستند.
ایالات متحده هنوز تحولات اخیر در نیجر را "کودتا" نمیخواند. اگر به عنوان یک کودتا توصیف شود، از نظر قانونی، ایالات متحده باید کمکهای خود را به دولت نیجر قطع کند.
گفتنی است عناصر وابسته به گارد ریاست جمهوری نیجر صبح روز چهارشنبه 26 جولای، کودتا کرده و محمد بازوم، رئیس جمهور این کشور را در داخل کاخ ریاست جمهوری بازداشت کردند.
وزیر خارجه ایالات متحده روز جمعه اعلام کرد که بخشی از کمکها به نیجر را متوقف کردهاند. مقامات آمریکایی همچنان خواستار بازگشت به نظم قانون اساسی هستند و تاکید کردند که درهای حل و فصل مشکلات از طریق دیپلماسی و مذاکره در نیجر در حال تنگ شدن است، اما هنوز باز است.
در همین حال، گروه اکواس اعلام کرد که یک نشست استثنائی جدیدی را روز پنجشنبه آینده برای رایزنی درباره تعامل با کودتا در نیجر برگزار می کند.
شورای نظامی حاکم بر نیجر نسبت به هر گونه دخالت نظامی در این کشور هشدار داد و تأکید کرد که این دخالت نظامی فاجعه ای برای ثبات و وحدت در منطقه است.
شورای ملی حمایت از میهن که کودتاچیان تشکیل داده اند در بیانیه ای تأکید کرد که نیروهایی از چند کشور در دو کشور آفریقای مرکزی مستقر شدند تا آماده حمله به نیجر شوند. این شورا نام این دو کشور را ذکر نکرد و هشدار داد هر کشوری که در دخالت نظامی شرکت کند یکی از طرف های جنگ به شمار می رود.
در تحولی دیگر، شورای نظامی حاکم بر نیجر شب گذشته حریم هوایی این کشور را بست و برخی کشورهای خارجی بزرگ را متهم کرد که برای تجاوز به کشورش آماده می شوند.
هزاران نفر از حامیان کودتاگران نظامی نیجر روز یکشنبه ۶ اوت همزمان با پایان مهلت تعیین شده از سوی جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا برای مداخله مسلحانه احتمالی، در ورزشگاهی در شهر نیامی پایتخت نیجر تجمع کردند.
جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا موسوم به «اِکُواس» تا روز یکشنبه ۶ اوت به رهبران کودتا فرصت داده بود تا محمد بازوم، رئیس جمهور را به قدرت بازگردانند.
هیأتی از اعضای «شورای ملی حفاظت از میهن» متشکل از نظامیانی که با این کودتا قدرت را در نیجر به دست گرفتند نیز با تشویق هواداران که بسیاری از آنها پرچمهای روسیه را حمل میکردند، در این ورزشگاه حاضر شدند.
ژنرال محمد تومبا، از اعضای این شورا در جریان سخنرانی خود در این ورزشگاه، کسانی که «در سایهها کمین کردهاند» و «در حال توطئه براندازی» این حکومت هستند را بشدت محکوم کرد و گفت: «ما از نقشه ماکیاولیستی آنها آگاه هستیم.»
اولتیماتوم اِکُواس در حالی روز یکشنبه به پایان میرسد که تا کنون هیچکدام از ژنرالهایی که در ۲۶ ژوئیه در نیامی قدرت را به دست گرفتند، تمایلی برای تسلیم شدن نشان ندادهاند.
رهبران ارتش کشورهای عضو اِکُواس روز جمعه طرح خود برای مداخله نظامی در این کشور را اعلام کردند و ارتش کشورهایی همچون سنگال و ساحلعاج نیز اعلام کردند که آماده مشارکت هستند.
کودتای نیجر از سوی همه شرکای غربی و آفریقایی این کشور محکوم شده است؛ با این وجود مقامات مالی و بورکینافاسو که خود نیز به ترتیب در سالهای ۲۰۲۰ و ۲۰۲۲ میلادی از طریق کودتا به قدرت رسیدند، از «شورای ملی حفاظت از میهن» حمایت کردهاند.
در این بین «حسن واتارا» رئیس جمهور ساحل عاج نیز حمایت و کمک کشورش از همه اقدامات گروه اکواس برای بازگرداندن حاکمیت قانون اساسی در نیجر را اعلام کرد.
این نخستین موضع گیری رسمی ساحل عاج است که از بازگرداندن رئیس جمهور نیجر به قدرت از جمله استفاده از زور حمایت می کند.
از جهتی دیگر، خبرگزاری فرانسه نیز گزارش داد که روسای ستاد مشترک گروه اکواس برای استقرار 25 هزار نظامی برای دخالت احتمالی در نیجر برنامه ریزی کرده اند و بخش عمده این نیروها از نیجریه هستند.
یک مسئول در دفتر ریاست جمهوری نیجریه به رادیو«آر اف آی» گفت که نیجریه اصرار دارد که فرمانده عملیات باشد و بیش از نیمی از نیروهایی که قرار است در صورت لزوم در نیجر دخالت کنند را تأمین می کند.