گفته می شود تا کنون در جریان حملات روسیه به بنادر اوکراین حدود ۶۰ هزار تن غله نابود شدند.
به گزارش جماران به نقل از الجزیره، حملات اوکراین به شبه جزیره کریمه ادامه دارد و این بار این کشور به این منطقه اشغالی با پهپاد حمله کرد.
فرماندار گماشته روسیه در شبه جزیره کریمه گفت که در حمله پهپادی اوکراین به شبه جزیره کریمه چهار ساختمان آسیب دیدند و یک نفر نیز کشته شد.
این در حالی است که اوکراین دو روز پیش با استفاده از قایق های بدون سرنشین به پل ارتباطی کریمه با اراضی روسیه حمله کرد و انفجار مهیبی منجر به توقف رفت و آمد خودروها روی این پل راهبردی شد.
روز گذشته نیز یک پایگاه هوایی روسیه در منطقه کروفسکی در شرق شبه جزیره کریمه مورد حمله قرار گرفت و آتش سوزی مهیبی در آن به وقوع پیوست به گونه ای که مسئولان مجبور شدند دوهزار نفر را در چهار روستای نزدیک به این پایگاه را تخلیه کنند.
حملات روسیه به بنادر اوکراین همزمان با هشدار مسکو به کشتیهای بینالمللی ادامه یافت
حملات روسیه به بنادر اوکراین روز پنجشنبه نیز پس از هشدار مسکو به کشتیهایی که به سمت این بنادر در حرکت هستند، ادامه یافت. در هشدار مسکو آمده بود که ممکن است این کشتیها اهداف نظامی تلقی شوند.
وزارت دفاع روسیه همچنین اعلام کرد که کشورهایی که کشتیهای رهسپار بنادر اوکراین با پرچم آنها سفر میکنند، درگیر در این درگیری و متحد اوکراین محسوب میشوند.
به نظر میرسد این اقدام، واکنشی به کییف باشد که درصدد راه اندازی مسیر جدیدی برای صادرات غلات به سایر کشورها است.
اوکراین روز چهارشنبه اعلام کرد که در پی تصمیم روسیه مبنی بر خروج از توافقی که امنیت محمولههای جهانی غلات اوکراین را تامین میکند، در حال ایجاد یک مسیر کشتیرانی موقت از طریق رومانی، کشور همسایه دریای سیاه برای انتقال غلات است.
واسیل شکوراکوف، سرپرست وزارت جوامع، مناطق و توسعه زیرساختهای اوکراین گفت هدف از این کار، رفع موانع در راه رفت و آمد کشتیهای بینالمللی در بخش شمال غربی دریای سیاه است.
تشدید حملات به بنادر اوکراین
اوکراین و روسیه هر دو از بزرگترین صادرکنندگان غلات در جهان هستند و پس از اینکه آخرین کشتی حامل غلات اوکراین یکشنبه گذشته در چارچوب این توافق دریای سیاه را ترک کرد، روسیه حملات سنگین خود را به بندرهای اودسا آغاز کرد. سه بندر این منطقه تنها بندرهایی بودند که تحت قرارداد غلات در اوکراین فعالیت داشتند.
بنا بر اعلام مقامات اوکراینی، حملات جدید روسیه به مناطق بندری میکولایف و اودسا حدود ۲۰ زخمی برجای گذاشته است.
در پی این حملات همچنین پایانههای صادرات غلات و یک مرکز صنعتی، انبارها، مراکز خرید، ساختمانهای مسکونی و اداری و خودروها در میکولایف و اودسا آسیب دیدند.
فرماندهی ارتش جنوب اوکراین نیز اعلام کرد که روسیه در حملاتش برای ضربه زدن به زیرساختهای بندر اودسا، از موشکهای مافوق صوت، از جمله Kh-22 که برای از بین بردن ناوهای هواپیمابر طراحی شده بود، استفاده کرده است.
گفته می شود تا کنون در جریان این حملات حدود ۶۰ هزار تن غله نابود شدند.
در واکنش به این حملات ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین گفت: «در بنادری که مورد حمله قرار گرفتند، حدود یک میلیون تن مواد غذایی ذخیره شده بود. دقیقاً همان مقداری که باید به کشورهای مصرف کننده در آفریقا و آسیا از جمله چین تحویل داده میشد.»
کاخ سفید روز چهارشنبه هشدار داد که ارتش روسیه برای حملات احتمالی به کشتیهای حمل و نقل غیرنظامی در دریای سیاه آماده میشود.
آدام هاج، سخنگوی شورای عالی امنیت ملی ایالات متحده گفت که بنا بر اطلاعات دریافت شده، روسیه مینهای دریایی بیشتری را در نزدیکی بنادر اوکراین کار گذاشته است که به نظر میرسد «تلاشی برای توجیه هرگونه حمله به کشتیهای غیرنظامی در دریای سیاه و مقصر دانستن اوکراین برای این حملات» است.
آسوشیتد پرس نیز مینویسد که وزارت دفاع روسیه آبهای بینالمللی در بخشهای شمال غربی و جنوب شرقی دریای سیاه را برای کشتیرانی «خطرناک» اعلام کرده و این هشدار در پی اعلام تعهد اوکراین برای ادامه ارسال محمولههای غلات با وجود خروج روسیه از توافق صادر شده است.
وزارت دفاع روسیه هشدار داده که هر کشتی ورودی را مملو از محموله نظامی میداند.
هشدار صندوق بینالمللی پول
صندوق بینالمللی پول روز چهارشنبه اعلام کرد خروج روسیه از این توافق، ناامنی غذایی جهانی را تهدید میکند و میتواند قیمت مواد غذایی را بهویژه در کشورهای فقیر افزایش دهد.
در واکنش به محکومیتهای جهانی اقدام روسیه در خروج از این توافق، ولادیمیر پوتین اعلام کرد که اگر شرایط مسکو برآورده شود، روسیه فوراً به این پیمان باز خواهد گشت و صادرات مواد غذایی و کودهای شیمیایی خود را کاهش میدهد.
کشورهای غربی خروج روسیه از این توافق را تلاشی برای استفاده از اهرم منابع غذایی برای تضعیف تحریمهای مالی میدانند؛ آنهم درحالی که در چهارچوب همین تحریمها نیز روسیه همچنان میتواند مواد غذایی خود را بفروشد.
تداوم حملات در جنوب و شرق اوکراین
فراتر از مناطق بندری اوکراین نیز درگیری میان نیروهای روسیه و اوکراین همچنان ادامه دارد.
اوکراین طی شبانهروز گذشته سعی داشت با ضدحملاتش سرزمینهای اشغال شده بیشتری را پس بگیرد و روسیه نیز یک خط مقدم مستحکم ایجاد کرده بود.
انتظار میرود بار دیگر وزرای خارجه اتحادیه اروپا روز پنجشنبه در بروکسل درباره اختصاص ۲۰ میلیارد یورو بودجه برای تامین تسلیحات، مهمات و سایر کمکهای نظامی مورد نیاز اوکراین گفتگو کنند.
آمریکا نیز روز چهارشنبه اعلام کرد که کمک های نظامی جدیدی به اوکراین به ارزش 1.3میلیارد دلار ارائه می کند و این کمک ها شامل سامانه های دفاع هوایی، موشک های ضد زره و پهپاد می شود.