در شهر لیون پلیس برای کنترل معترضان از زره پوش ها و یک بالگرد استفاده کرد.
به گزارش جماران، اعتراضات در فرانسه به کشته شدن یک نوجوان ۱۷ ساله به نام ناهل توسط پلیس، همچنان ادامه دارد. تداوم اعتراضات در روز جمعه باعث شد که از اواسط روز، اختلالاتی در سیستم حمل و نقل عمومی شهرهای مختلف فرانسه (از جمله در پاریس با تخریب ۱۲ اتوبوس) بوجود آید.
چهارمین شب ناآرامیها در فرانسه پس از مرگ ناهل، نوجوان ۱۷ ساله عربتباری که به ضرب گلوله در یکی از مناطق حومه پاریس پلیس کشته شد با درگیریهای پراکنده میان معترضان و نیروهای امنیتی در برخی شهرهای بزرگ این کشور همراه بود.
بنا به اعلام وزارت کشور فرانسه، حدود یک هزار معترض به خشونتهای پلیس طی ناآرامیهای دو روز جمعه و شنبه در شهرهای مختلف این کشور بازداشت شدند.
استقرار خودورهای زرهی سبک در پایتخت و برخی شهرهای بزرگ و نیز بسیج ۴۵ هزار مامور پلیس و نیروی ژاندارمری از تدابیر شدید امنیتی و عزم جدی برای مهار موج اعتراضها حکایت داشت.
خبرگزاری فرانسه با استناد به اطلاعات آماری و گزارشهای دریافتی از سوی منابع پلیسی، از کاهش نسبی شدت خشونت معترضان در منطقه ایل دو فرانس که پایتخت فرانسه نیز در آن واقع شده است، خبر داد.
با این حال، به گزارش رسانههای محلی، درگیری میان معترضان و ماموران پلیس، جمعه شب و طی ساعات اولیه بامداد روز شنبه در برخی شهرهای بزرگ از جمله لیون و مارسی ادامه یافت.
در شهر لیون، استراسبورگ و نانت میان نیروهای پلیس و معترضان درگیری های شدیدی به وقوع پیوست و منطقه لادوشر در شهر لیون شاهد وقوع تیراندازی شد که این امر باعث شد نیروهای واکنش سریع به منطقه اعزام شوند.
در شهر لیون پلیس برای کنترل معترضان از زره پوش ها و یک بالگرد استفاده کرد.
در شهر آنژه در غرب کشور معترضان ده ها خودرو را به آتش کشیدند.
غارت فروشگاهها در لیون، سنتاتین و مارسی
همزمان با درگیری معترضان با پلیس، برخی افراد در میانه ناآرامیها در شهرهای گرونوبل، لیون، مارسی و سنتاتین دست به غارت فروشگاههای بزرگ، به ویژه سرقت از مغازههای پوشاک و تلفن زدند.
در لیون، حدود بیست محل کسب و کار مورد سرقت قرار گرفتند و در سنت اتین، معترضان ویترین مغازه ها را با سنگ یا اشیاء فلزی شکستند و وارد چندین فروشگاه لباس و جواهرات شدند.
شهردار مارسی، دومین شهر بزرگ فرانسه جمعه شب در مواجهه با شدت خشونتها و غارت فروشگاهها درخواست اعزام فوری نیروهای کمکی کرد.
خشونتهای پلیس در فرانسه جامعه بین المللی را نگران کرده است
تصاویر صحنههای شورش و درگیری معترضان به قتل ناهل با نیروهای پلیس در رسانههای اغلب کشورهای جهان بازتاب گسترده داشته است.
شبکه خبری فرانس۲۴ در گزارشی آورده است که اعتراضها در فرانسه بار دیگر بحث خشونتهای پلیسی در محافل و نهادهای بینالمللی از جمله سازمان ملل را مطرح کرده است؛ جایی که این بار انگشت اتهام به سوی مقامات دولتی و مسئولان امنیتی در فرانسه نشانه رفته است.
فعالان و نهادهای حقوق بشری پیشتر به دفعات نسبت به تشدید و تداوم خشونتهای پلیسی در فرانسه هشدار داده بودند.
خشونتها در حالی شهرهای فرانسه را در برگرفته که این کشور پاییز امسال میزبان جام جهانی راگبی است و پاریس تابستان سال آینده باید از بازیهای المپیک ۲۰۲۴ میزبانی کند، موضوعی که برقراری وضعیت اضطراری را با توجه به محدودیتهای ناشی از آن در این کشور پیچیدهتر کرده است.
موج ناآرامیها و شدت درگیریها میان معترضان و نیروهای پلیس در فرانسه نگرانیهایی را نیز در دیگر کشورهای اروپایی برانگیخته است.
برخی گزارشها پیشتر از گسترش اعتراضهای فرانسه به برخی از مناطق شهری در بلژیک در همسایگی این کشور خبر داشت.
از سوی دیگر مقامات دولت بریتانیا از شهروندان خود که به فرانسه سفر کرده و یا در این کشور اقامت دارند خواست از نزدیک شدن به مناطق شورش اجتناب کنند.
پیکر نائل عصر شنبه تشییع میشود
پیشکر نائل، نوجوان ۱۷ سالهای که قتل وی به ضرب گلوله پلیس موجی از اعتراضهای کم سابقه را در فرانسه به راه انداخته است امروز شنبه اول ژوئیه برگزار میشود.
پاتریک ژاری، شهردار نانتر، شهر کوچکی در غرب پاریس که ناهل در آن زندگی میکرد، روز جمعه ضمن تایید برپایی مراسم خاکسپاری این نوجوان عربتبار در روز شنبه گفت که باید خانواده ناهل را که فرزندشان را از دست دادند تنها نگذاشت.
از سوی دیگر وکلای خانواده ناهل در بیانیه ای از خبرنگاران خواستند برای جلوگیری از هرگونه «دخالت رسانه ای» از حضور در مراسم تشییع جنازه امتناع ورزند.
در بیانیه وکلای خانواده ناهل بر «اهمیت رعایت حریم خصوصی و احترام به اعضای این خانواده داغدیده در این شرایط سخت» تاکید شده است.
به گفته مقامات حمل و نقل عمومی پاریس، اتوبوسها پس از پرتاب چند کوکتل مولوتف خسارت زیادی دیدند اما به کسی آسیب نرسید.
به این ترتیب فعالیت حدود ۲۳ خط از مجموعه ۳۵۰ خط اتوبوس پاریس روز جمعه به حالت تعطیل درآمد. مسیر حرکت ترامواها بسته شد و در سایر خطوط، یا خدماتی جزئی ارائه شد و یا سرویسدهی با تاخیرهای زیاد همراه بود.
مقامات در شهر مارسی که دومین شهر بزرگ فرانسه محسوب میشود، پس از خشونتهای اخیر تصمیم به ممنوعیت برگزاری تظاهرات عمومی گرفتند. فعالیت تمام وسایل حمل و نقل عمومی نیز در مارسی از ساعت ۱۹ روز جمعه متوقف شد.
بنا بر اعلام ژرالد دارمنن، وزیر کشور فرانسه، از شامگاه پنجشنبه تا اواسط روز جمعه در مجموع ۸۷۵ نفر در سراسر فرانسه دستگیر شدند. به گفته او ۴۵ هزار پلیس و ژاندارم نیز به همراه واحد ویژه در چندین شهر مستقر شدهاند.
امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه نیز از والدین خواست تا فرزندان خود را از خیابان دور کنند. او گفت که به نظر میرسد برخی از جوانان در حال انجام بازیهای ویدئویی خشونت آمیز در خیابان هستند و افزود: «این وظیفه والدین است که فرزندان خود را در خانه نگه دارند. وظیفه دولت نیست که به جای آنها عمل کند.»
او در سخنانی در نشست اتاق بحران وزرا نیز «بهره برداری غیرقابل قبول از مرگ این نوجوان» را محکوم کرد.
توقف فعالیت حمل و نقل عمومی در مرز فرانسه و سوئیس
حرکت ترامواها و اتوبوسهای عمومی فرامرزی ژنو، عصر جمعه به دنبال اعتراضات فرانسه در مناطق مرزی متوقف شدند.
در بیانیه اپراتور حمل و نقل عمومی ژنو این طور نوشته شده که این تصمیم، در واکنش به محدودیتهای فرانسه برای حمل و نقل عمومی عصر روز جمعه اتخاذ شده است.
بریتانیا نیز به شهروندانی که به فرانسه سفر میکنند در مورد ناآرامیها هشدار داد. در تازهترین توصیه وزارت خارجه بریتانیا آمده است: «از ۲۷ ژوئن، شورشهایی در سراسر فرانسه رخ داده است. مکان و زمان وقوع شورشها غیرقابل پیشبینی است. (بریتانیاییها) باید رسانهها را زیر نظر داشته باشند و از رفت و آمد در مناطقی که شورش در آنجا جریان دارد، خودداری کنند.»
پلیس به دنبال پاکسازی میدان کنکورد است
شامگاه جمعه پلیس پاریس برای پاکسازی معترضان از میدان کنکورد اقدام کرد و پلیس در بیانیهای اعلام کرد که عملیات پاکسازی میدان کنکورد ادامه خواهد داشت.
طبق گزارشها همچنین مرد جوانی پس از پریدن از ساختمانی در جریان شورشها جان خود را از دست داده است.
دولت فرانسه همچنین اتهامات سازمان ملل در مورد وجود دیدگاههای نژادپرستانه در میان نیروهای پلیس را رد کرد. وزارت خارجه فرانسه گفت: «هرگونه اتهام نژادپرستی یا تبعیض سیستماتیک در نیروی پلیس فرانسه کاملا بیاساس است.»
وزارت کشور فرانسه در فرمانی سراسری، خدمات اتوبوسرانی و تراموا در سراسر کشور را از ساعت ۹ شب روز جمعه متوقف و فروش وسایل آتش بازی را ممنوع اعلام کرد و خواستار آن شد که از فروش و حمل و نقل قوطیهای بنزین، اسید و سایر مایعات قابل اشتعال جلوگیری شود.