صدای توپها در شهر و نیز گلوله باران و پرواز هواپیماها بعد از آغاز آتش بس در ساعت شش صبح به وقت سودان به طور کامل محو شد.
به گزارش جماران به نقل از الجزیره، صبح امروز شنبه با عملی شدن آتش بس 24 ساعته میان نیروهای ارتش سودان و نیروهای واکنش سریع آرامش شکننده ای بر خارطوم پایتخت سودان حاکم شد.
صدای توپها در شهر و نیز گلوله باران و پرواز هواپیماها بعد از آغاز آتش بس در ساعت شش صبح به وقت سودان به طور کامل محو شد.
رویترز نیز گزارش داد که پایتخت سودان، صبح روز شنبه در حالی که آتشبس جدید 24 ساعته با میانجیگری ایالات متحده و عربستان سعودی اجرایی شده است، نسبتا آرام بود. این آتشبس، امیدها را برای ارسال کمکهای بشردوستانه زنده کرده است.
این آتشبس کوتاه به دنبال یک رشته آتشبس نقضشده میان ارتش سودان و نیروهای شبه نظامی واکنش سریع اجرایی شده است. جنگ قدرت میان دو طرف درگیری، هشت هفته پیش به خشونت کشیده شد و یک بحران انسانی را به وجود آورد.
آمریکا و عربستان سعودی در بیانیهای که در آن آخرین آتشبس را اعلام کردند، در مورد موارد مکرر نقض آتشبس به طور مشترک ابراز ناامیدی کردند. آنها تهدید کردند که در صورت ادامه درگیریها، مذاکرات را که اخیراً بهطور غیرمستقیم ادامه داشته است، به تعویق خواهند انداخت.
نبردی که در 15 آوریل آغاز شد، منطقه شهری خارطوم و مناطق شهری اطراف آن - بحری و امدورمان - را به یک منطقه جنگی تبدیل کرد و منجر به درگیری در مناطقی نظیر دارفور در غرب کشور شد.
پیش از شروع آتش بس در ساعت 6 صبح به وقت محلی، ساکنان از شلیک موشکهای ضد هوایی در جنوب خارطوم و منطقه شرق النیل خبر دادند.
در هفته ای که از پایان آخرین آتشبس در 3 ژوئن میگذرد، نبردهای شدیدی از جمله در اطراف پایگاههای مهم ارتش رخ داده است و نیروهای واکنش سریع ادعا میکنند کنترل یک مجتمع تولید تسلیحات در جنوب خارطوم را به دست گرفته اند.
وزارت امور خارجه آمریکا اواخر روز جمعه اعلام کرد از پلتفرمی به نام مرکز نظارت بر مناقشه سودان حمایت میکند که نتایج نظارت ماهوارهای درگیریها و آتشبسها را منتشر خواهد کرد.
گزارش اولیه این مرکز نظارتی، تخریب «گسترده و هدفمند» تاسیسات آب، برق و مخابرات را تأیید میکند.
سازمان ملل اعلام کرده است که بیش از نیمی از جمعیت سودان امسال به دلیل درگیریها به کمک نیاز دارند زیرا بیشتر بیمارستانها در مناطق درگیری فعالیت خود را متوقف کرده اند و منابع غذایی در بسیاری از مناطق رو به کاهش است.
آتشبسهای پیشین به برخی از نهادهای ارائه کمک بشردوستانه اجازه دسترسی داده بود، اما آژانسهای امدادی گزارش دادند که همچنان به دلیل جنگ، معضلات بوروکراتیک و غارت نمیتوانند کمکهای خود را ارائه دهند.
این جنگ بیش از 1.9 میلیون نفر را آواره کرده است که بیش از 400 هزار نفر از آنها به کشورهای همسایه گریخته اند.
خروج شورشیان از پایتخت با خودروهای غارت شده
برخی منابع به روسیا الیوم گفتند که تعداد زیادی از عناصر وابسته به نیروهای شورشی واکنش سریع از پایتخت سودان خارج شده و به سمت شمال غرب شهر«ام درمان» و ایالت«دارفور» رفتند.
این اقدام در سایه آتش بس 24 ساعته صورت گرفته است که میان ارتش سودان و نیروهای واکنش سریع صورت گرفته است.
این منابع گفتند که نیروهای خارج شده از خارطوم با خودروهای غیرنظامی و نه نظامی خارج شدند و به نظر می رسد که این خودروها غارت شده اند.
یک منبع از شرق دارفور که نخواست نامش فاش شود گفت که صدها خودروی غیرنظامی شبانه وارد شهر می شوند و خانواده های عناصر شورشی از اینکه فرزندان شان سالم برگشته اند ابراز خوشحالی می کنند.
به گفته همین منابع شرق دارفور که از زمان آغاز جنگ داخلی شاهد حوادث امنیتی نبود به بازار این خودروهای غارت تبدیل شده است.