تحلیلگران می گویند که اهداف سفر بلینکن شامل بازیابی نفوذ ریاض بر قیمت نفت، جلوگیری از نفوذ چین و روسیه در منطقه و پرورش امیدها برای عادی سازی نهایی روابط عربستان سعودی و اسرائیل است.
به گزارش جماران به نقل از الجزیره، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، در آغاز یک ماموریت دیپلماتیک با هدف تثبیت روابط بین واشنگتن و ریاض پس از سال ها اختلافات عمیق در مورد موضوعاتی از حقوق بشر تا ایران، با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی درباره امنیت منطقه ای و سیاستهای نفتی سعودی گفت و گو کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در بیانیهای پس از این دیدار گفت: آنتونی بلینکن روز سهشنبه با محمد بن سلمان دیدار و گفتوگو کرد. دو طرف متعهد به «پیشبرد ثبات، امنیت و رفاه در سراسر خاورمیانه و فراتر از آن هستند. این تعهد شامل تلاش برای دستیابی به صلح در یمن است.
بلینکن در این دیدار تاکید کرد که روابط دوجانبه بین واشنگتن و ریاض با پیشرفت عربستان در زمینه حقوق بشر تقویت خواهد شد و از عربستان سعودی به خاطر حمایتش در جریان تخلیه اخیر شهروندان آمریکایی از سودان جنگ زده و همچنین تلاش های دیپلماتیک برای توقف درگیری بین جناح های رقیب در سودان تشکر کرد. دومین سفر وزیر خارجه آمریکا به ریاض سه روز طول خواهد کشید و مجموعهای از دیدارها با مقامهای سعودی را شامل میشود. جیک سالیوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید در 7 ماه مه به عربستان سعودی سفر کرده بود.
آیا روابط با عربستان همچنان در خدمت منافع آمریکاست؟
سفر بلینکن تنها چند روز پس از آن صورت می گیرد که عربستان سعودی متعهد به کاهش بیشتر تولید نفت شد، اقدامی که احتمالاً به تنش در روابط واشنگتن و ریاض می افزاید. ریاض بارها با جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده، بر سر عرضه نفت خام خود به بازارهای جهانی، تمایل برای شراکت با روسیه در اوپک پلاس و تنش زدایی با ایران با میانجیگری چین، اختلاف پیدا کردهاست.
تحلیلگران می گویند که اهداف سفر بلینکن شامل بازیابی نفوذ ریاض بر قیمت نفت، جلوگیری از نفوذ چین و روسیه در منطقه و پرورش امیدها برای عادی سازی نهایی روابط عربستان سعودی و اسرائیل است. ریچارد گلدبرگ، مشاور ارشد در اندیشکده مستقر در واشنگتن، بنیاد دفاع از دموکراسیها، گفت که توقف پروسه نزدیکی بیشتر عربستان سعودی و چین احتمالاً مهمترین محور سفر سه روزه بلینکن به پایتخت سعودی باشد.
گلدبرگ در این باره گفت: بلینکن باید در ریاض برای مقامهای سعودی شفاف سازی کند که چرا منافع چین با عربستان سعودی همسو نیست و چرا روابط نزدیکتر ریاض و پکن بر روابط استراتژیک عربستان با آمریکا تاثیر خواهدگذاشت.
روابط ایالات متحده با عربستان سعودی در سال 2019 زمانی متشنج شد که بایدن در جریان مبارزات انتخاباتی ریاست جمهوری خود گفت که در صورت انتخاب شدن با ریاض مانند یک کشور خاطی برخورد خواهدکرد. جو بایدن بلافاصله پس از روی کار آمدن در سال 2021، ارزیابی اطلاعاتی ایالات متحده مبنی بر اینکه ولیعهد عملیات دستگیری و قتل جمال خاشقجی روزنامه نگار و ستون نویس واشنگتن پست در سال 2018 را تایید کرده منتشر کرد. سفر بایدن به ریاض در سال 2022 میلادی نیز کمک چندانی به کاهش تنش ها نکرد و ریاض علاقه کمتری به همسویی با اولویت های ایالات متحده در منطقه نشان داد.
حسین ایبیش، محقق ارشد مقیم در موسسه کشورهای عربی خلیج فارس در واشنگتن دی سی معتقد است که که روابط بین واشنگتن و ریاض در حال بهبود است. او در این باره به الجزیره می گوید: «بهنظر میرسد این رابطه سختتر - و از برخی جهات سطحی است - اما در کل قویتر است. به خصوص وقتی صحبت از امنیت و چند مورد دیگر از این قبیل باشد، این رابطه قوی تر از یک سال پیش شده است.»