دانشمندان فرانسوی و سوئدی به تازگی موفق به ابداع روشی برای از میان بردن سلول‌های سرطانی فعال در تومورهای گلیوبلاستوما در مغز موش‌ها شدند.

به گزارش جماران، گلیوبلاستوما شایعترین تومور بدخیم اولیه سیستم عصبی مرکزی است که در نخاع یا مغز بروز می‌کند. گلیوبسلاتوما از سلول‌هایی به نام آستروسیت تشکیل می‌شود که از سلول‌های عصبی حمایت می‌کنند. این تومور معمولا بسیار تهاجمی است و رشد و گسترش آن به سرعت رخ می‌دهد. 

مطابق تخمین‌های موجود سالانه ۱۹ هزارنفر در اتحادیه اروپا به این سرطان مبتلا می‌شوند. پزشکان طی دو دهه گذشته از روش‌هایی مثل شیمی درمانی، رادیوتراپی و جراحی برای درمان مبتلایان بهره برده‌اند. با این وجود، متوسط عمر مبتلایان حدود ۱۵ ماه است. 

اریک شوت، رئیس آزمایشگاه تحقیقات سرطان موسسه ملی بهداشت و پزشکی فرانسه، به یورونیوز گفت: «سلول‌های سرطانی مقاوم‌تر، قوی‌تر و قادر به جابجایی هستند، بنابراین بهتر می‌توانند استرس‌های اضافی مانند شیمی‌درمانی را تحمل کنند.»

در گلیوبلاستوما، سلول‌ها از پروتئینی به نام IRE1 به عنوان بخشی از مکانیسم واکنش به استرس استفاده می‌کنند که آنها را در برابر داروهای سرطان مقاو‌تر می‌کند.

محققان به دنبال این بودند که ببینند آیا با تاثیرگذاری بر این فرآیند می‌توان سلول‌های سرطانی را تضعیف کرد یا خیر. آنها به تازگی نتایج امیدوارکننده‌ای کسب کرده‌اند که در نشریه عملی ای‌ساینس (iScience) منتشر شده است.

آنها حدود ۱۵ میلیون مولکول را غربال کردند و شبیه‌سازی‌هایی را برای پیش‌بینی چگونگی واکنش آنها به پروتئین‌های موجود در بدن انجام دادند. در این میان مولکول Z4P مفید شناخته شد. 

آنها دریافتند که مولکول Z4P نه تنها مقاومت سلول‌های سرطانی را کاهش می‌دهد، بلکه از توانایی جابجایی آنها نیز می‌کاهد. در نهایت، محققان از این مولکول برای هدف قرار دادن سلول‌های سرطانی در موش‌ها در ترکیب با دارویی به نام تموزولومید (TMZ) استفاده کردند که در نوعی شیمی‌درمانی سنتی برای درمان گلیوبلاستوم استفاده می‌شود.

آنها دریافتند که این درمان ترکیبی به دلیل ایفای نقش مولکول Z4P موجب کاهش مقاومت سلول‌های سرطانی در برابر استرس می‌شود؛ چنان که بر خلاف روال سابق، تمام سلول‌های سرطانی به مرور ناپدید شدند و موش‌ها پس از ۲۰۰ روز با عود سرطان مواجه نشدند. 

هر چند محققان سوئدی فعال در این مطالعه اعلام کرده‌اند که آزمایش‌ها برای استفاده از نتایج به دست آمده را در جهت درمان سرطان پانکراس، سینه و کبد را آغاز کرده‌اند ولی دکتر شوت به یورونیوز می‌گوید که این تحقیقات فعلا گام نخستی است که برای منتج شدن به تولید داروی درمان سرطان نیازمند صرف زمان بیشتر در آزمایش‌ها و تحقیقات است؛ زمانی که شاید در خوشبینانه‌ترین حالت حدود ۱۵ سال طول بکشد.

 

یک قرص با تاثیری «شگفت‌انگیز» خطر مرگ ناشی از یک نوع سرطان ریه را به نصف کاهش می‌دهد

یک قرص با توجه به نتایج کارآزمایی بالینی «شگفت‌انگیز» می‌تواند در صورت مصرف روزانه پس از جراحی، خطر مرگ ناشی از نوع خاصی از سرطان ریه را به نصف کاهش دهد.

سرطان ریه سرطانی است که سالانه حدود ۱.۸ میلیون نفر را به کام مرگ می‌کشاند و کشنده‌ترین سرطان در سراسر جهان است.

نتایج کارآزمایی بالینی داروی جدید در کنفرانس سالانه متخصصان سرطان در شیکاگوی آمریکا رونمایی شد.

این درمان که از سوی گروه دارویی آسترازنکا با نام اوسیمرتینیب [نام تجاری تاگریسو] ارائه شده است، نوع خاصی از سرطان ریه را هدف قرار می‌دهد.

این درمان مربوط به بیمارانی است که از سرطان به اصطلاح «سلول‌های غیرکوچک» (شایع‌ترین شکل) با جهش‌های خاص ژنتیکی رنج می‌برند. این جهش‌ها ۱۰ تا ۲۵ درصد از بیماران مبتلا به سرطان ریه در ایالات متحده و اروپا و ۳۰ تا ۴۰ درصد در آسیا را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

در کارآزمایی بالینی حدود ۶۸۰ نفر در مراحل اولیه بیماری شرکت کردند که از بیش از ۲۰ کشور بودند.

این افراد ابتدا باید برای برداشتن تومور [سلول‌های سرطانی] تحت عمل جراحی قرار می‌گرفتند سپس نیمی از بیماران درمان روزانه با دارو و بقیه با دارونما را شروع کردند.

نتیجه مصرف قرص منجر به کاهش ۵۱ درصدی خطر مرگ در بیماران تحت درمان در مقایسه با افرادی که دارونما استفاده می‌کردند شد. پس از پنج سال، ۸۸ درصد از بیمارانی که از این درمان استفاده کردند در مقایسه با ۷۸ درصد بیمارانی که دارونما مصرف کردند همچنان زنده بودند.

روی هربست از دانشگاه ییل که رهبری این مطالعه را در دست داشت در کنفرانس شیکاگو در یک بیانیه مطبوعاتی گفت: «این داد‌ه ها شگفت‌انگیز است.»

وی افزود: «این دارو به جلوگیری از گسترش بیماری به مغز، کبد و استخوان‌ها کمک می‌کند.»

او گفت که حدود یک سوم موارد سرطان‌های «سلول غیرکوچک» را می‌توان در صورت شناسایی جراحی کرد.

ناتان پنل، از بنیاد کلیوند که در این مطالعه حضور نداشت در نشست مطبوعاتی در شیکاگو به اهمیت نتایج این آزمایش اشاره کرد و گفت: «ما وارد عصر درمان‌های شخصی‌سازی شده برای بیماران در مراحل اولیه شده‌ایم و باید درها را به روی یک درمان غیرمتمایز یعنی شیمی‌درمانی برای همه ببندیم.»

طبق بیانیه مطبوعاتی داروی « اوسیمرتینیب» شرکت آسترازنکا در حال حاضر در ده‌ها کشور مجاز است.

روی هربست با این حال توضیح می‌دهد که همه پزشکان هنوز این درمان را تجویز نمی‌کنند و منتظر داده‌های مربوط به آزمایش نهایی بودند که در روز یکشنبه ارائه شد.

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
1 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

کلمات کلیدی بیماری سرطان

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.